Premierul Victor Ponta a declarat pentru gandul ca va propune la revizuirea Constitutiei o modificare a articolului 44 privind dreptul de proprietate, astfel incat averile obtinute ilegal sa fie confiscate, iar exproprierile de "interes strategic" sa poata fi facute mai usor.
"Vreau sa confiscam averile obtinute in urma infractiunilor, pe sistemul european. Este o noua conceptie la nivel european, venita pe filiera americana si cred ca este o idee buna. Pentru aceasta trebuie sa modificam articolul 44 din Constitutie, pentru ca altfel nu putem face nimic. Umblam la articolul 44", a declarat pentru Gandul premierul Victor Ponta, miercuri, la finalul discutiilor din cadrul Forumului constitutional, scrie Mediafax.

Surse din PSD au precizat pentru gandul ca premierul si-a informat colegii de partid asupra intentiei de a sustine confiscarea averilor obtinute ilegal.

Articolul 44 din Constitutie se refera la dreptul de proprietate privata. In actuala lege fundamentala se precizeaza la art 44, alineatul 2, ca "proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular", iar la alineatul 3 ca "nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire". Alineatul 5 prevede ca "pentru lucrari de interes general, autoritatea publica poate folosi subsolul oricarei proprietati imobiliare, cu obligatia de a despagubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantatiilor sau constructiilor, precum si pentru alte daune imputabile autoritatii".

Alineatul 8 al aceluiasi articol mentioneaza ca "averea dobandita licit nu poate fi confiscata", iar "caracterul licit al dobandirii se prezuma", in timp ce la alineatul 9 se prevede ca "bunurile destinate, folosite sau rezultate din infractiuni ori contraventii pot fi confiscate numai in conditiile legii".

Premierul Victor Ponta a declarat pentru gandul ca doreste ca, dupa ce viitoarea Constitutie va fi adoptata, sa poata stabili prin Ordonanta de Urgenta sau Hotarare de Guvern ca anumite exproprieri sunt de "interes strategic, national".

Potrivit primului-ministru, daca articolul privind dreptul de proprietate este revizuit, Guvernul poate actiona mai rapid pentru realizarea unor proiecte de interes national.

Ponta a explicat ca, in noul sistem privind exproprierile pe care il are vedere, statul roman va oferi un pret proprietarilor in urma unei expertize, iar ulterior poate folosi acea proprietate.

"Statul roman ofera un pret si transfera banii intr-un cont. Daca omul este nemultumit, poate merge in instanta. Banii se obtin ori prin expertiza, ori in instanta, dar nu ma mai poate bloca. Vrem sa punem in Constitutie sa fie un articol mai flexibil in ceea ce priveste proprietatea, pentru a nu mai fi atacate la CCR", a declarat Victor Ponta.
Primul-ministru a dat exemplul conductei de conexiune de gaze cu Republica Moldova pentru care s-au pierdut trei ani pentru 14 km.

"Pentru 14 km am stat trei ani, ca trece conducta si tulburam vacile care pasc pe acolo. Cu Bucuresti-Constanta am stat patru ani. Avem de adus zacaminte, gaze, petrol din Marea Neagra. Ce facem, iar stam patru ani pana convingem pe nu stiu care ca terenul lui nu face un milion de euro? Sa nu credeti ca cineva in Occident si-a facut autostrada si mari lucrari de infrastructura...pana la urma terenul era al cuiva, nu?", a explicat Ponta.

Afirmatiile sefului Executivului au loc dupa ce, cu o zi in urma, acesta declara ca nu i s-ar parea excesiv ca in anumite situatii sa fie confiscate masinile si motocicletele, ca sanctiune pentru abateri rutiere grave.

In Romania nu se poate decat daca va fi de acord presedintele Comisiei Constitutionale sa modificam la Constitutie acest lucru. Sunt tari care confisca masina cu care s-a incalcat grav legea rutiera. Noi nu avem voie conform Constitutiei actuale, dar mie nu mi s-ar parea excesiv in anumite situatii si va spun ca fost motociclist ca ar trebui sa confiscam si motociclete, nu doar masini", spunea Ponta.

Miercuri, la dezbaterea organizata de Forumul constitutional impreuna cu experti ai Comisiei de la Venetia, Ponta a reluat aceste afirmatii, declarandu-se dispus sa fie luat de guler si "dat afara din biroul de premier" pentru ideea de a se facilita printr-o prevedere constitutionala confiscarea masinilor provenite din infractiuni.
Ponta a sustinut ca dreptul de proprietate "sfant, garantat" nu poate sa impiedice dezvoltarea tarii in ceea ce priveste infrastructura.
"Faptul ca facem autostrazi care merg in zig-zag, ca sa ocolim sau ca sa ajungem la terenurile care trebuie expropriate... sunt lucruri care trebuie imbunatatite si care se refera de fapt la o reglementare mai flexibila, mai pragmatica, mai europeana a drepturilor constitutionale", a precizat premierul.

El a fost contrazis de vicepresedintele Comisiei de revizuire a legii fundamentale, liberalul Tudor Chiuariu, care a sustinut ca dreptul de proprietate nu poate fi afectat prin Constitutie.

"Cred ca actualul text constitutional, de la articolul 44, aliniatul 9 «bunurile destinate, folosite sau rezultate din infractiuni ori contraventii pot fi confiscate numai in conditiile legii», dupa parerea mea acest text constitutional este acoperitor si pentru situatia pe care o aveti in vedere si care e in discutie si anume cand o infractiune sau o contraventie a fost savarsita folosindu-se un autovehicul. (...) Avem baza constitutionala pentru a prevedea aceasta masura in lege, deci nu e nevoie sa modificam Constitutia in aceasta privinta. Mai mult, nici nu putem sa o modificam, Curtea Constitutionala s-a pronuntat deja ca acest articol nu poate face obiectul revizuirii", a afirmat senatorul PNL.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri