Insolventele deschise anul trecut si in acest an de marii contribuabili au cauzat la buget un minus de cel putin 301 milioane lei, iar seful ANAF, Serban Pop, sustine ca legea trebuie modificata astfel ca firmele in reorganizare sa-si achite obligatiile curente catre stat dupa declansarea procedurii.
"Intr-o procedura de insolventa actorii privati pot sa decida daca mai lucreaza sau nu cu acea companie, daca mai livreaza pe credit comercial sau nu. Statul este dezavantajat din acest punct de vedere. Firma poate sa acumuleze datorii noi la stat doar prin faptul ca-si continua activitatea, dar ANAF este legata de maini. Nu putem cere plata obligatiilor curente pana nu se incheie procedura insolventei", a explicat pentru Mediafax presedintele ANAF, Serban Pop.

El a aratat, astfel, ca in cazul unei insolvente in care statul este un creditor minoritar, firma in reorganizare poate functiona ani buni acumuland noi datorii la stat, fara sa se poata interveni pentru stoparea acestora sau prin masuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului.

Pe de alta parte, Pop este adeptul unei abordari non-agresive a contribuabililor, recunoscand ca dupa patru ani de criza exista pericolul ca multe companii sa nu mai reziste in piata si implicit sa fie afectate si incasarile la bugetul de stat.

Potrivit datelor ANAF, de la mijlocul lunii ianuarie a anului trecut si pana la inceputul acestui an au fost inregistrate 31 de intrari in insolventa ale societatilor administrate de Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili. Astfel, obligatiile totale inregistrate de cele 31 de companii au insumat 301,1 milioane lei, sume inregistrate la data deschiderii procedurii.

Anul trecut si-au declarat insolventa mai multe companii cu rezonanta pe piata romaneasca, de la Minimax Discount al omului de afaceri Dinu Patriciu, la Romstrade, companie a unui alt afacerist cunoscut, Nelu Iordache. Printre marii contribuabili pentru care instantele au pronuntat decizii de declansare a procedurii de insolventa se regasesc S&D Pharma, Staff Collection (House of Art), societatea Urban sau combinatul Somes Dej.

La inceputul acestui an, Ministerul Economiei a decis intrarea in insolventa a combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea.

Guvernul are in lucru un proiect de modificare a legii insolventei, iar potrivit unor surse oficiale. Noile prevederi vor viza introducerea unor conditii mai stricte de intrare in insolventa si micsorarea duratei de inchidere a acesteia.

Numarul firmelor care au intrat in insolventa de la declansarea crizei, in 2008, a ajuns la aproape 90.000, dintre care 16.404 firme au intrat in incapacitate de plata in 2012. In Romania sunt aproximativ un milion de firme active.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri