O licitatie de 75 mil. euro pentru transport de carbune, organizata de Complexul Energetic Oltenia a fost anulata de instanta, a anuntat societatea de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu, care a obtinut decizia in instanta.


Ca urmare a anularii procedurii de achizitie publica, contractul nu a fost atribuit.

ZRP a reprezentat Unicom Tranzit SA in cadrul contestatiei formulate impotriva procedurii de licitatie pentru incheierea acordului-cadru de transport feroviar de carbune organizata de Complexul Energetic Oltenia, in calitate de autoritate contractanta.

Procedura organizata de Complexul Energetic Oltenia avea in vedere un acord-cadru corespunzator unei perioade de doi ani, cu o valoare estimata de 337.368.640 lei, echivalentul a peste 75 mil. euro.

Admitand contestatia, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a dispus anularea procedurii, retinand ca, raportat la conditiile concrete specifice serviciilor solicitate de autoritatea contractanta, utilizarea procedurii acordului-cadru coroborata cu optiunea de a atribui acordul-cadru unui singur operator economic este de natura sa restranga in mod artificial concurenta. S-a observat de asemenea ca principalele cerinte de calificare stabilite in caietul de sarcini erau restrictive.

„Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a considerat ca acordul-cadru ar trebui sa constituie o modalitate speciala de contractare, aplicata doar atunci cand, date fiind anumite inconveniente obiective si credibile, autoritatea nu poate recurge la procedura standard de contractare. De asemenea, optiunea de a incheia acordul-cadru cu un singur operator economic atunci cand ne aflam in ipoteza unui domeniu in care activeaza un numar restrans de operatori, este apreciata drept restrictiva de concurenta, putand conduce la formarea unui monopol in sectorul respectiv”, spune Cosmin Vasile, partener in cadrul Zamfirescu Racoti Predoiu.

Un alt aspect important observat de Consiliu este acela ca cerinta de calificare constand in prezentarea de catre ofertanti a unui singur contract de o anumita valoare are caracter restrictiv si disproportionat, limitand in mod artificial competitia. De asemenea, s-a apreciat ca, impunerea unei conditii de exclusivitate, respectiv ca, pe intreaga durata a acordului-cadru, resursele operatorului economic sa fie dedicate exclusiv respectivului contract, este incompatibila cu principiile aplicabile in aceasta materie, fiind de altfel si o practica anticoncurentiala, a declarat avocatul.

Echipa de avocati ZRP care a gestionat acest mandat a fost formata din Cosmin Vasile, partener, si Laura Iarca, avocat colaborator senior.






Sursa foto: cenoltenia.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri