Acesta este argumentul folosit de persoanele cu datorii, de obicei atunci cand este mult prea tarziu pentru a rezolva cazul lor - situatia contractuala,- intr-o maniera amiabila.
Procedura de executare silita este reglementata de Codul de Procedura Civila.

Procesul de executare silita se poate declansa numai in baza unei hotarari judecatoresti sau alte documente care potrivit legii constituie titlu executoriu, cum ar fi: titlurile de credit -contracte de credit bancare, cambii, bilete la ordin si cecuri, contractele de leasing, inscrisurile autentice, incheierile si procesele-verbale intocmite de executorii judecatoresti.

Potrivit dispozitiilor Art. 120 din Ordonanta de Urgenta 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, "contractele de credit, inclusiv contractele de garantie reala sau personala, incheiate de o institutie de credit constituie titluri executorii."

In cazul contractelor de credit bancare, daca imprumutatul/co-imprumutatii/co-platitorii nu ramburseaza ratele, in conformitate cu obligatiile contractului asumate, la datele scadente, banca are dreptul de a incepe procedura de executare silita impotriva acestora, atat cum au stabilit in prevederile contractului de credit, cat si potrivit dispozitilor legale.

Procedura executarii silite incepe prin cererea de executare silita insotita de titlul executoriu, depusa la Biroul Executorului Judecatoresc din circumscriptia Curtii de Apel in care urmeaza sa se efectueze executarea ori, in cazul urmaririi bunurilor de catre executorul judecatoresc, din circumscriptia Curtii de Apel in care se afla aceste bunuri. Daca bunurile persoanelor cu datorii se afla in circumscriptia mai multor Curti de Apel, este competent oricare dintre executorii judecatoresti care functioneaza pe langa acestea.

Cererea de executare silita impotriva persoanelor care inregistreaza datorii se face in conformitate cu prevederile Codului de Procedura Civila:

➥ Art. 622, alin. (2) din Codul de Procedura Civila "In cazul in care debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa, aceasta se aduce la indeplinire prin executare silita, care incepe odata cu sesizarea organului de executare, potrivit dispozitiilor prezentei carti, daca prin lege speciala nu se prevede altfel."

➥ Art. 622, alin. (3) din Codul de Procedura Civila " Executarea silita are loc in oricare dintre formele prevazute de lege, simultan sau succesiv, pana la realizarea dreptului recunoscut prin titlul executoriu, achitarea dobanzilor, penalitatilor sau a altor sume acordate potrivit legii prin titlu, precum si a cheltuielilor de executare."

Efectuarea executarii silite a oricarui document, ce reprezinta conform legii titlu executoriu, se realizeaza numai de catre Executorul Judecatoresc, chiar daca prin legi speciale se dispune altfel.
Odata inregistrata cererea de executare silita la Biroul Executorului Judecatoresc, in conformitate cu dispozitiile Art. 665 din Codul de Procedura Civila, in termen de maximum 3 zile de la inregistrarea cererii, Executorul Judecatoresc va solicita sa se dispuna incuviintarea executarii de catre instanta de executare, procedura ce se solutioneaza de catre instanta in termen de 7 zile de la inregistrare, fara citarea partilor, iar incheierea de admitere a cererii nu este supusa niciunei cai de atac.

Potrivit dispozitiilor Art. 665 din Codul de Procedura Civila:
➥ "Incuviintarea executarii silite permite creditorului sa ceara Executorului Judecatoresc care a solicitat incuviintarea sa recurga, simultan ori succesiv, la toate modalitatile de executare prevazute de lege in vederea realizarii drepturilor sale, inclusiv a cheltuielilor de executare.
➥ Incuviintarea executarii silite produce efecte pe intreg teritoriul tarii.
➥ Incuviintarea executarii silite se extinde si asupra titlurilor executorii care se vor emite de executorul judecatoresc in cadrul procedurii de executare silita incuviintate."

Daca cererea de executare a fost incuviintata, Executorul Judecatoresc va comunica debitorului o copie de pe incheierea data, impreuna cu o copie, a titlului executoriu, iar daca legea nu prevede altfel, o somatie prin care debitorul va fi somat sa-si indeplineasca obligatia, de indata sau in termenul acordat de lege. In caz contrar, se va proceda la continuarea executarii silite potrivit dispozitiilor Art. 667 din Codul de Procedura Civila.

Executorul Judecatoresc are dreptul sa ii ceara debitorului informatii in scris in legatura cu veniturile si bunurile sale, inclusiv cele aflate in proprietate comuna pe cote-parti sau in devalmasie, asupra carora se poate efectua executarea, cu aratarea locului unde se afla acestea, precum si pentru a-l determina sa execute de bunavoie obligatia sa, aratandu-i consecintele la care s-ar expune in cazul continuarii executarii silite.

Potrivit prevederilor Art. 627, alin. (3) din Codul de Procedura Civila, "refuzul nejustificat al debitorului de a se prezenta ori de a da lamuririle necesare, precum si darea cu rea-credinta de informatii incomplete atrag raspunderea acestuia pentru toate prejudiciile cauzate, precum si aplicarea sanctiunii" cu amenda judiciara de la 100 de lei la 1.000 de lei, conform dispozitiilor art. 188 alin. (2).

La cererea executorului judecatoresc, institutiile publice, institutiile de credit si orice alte persoane fizice sau juridice sunt obligate sa ii comunice, de indata, in scris, datele si informatiile apreciate de executorul judecatoresc ca fiind necesare realizarii executarii silite, chiar daca prin legi speciale se dispune altfel.
Totodata, organele fiscale sunt obligate sa comunice, in aceleasi conditii, datele si informatiile pe care le administreaza potrivit legii, iar la cererea Executorului Judecatoresc sau a partii interesate, instanta de executare poate lua masurile prevazute la art. 187 alin. (1) pct. 2 lit. f) si la art. 189 din Codul de Procedura Civila.

Executorul Judecatoresc poate solicita informatii referitoare la bunuri mobile (de exemplu automobile), bunuri imobile (apartamente, case, terenuri, spatii comerciale, etc), inclusiv salariile, pensiile, dividendele, si tot felul de bunuri si venituri pe care o persoana le poate avea, institutiile, bancile si orice alte persoane fiind obligate sa notifice imediat, in scris, datele si informatiile necesare pentru punerea in aplicare a executarii silite, chiar daca altfel este prevazut prin legi speciale.

In vederea obtinerii informatiilor necesare executarii, Executorul Judecatoresc are acces liber la cartea funciara, la Registrul Comertului si la alte registre publice care contin date despre bunurile debitorului susceptibile de urmarire silita in conformitate cu dispozitiile Art. 659, alin. (5) din Codul de Procedura Civila.

In cazul in care persoana indatorata nu se prezinta la Biroul Executorului Judecatoresc sa dea declaratie scrisa cu privire la veniturile si bunurile sale, si nu intelege sa ramburseze intreaga suma datorata, precum si cheltuielile de executare silita in termenul stabilit, Executorul Judecatoresc poate, in conformitate cu dispozitiile legale:

➥ Dispune poprirea (fara somatie potrivit Art. 782, alin. (1) Codul de Procedura Civila), asupra tuturor conturilor bancare active ale persoanei indiferent de motivul pentru care exista- poprire atat asupra soldul creditor al acestor conturi, cat si incasarilor viitoare.

➥ Dispune poprire (fara somatie potrivit Art. 782, alin. (1) Codul de Procedura Civila,) pe sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmaribile datorate debitorului ori detinute in numele sau de o a treia persoana( de ex: angajatorul) sau pe care aceasta din urma i le va datora in viitor, in temeiul unor raporturi juridice existente ca de exemplu: poprirea pe salariu, pensie, dividende ori alte venituri continue obtinute de persoana datoare, fiind retinute pana la o treime din venitul lunar net conform Art. 728, alin. (1), litera B. ori chiar pana la jumatate din venitul lunar net, daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume conform Art. 728, alin. (2) Codul de Procedura Civila.

➥ Sechestra bunurile mobile (miscatoare) - potrivit Art. 731, alin. (1) din Codul de Procedura Civila, a fructelor si a veniturilor imobilelor potrivit Art. 796 Codul de Procedura Civila, ce pot fi vandute prin licitatie publica, indiferent daca titlul executoriu detinut impotriva persoanei a avut garantii sau nu.

➥ Executa silit mostenitorii intrucat potrivit dispozitiilor Art. 1.159 din Codul Civil "Titlurile executorii obtinute impotriva defunctului pot fi executate si impotriva mostenitorilor sai",in conditiile prevazute de Art. 687 din Codul de Procedura Civila- inceperea executarii contra mostenitorilor.

Cheltuielile ocazionate de efectuarea executarii silite sunt in sarcina debitorului, acesta fiind obligat sa suporte cheltuielile de executare stabilite sau, dupa caz, efectuate dupa inregistrarea cererii de executare si pana la data realizarii obligatiei stabilite in titlul executoriu, chiar daca debitorul a facut plata in mod voluntar.

Avand in vedere informatiile mentionate mai sus, este recomandabil pentru persoana care se confrunta cu dificultati in rambursarea creditelor contractate, de a discuta si negocia rambursarea datoriilor, pentru a gasi o solutie adaptata situatiei financiare actuale, inainte ca banca, societatea creditoare ori creditorul persoana fizica sa fie obligata sa solicite executarea silita a obligatiilor contractuale.

O reactie timpurie pentru rezolvarea problemei datoriei si a contactului cu societatea de colectare a creantelor ori cu creditorul, va permite persoanei indatorate sa gaseasca solutia adecvata la problema lui financiara.

Articol scris de Ramona Mitu, colaborator al KRUK Romania



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri