Firma de consultanta RSM Scot a incheiat in ultimele 8 luni contracte cu trei companii americane din S&P 500 care si-au deschis subsidiare in Romania, a spus Dan Schwartz, managing partner al RSM Scot.
El a precizat ca toate cele trei companii activeaza in domeniul productiei (masini grele, utilaje de constructii, constructii industriale si de infrastructura).

Schwartz a mai precizat ca o alta firma americana, din sectorul agriculturii, urmeaza sa semneze un contract similar, RSM Scot asigurandu-i serviciile de contabilitate, audit si consultanta.

De altfel, clientii americani pe care firma ii are in Romania sunt veniti prin reteaua mondiala a RSM si sunt companii care au generat pana acum zeci de locuri de munca si au investiti sume de ordinul milioanelor de dolari.

"Romania este o zona de interes pentru Statele Unite, in primul rand datorita dimensiunii destul de mari pe care o are tara noastra in Europa si, in al doilea rand, ca urmare a pozitiei geografice avantajoase, pentru ca avem acces la Marea Neagra si la Dunare", a subliniat Dan Schwartz.

Intrebat despre ce intrebari pun investitorii americani cand vin in Romania, consultantul a explicat ca ei se intereseaza in primul rand de regulile comerciale aplicate in tara noastra si de nivelul de coruptie.

"Le spun ca regulile comerciale sunt primitive, dar acceptabile, iar despre coruptie le spun ca exista, dar este in scadere. Nu pot sa ii mint pentru ca imi pierd credibilitatea, dar nici sa ii sperii", afirma Schwartz.

De asemenea, ei mai sunt interesati de birocratie si de costurile cu munca din Romania.



In opinia sefului RSM Scot, marii investitori sunt interesati mai mult de stabilitatea legislativa si de neutralitatea fiscala si mai putin de facilitatile fiscale.

Totodata, evaziunea fiscala este o problema majora pentru investitorii corecti, intrucat genereaza competitie neloiala.

Pe de alta parte, europenii nu se inghesuie sa investeasca in Romania. Schwartz povesteste chiar de un client din Belgia al RSM Scot care a vrut sa investeasca 4 milioane euro intr-un parc industrial, a cumparat terenul, dar apoi a oprit investitia si a ramas in asteptare.

"Primul motiv al acestei decizii a fost instabilitatea politica din vara lui 2012. Cand au inceput certurile politice a fost un moment de blocaj in ceea ce priveste investitiile", a spus Dan Schwartz.

Aderarea la Schengen grabeste dezvoltarea

Intrebat daca neacceptarea Romaniei in spatiul Schengen se poate reflecta asupra perceptiilor investitorilor straini, managing partner-ul RSM Scot a raspuns ca acestia sunt interesati in primul rand de alte aspecte, dar Romania are de pierdut oricum in urma unei eventuale decizii pentru ca vom fi afectati in zona comertului, intrucat acesta este incetinit si nu doar pentru ca tirurile fac cozi sa treaca granita.

De asemenea, Schwartz sustine nevoia unei integrari mai puternice in cadrul Uniunii Europene si aderarea la Schengen este calea spre acest obiectiv.

"Interesul Romaniei este sa se integreze cat mai mult in Uniunea Europeana. Sa luam exemplul Poloniei, care s-a dezvoltat atat de frumos in ultimii ani. Este in primul rand rolul unei integrari puternice, care duce la accelerarea dezvoltarii economice", apreciaza specialistul in fiscalitate.

Principiile unui sistem modern de taxare

Potrivit lui Schwartz, investitorii sunt interesati sa se aseze intr-o tara cu un sistem de taxare modern, Romania fiind destul de departe de acest ideal.

El puncteaz doar cateva dintre caracteristicile unui sistem fiscal modern:

- principiul eficientei economice: sistemul de taxe si impozite trebuie sa fie indreptat spre dezvoltarea economica si nu pe colectarea banilor la buget, asa cum se intampla in prezent.

- principiul capabilitatii de plata: este ideal ca un sistem de impozitare sa fie corelat cu capacitatea de plata a contribuabililor.

- principiul neutralitatii fiscale: impozitele si taxele trebuie sa fie structurate in asa fel incat sa nu afecteze deciziile investitorilor.

- principiul stabilitatii fiscale: cadrul legislativ este bine sa fie cat mai stabil si previzibil.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri