Firma de avocatura Bulboaca&Asociatii a inregistrat anul trecut o crestere a cifrei de afaceri de circa 27% comparativ cu 2011, iar marja de profit a fost cuprinsa in intervalul 50-55%. Ultimul an a fost cel mai bun ca nivel de facturare din istoria firmei, iar valoarea incasarilor “a depasit pragul de 3 milioane de euro”.
Practica de corporate M&A, care include si dreptul muncii, a fost in continuare cea mai activa anul trecut (cu o pondere de aproximativ 38%), urmata de finantari, energie, concurenta si insolventa. “Din fericire, nivelul facturilor neincasate la nivelul anului 2012 este foarte mic, in jurul a 10%, un procent de incasare foarte mare”, afirma , managing partener al casei de avocatura Bulboaca &Asociatii.

Adrian Bulboaca a infiintat propria casa de avocatura in urma cu sase ani, dupa o cariera indelungata in marile firme internationale, iar acum pregateste lansarea unei divizii specializate in consultanta fiscala, care ar trebui sa ofere primele servicii anul acesta. In ultimii doi ani s-a conturat tendinta prin care casele de avocatura au luat cu asalt consultanta fiscala si contabila, in conditiile in care piata s-a sofisticat si are nevoie de o mai mare flexibilitate in abordarea clientilor, atat la nivelul serviciilor, cat si in privinta onorariilor practicate.

Ca o caracteristica, piata onorariilor din avocatura ramane extrem de competitiva, spune Adrian Bulboaca. “Presiunea este tot mai mare. Exista un singur client international care ne-a propus la inceputul anului o crestere a nivelului de tarifare. In unele situatii am reusit sa mai crestem baza de tarifare. O rata de peste 300 de euro nu este realista pentru piata romaneasca”, declara Bulboaca, adaugand ca nivelul onorariilor percepute de avocatii sai se incadreaza in intervalul 150-300 de euro/ora. In opinia sa, fiecare firma are propria filosofie in structurarea onorariilor, precizand ca s-a confruntat cu situatii in care a ofertat onorarii sub un anumit prag minim si, chiar si asa, “feedback-ul clientilor a fost ca acesta e prea ridicat.” De multe ori, formarea preturilor este o loterie si sunt foarte putine situatii in care sa existe o corespondenta intre pret si valoarea serviciilor juridice, adauga Adrian Bulboaca, iar problema fundamentala apare la nivelul calitatii serviciului juridic: este esential ca clientul sa aleaga nu doar un pret mai mic. Esential e sa nu sacrifice calitatea serviciilor.

Insolventa Hidroelectrica a fost un soc pentru bancherii de investitii


Insolventa Hidroelectrica, din iunie anul trecut, a generat un soc in randul consultantilor de business si al bancherilor de investitii din strainatate, afirma Adrian Bulboaca, de altfel unul dintre avocatii romani specializati in tranzactii.

“In mod particular, insolventa Hidroelectrica a determinat un real soc mai ales in randul bancherilor de investitii. Nu exista bancher de investitii din Romania sau din strainatate care sa nu fi fost socat despre acest eveniment. Nu inseamna neaparat ca insolventa este un demers rau”, afirma Adrian Bulboaca (foto), managing partener al casei de avocatura Bulboaca &Asociatii.

Compania Hidroelectrica a intrat in insolventa in iunie anul trecut, din mai multe cauze, printre care vanzarile de energie la preturi mult diminuate fata de referinta pietei, managementul deficitar si seceta prelungita. Guvernantii spera ca Hidroelectrica sa iasa din procedura de insolventa la jumatatea acestui an.

Avocatul Adrian Bulboaca utilizeaza terminologia bancherilor de investitii atunci cand descrie situatia de la Hidroelectrica, care era perceputa ca fiind “perla coroanei” in randul companiilor de stat. “Toti bancherii de investitii se intrebau <<Daca perla coroanei nu este sigura, atunci ce se intampla cu celelalte companii de stat?”. In opinia sa, masurile luate la nivel politic pentru un anumit sector sau cu privire la o societate de stat pot avea consecinte in zone neasteptate. “De pilda, una din principalele griji care a aparut in legatura cu acest fenomen era urmatoarea: <<se va mai finanta o societate de stat in conditiile in care Hidroelectrica a intrat in insolventa?>> Apetitul bancherilor este influentat de acest fenomen dincolo de performantele economice”, explica Adrian Bulboaca.

Avocatul opineaza ca reorganizarea unei societati de stat se impune cu necesitate atunci cand indicatorii sunt problematici. “Reorganizarea unei societati de stat are si o componenta sociala. De aici si reticenta unor politicieni. Sunt un sustinator al reorganizarii sectorului public din Romania. Asa cum se intampla in implementarea oricarei masuri, este esential ca procesul de organizare sa fie privit sub toata profunzimea sa, cu toate planurile implicate.”

Pentru alte stiri, interviuri si analize despre piata de avocatura cititi in fiecare zi sectiunea Legal Business.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri