Garda de Mediu a aplicat anul trecut la nivelul Romaniei 467 sanctiuni, dintre care 281 de avertismente si 186 de amenzi contraventionale, in valoare totala de 2,3 milioane de lei, pentru negestionarea corespunzatoare a deseurilor. Amenzile s-au redus insa la jumatate fata de 2011, cand Garda aplica sanctiuni de 5 mil. lei.
Aceste sanctiuni se refera la institutiile publice si la persoanele fizice si juridice care nu au respectat prevederile legale, stipulate in Legea 211/2011 si Legea 132/2010.

Wall-Street.ro continua prin acest articol campania de informare a publicului privind reciclarea selectiva, punand accent de aceasta data pe riscurile pe care le poti intampina daca neglijezi, la birou/munca sau acasa, colectarea selectiva a deseurilor. Citeste, pentru mai multe informatii, articolul “Reciclarea, la ghena sau in «clopote colorate»?”

Astfel, in cursul anului 2011 au fost aplicate 801 sanctiuni, dintre care 233 avertismente si 568 de amenzi contraventionale, in valoare totala de 5 mil. lei.

Diferenta mare intre cuantumul amenzilor din 2012 fata de 2011 este pusa pe seama, spun cei de la Garda de Mediu, conformarii mai bune la legislatia de mediu – respectiv cele doua articole de lege amintite mai sus.

Ce amenzi risca institutiile ce nu aplica legile de mediu


Amenzile pentru nereciclare selectiva in cazul companiilor (care sunt obligate sa colecteze separat cel putin urmatoarele categorii de deseuri: hartie, metal, plastic si sticla – n.r.) variaza de la 20.000 de lei la 40.000 de lei, in timp ce amenzile pentru persoane fizice variaza de la 1.000 la 2.000 de lei, in functie de gravitate, conform art. 61 din legea 21/2011.

In cazul importurilor de aparate, echipamente, utilaje interzise la import, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 5 ani. (vezi art. 63 din legea 21/2011).

Topul judetelor ce nu respecta legea


In ceea ce priveste primele trei judete dintr-un "top" al anului 2012, intocmit in functie de valoarea amenzilor, Bucurestiul se afla pe primul loc, cu 121 de amenzi, in cuantum total de 1,46 milioane lei.

Judetul Satu Mare se afla pe locul doi, cu 118 amenzi in valoare totala de 606.000 lei.

Comisariatul Judetean Timis a aplicat 53 de amenzi, in valoare totala de 606.000 lei.

Consideri ca firmele din Romania respecta legislatia in domeniu, recicland selectiv deseurile? Ce ar trebui sa faca autoritatile pentru cresterea ratei de reciclare? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri