Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, marti, ca masura reducerii TVA la 9% la paine ar putea fi introdusa experimental in al doilea semestru din 2013 si nu constituie o discutie cu FMI in luna ianuarie, aratand ca prin aceasta masura se urmareste reducerea evaziunii fiscale.
"Am facut calcule, avem cateva cifre pe care le supunem atentiei. E o discutie destul de avansata intre Ministerul Agriculturii si Ministerul Finantelor (...) propunerea este sa introducem undeva pe parcursul anului 2013, cel mai probabil in al doilea semestru, experimental la paine, pentru tot lantul de productie, un TVA redus de 9% - asta inseamna la cereale, la morarit si panificatie la acele produse destinate exclusiv consumului de paine, pentru ca acolo se inregistreaza o evaziune fiscala foarte mare", a precizat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

El a spus ca in prezent evaziunea fiscala in acest domeniu este de 70%, iar prin reducerea TVA ar creste baza de impozitare si s-ar putea compensa acele sume care nu s-ar incasa la bugetul de stat.

Constantin a precizat ca a calculat impreuna cu ministrul Finantelor si ministrul pentru buget ca introducerea acestei masuri la un anumit cod CAEN ar putea afecta bugetul de stat cu doar 200 de milioane de lei, iar pe un singur semestru experimental acea pierdere la buget ar fi de 100 de milioane de lei.

"Eu cred ca prin reducerea evaziunii fiscale am putea compensa foarte usor aceste sume. Daca aceasta masura experimentala va avea succes, am putea sa o extindem si la alte produse", a mai spus Constantin, precizand ca daca se va reduce evaziunea de la 70% la 20% acesta ar fi un "proiect de succes".

El a adaugat ca si daca nu ar functiona aceasta masura, pe componenta de paine bugetul nu ar fi afectat in mod dramatic.

"Nu este o masura sociala, nu este o masura menita de a scade pretul la paine, este o masura care probabil va stagna pretul la paine pe o perioada mai indelungata, dar cea mai importanta realizare ar fi combaterea evaziunii fiscale care in momentul de fata pentru un TVA de 24% este incurajata", a explicat Constantin.

El a mai spus ca reducerea TVA la paine nu va constitui o discutie cu FMI in luna ianuarie si ca va fi o discutie probabil cand se va negocia un nou acord, in martie-aprilie.

"Sunt foarte multe calcule care trebuie finalizate, evaluari asupra impactului introducerii acestei masuri. Dupa ce vom termina, probabil in luna martie-aprilie, cand vom discuta cu FMI, vom pune pe masa discutiilor si aceasta tema", a mai spus Daniel Constantin.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, dupa sedinta USL, ca intentioneaza sa puna in aplicare un proiect-pilot pentru reducerea TVA la alimentele de baza, in 2013 existand propunerea pentru reducerea taxei in cazul painii, dar care sa nu se aplice unor produse de panificatie precum cozonacul.

"Vreau sa facem intai un proiect-pilot, de exemplu la paine. Vreau sa luam pe tot lantul de productie sa vedem ce inseamna implicatie bugetara, e ca si cum de la 24 la 9 consideram toti cei 15% neincasari - asta inseamna sa asiguram banii din alta parte - si sa vedem la sfarsitul anului daca acest proiect-pilot ne arata ca de fapt avem la paine mai multe facturi emise, mai multe taxe platite sau nu. Cei de la FMI pe buna dreptate spun «Cine ne garanteaza ca ceea ce spuneti voi, ideea frumoasa, optimista, ca daca aveti TVA-ul mai mic incasati. Aratati-ne un proiect care a reusit pe aceasta zona»", a declarat Ponta.

El a mai precizat ca s-a hotarat sa aplice aceasta masura la paine pentru ca este un produs unde este o "uriasa evaziune fiscala", dar si pentru ca este un produs extrem de consumat in Romania, aceasta masura avand "o anumita semnificatie".

Ponta a precizat ca deocamdata exista discutii cu ministrul Agriculturii si ministrul de Finante pentru punerea in aplicare a masurii. Premierul a mentionat ca reducerea TVA la paine la 9% ar presupune un impact de 150 de milioane de lei asupra bugetului de stat, bani care trebuie asigurati din alte parti ale bugetului de stat.

Prim-ministrul a mai sustinut ca in acest moment trebuie sa se gaseasca formula in care reducerea sa nu se aplice unor produse de panificatie precum cozonacul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri