Guvernul intentioneaza sa reduca de anul viitor contributiile sociale cu 5% sau taxa pe valoarea adaugata cu acelasi procent, dar cu un mare DAR in fata, daca economia va merge bine. Opiniile specialistilor sunt insa impartite cu privire la acest subiect si variaza de la "nu avem spatiu fiscal pentru o astfel de masura" pana la "este cert ca trebuie sa reducem fiscalitatea".
Ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, a reconfirmat la inceputul acestui an intentia guvernului de a reduce, daca evolutia economica va permite, nivelul contributiilor sociale cu 5 puncte procentuale si a TVA de la 24% la 19%, astfel ca, pe baza analizelor din acest an, incepand cu 1 ianuarie 2014 sa poata fi implementata una dintre cele doua masuri.

Problema este atat TVA cat si contributiile sociale sunt cele mai importante surse pentru bugetul de stat si, in conditiile in care gradul de colectare nu va creste, reducerea acestora, mai ales cu un procent atat de mare, va poduce un dezechilibru bugetar, un gol (gap - n.r.) al veniturilor dupa cum este caracterizat de economisti.

Fostul ministru de Finante Gheorghe Pogea considera ca in momentul in care "esti la butoane" o astfel de decizie nu este usoara si trebuie sa cantaresti alte aspecte mai importante, daca bugetul va mai avea bani pentru salarii si pensii, etc.

"Cert este ca fiscalitatea trebuie relaxata, dar intensitatea acestei reduceri si momentul ales trebuie gandite bine. Acest gol de venituri este inevitabil si trebuie compensat prin alte surse, cum ar fi imprumuturile" a spus, pentru wall-street.ro, Gheorghe Pogea.

El a explicat ca orice Guvern trebuie sa se asigure ca acest "gap" de venituri va fi recuperat, fie prin stimularea cresterii economice sau prin reducerea evaziunii fiscale si cresterea gradului de colectare.

De asemenea, Pogea atrage atentia ca orice masura de reducere a fiscalitatii trebuie gandita prin prisma efectului multiplicator in economie.

Pe de alta parte, economistul sef al Raiffeisen Bank si presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, crede ca nu avem spatiu fiscal in acest moment pentru a relaxa fiscalitatea.

"Este usor sa iti propui, dar este mai greu sa pui pe foaie si sa implementezi o astfel de masura. La cum arata acum executia bugetara si la ce tinte si-a propus Romania raspunsul la intrebarea daca ne permitem o relaxare fiscala este sigur nu", avertizeaza Dumitru.

Insa, ambele masuri ar fi de dorit pe termen lung in opinia economistului, dar pe termen scurt produc un gol al veniturilor.

Cu privire la CAS, Ionut Dumitru a subliniat ca este clar ca Romania are una dintre cele mai ridicate cote din Europa, dar in conditiile in care circa doua milioane de oameni muncesc la negru cota efectiva efectiva este putin peste 20%.

"Daca nu reusesti sa aduci o parte dintre acesti oameni la lumina, adica sa lucreze cu forme legale, CAS nu va putea fi redusa. Mai mult, ca sa reduci contributiile cu 5%, ai nevoie de cresterea foarte puternica a colectarii", a remarcat economistul.

In plus, el avertizeaza ca, daca va fi luata masura de reducere a contributiilor sociale, Codul Fiscal ar trebui curatat de o serie de portite de salvare pe care firmele le folosesc pentru a practica "munca legala la negru".

Pe de alta parte, consultantul fiscal Alexander Milcev, partener in cadrul Ernst & Young, ar recomanda reducerea cotei de TVA, pentru ca aceasta taxa a fost o lovitura dura asupra mediului de afaceri si consumului in momentul in care a fost majorata cu 5%.

"CAS este relativ stabila de ani de zile. Toata lumea s-a obisnuit cu acest nivel, cu tot cu munca la negru", subliniaza Milcev.

De asemenea, masura de scadere a TVA va avea un efect mult mai rapid, iar impactul va fi mai usor de estimat. Milcev precizeaza ca in prezent taxa pe valoarea adaugata contribuie la buget in proportie de 34%, iar contributiile sociale reprezinta sub 20%.

Wall-Street.ro te incurajeaza sa comentezi cu privire la aceasta dilema in care se afla statul. Tu ce taxa ai vrea sa fie coborata de anul viitor?

1. Tu ce ai vrea sa faca Guvernul anul viitor: sa coboare TVA sau sa reduca CAS?



Sursa foto: http://www.freedigitalphotos.net/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri