Fiscalitatea romaneasca sufera in acest moment de birocratie si mai putin de nivelul de impunere. Ar trebui sa ajungem la idealul in care un contribuabil mic sau mediu educat trebuie sa stie sa interpreteze singur legislatia fiscala. Suveranitatea normativa a MFP asupra mediului fiscal face foarte mult rau, a spus Madalin Niculeasa, fondatorul casei de avocatura Niculeasa Law Office, in cadrul conferintei Fiscal 2013 organizata de wall-street.ro.
"Daca mergem in instante, o sa vedem ca cele mai multe probleme pe care contribuabilii le confrunta se leaga de suprapunerea Codului Fiscal cu normele metodologice ale acestuia. Recunosc ca mie, ca avocat, imi este foarte greu sa stau la masa cu un client, acesta sa imi puna o intrebare, si eu sa nu pot sa ii raspun pe loc, pentru ca trebuie sa analizez normele", a spus Niculeasa.

Declaratiile au fost generate intr-o dezbatere a evenimentului "Fiscal 2013", organizat de wall-street.ro, in parteneriat cu Niculeasa Law Office, Mazars si KPMG.

Avocatul a subliniat ca in momentul de fata nu exista in legislatia romaneasca o taxa mai complicata decat TVA. "Imi este mult mai simplu sa inteleg directiva europeana cu privire la TVA, decat normele leguitorului roman", recunoaste Madalin Niculeasa.

El mentioneaza ca normele metodologice ale Codului Fiscal trebuie sa dispara pentru a simplifica cat mai mult legislatia. In replica la aceasta declaratie, secretarul de stat din Ministerul de Finante, Dan Manolescu, a raspuns: "Ne-am propus sa nu mai avem norme la Codul Fiscal, dar nu stiu daca o sa reusim".

In plus, fondatorul Niculeasa Law Office atrage atentia asupra abordarii fiscalitatii in facultati. "Ma uitam cat de mult se studiaza fiscalitatea in facultate si cat se studiaza economia. La drept, se invata un semestru de contabilitate si se face un an de drept fiscal, unde nu apuci sa discuti prea mult despre taxe si impozite. Este o debalansare sistemica in ceea ce priveste abordarea fiscalitatii", concluzioneaza Niculeasa.

Sursa foto: Mircea Dragos

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri