Taxa de solidaritate de 10% pe salariile bugetarilor de peste 4.000 lei ar aduce venituri suplimentare de doar 10 milioane lei, iar, daca s-ar aplica pe toate salariile, inclusiv din zona privata, si pensiile peste 4.000 lei, suma ar ajunge la circa 200 milioane lei, afirma surse guvernamentale, citate de Mediafax.
In cazul aplicarii taxei doar pentru bugetarii cu salarii de peste 5.000 de lei, veniturile suplimentare s-ar cifra la circa 5 milioane de lei.

Cheltuielile cu personalul prevazute in bugetul pentru acest an sunt de 46,2 miliarde de lei.

Sumele obtinute la buget dintr-o astfel de taxa par nesemnificative pentru buget in comparatie cu riscurile ca angajati cu pregatire mai inalta si experienta sa plece din sistemul public, mai ales ca taxa in sine ar accentua discrepantele de venituri.

Premierul Victor Ponta si-a prezentat luni si marti din nou intentia de a introduce o taxa de solidaritate pentru bugetarii care castiga peste 1.000 euro lunar, avansand insa de aceasta data un cuantum al taxei de 10%, nu de 16% ca in declaratiile publice din ultimul an.

Premierul a sustinut de aceasta data ca taxa de solidaritate va fi aplicata atat angajatilor din toate institutiile publice, cat si in toate societatile la care statul este actionar unic sau majoritar.

El a apreciat ca sumele colectate din aceasta taxa ar urma sa fie folosite pentru tariful social la energie sau pensiile recalculate ale militarilor.

Incepand cu luna iunie a anului trecut, premierul Ponta a declarat in repetate randuri ca Guvernul analizeaza impozitarea suplimentara, cu inca 16%, a sumei din pensie sau salariu care depaseste 4.500 lei /luna, sistem care ar putea fi aplicat incepand cu 2013 si numai pentru sectorul bugetar.

El declara si ca Guvernul USL intentioneaza sa aplice din 2013 cote diferentiate de impozit, in functie de nivelul salariilor.

"Asupra impactului avem cifre diferite. Eu, de exemplu, m-am gandit tot timpul ca aceasta taxa s-a referit si la cei din autoritati, agentii, companii si societati cu capital de stat", a mai afirmat Ponta marti seara, intrebat daca poate prezenta impactul bugetar al acestei masuri.

Sindicatul National al Functionarilor Publici a transmis in vara anului trecut ca taxa de solidaritate pentru bugetarii cu salarii mai mari de 4.500 de lei este o initiativa guvernamentala discriminatorie si ca demersul va fi dezbatut, in vederea blocarii, prin orice mijloace legale de lupta sindicala.

Ponta: Avem evaluari diferite in USL, ne mai gandim


Premierul Victor Ponta a declarat, marti, la finalul sedintei USL ca subiectul taxei de solidaritate de 10% a fost in discutie si urmeaza sa mai fie analizat, precizand ca le-a transmis partenerilor sa nu vina la rectificarea bugetara cu solicitari de sume suplimentare daca se opun acestei propuneri.

Intrebat daca in USL s-a discutat despre supraimpozitarea cu 10% a salariilor peste 1.000 de euro, Ponta a raspuns: "Da, am discutat".

Intrebat ce parere au avut partenerii din USL, Ponta a raspuns: "Sa nu-i impozitam. Dupa care eu le-am zis sa nu vina la rectificare sa ceara niciun ban. E simplu, ne mai gandim".

"Scopul principal este urmatorul, pentru cei care au peste 1.000 de euro in zona bugetara, pot sa participe cu o taxa de solidaritate la efortul comun pe care il facem pentru tariful social la energie, pentru a da inapoi – noi sa stiti, si zilele astea tot dam inapoi ceea ce a luat Guvernul Boc. Nu ne-am inteles pe impactul bugetar, in sensul ca avem niste cifre diferite, eu de exemplu m-am gandit tot timpul ca o asemenea taxa s-ar referi si la toti cei din autoritati, agentii, companii cu capital majoritar si integral de stat, ori atunci sigur, sunt mult mai multi", a declarat Ponta.

Premierul a precizat ca in ceea ce priveste valoarea care s-ar strange dintr-o astfel de taxa sunt evaluari diferite.
"Nu e vorba aici de suma, pentru ca la suma avem diverse valori, e vorba despre un anumit mesaj pe care il consider corect, daca lucrezi la stat si ai 100 si ceva de milioane poate ca esti foarte performant si trebuie sa mergi in privat, dar daca eu platesc cu 15 milioane un medic sau un profesor, e profund incorect sa fii vreun director printr-o companie sau printr-un minister, sa ai 100 de milioane, e profund incorect", a mai afirmat Ponta.

Premierul Victor Ponta si-a prezentat luni si marti din nou intentia de a introduce o taxa de solidaritate pentru bugetarii care castiga peste 1.000 euro lunar, avansand insa de aceasta data un cuantum al taxei de 10%, nu de 16% ca in declaratiile publice din ultimul an.

Taxa de solidaritate de 10% pe salariile bugetarilor de peste 4.000 lei ar aduce venituri suplimentare de doar 10 milioane lei, iar, daca s-ar aplica pe toate salariile, inclusiv din zona privata, si pensiile peste 4.000 lei, suma ar ajunge la circa 200 milioane lei, afirma surse guvernamentale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri