Propunerea ministrului pentru IMM de reducere la jumatate a impozitului pe venitul microintreprinderilor este tratata cu rezerve de catre Ministerul Finantelor, care atentioneaza ca bugetul a fost construit luand in calcul un impozit de 3% si ca reducerea presupune o suma considerabila de acoperit.
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat, joi, agentiei Mediafax ca nu a primit propunerea ministrului pentru IMM, Maria Grapini, dar ca pentru o astfel de reducere a impozitului trebuie identificate surse bugetare alternative, fiind necesar si acordul Fondului Monetar International (FMI).

"La Buget nu a ajuns aceasta propunere. Bugetul este construit pe un impozit de 3%, iar orice modificare necesita acordul FMI si al Comisiei Europene, precum si surse bugetare alternative", a precizat Voinea.

Intrebat daca i se pare totusi posibila reducerea acestui impozit de la 1 iulie 2013, conform propunerii ministrului pentru IMM, Voinea s-ar aratat rezervat, explicand ca este vorba de "o suma considerabila" care ar trebui acoperita in acest caz.

Ministrul pentru IMM si mediul de Afaceri, Maria Grapini, a declarat, luni, ca impozitul de 3% pe venitul microintreprinderilor, obligatoriu de la inceputul acestui an, ar putea fi scazut la 1,5% incepand cu luna iulie, Ministerul Finantelor Publice deruland un studiu de impact, la propunerea ministerului.

"Eu cred ca argumentele si analizele noastre au fost convingatoare. Ministerul Finantelor face acum studiu de impact pentru reducerea acestui impozit de la 3% la 1,5% (...) Cota de 1,5% mi se pare mai etica, mai ales ca din februarie impozitul pe cifra de afaceri este obligatoriu. Interesul meu este sa colectez, dar si sa le dau sansa sa se dezvolte, sa creasca si sa intre ulterior intr-o alta categorie de impozitare", a spus Grapini.

Ea a aratat ca in trecut s-au incasat sume foarte mici din impozitul pe microintreprinderi, iar o reducere a acestui impozit ar duce la o conformare si la o transparenta mai mare din partea acestor firme, care vor vedea un prim pas dinspre fisc.

Plafonul veniturilor pentru microintreprinderi a fost redus in acest an de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent in lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depasesc acest prag platesc un impozit de 3% pe veniturile realizate incepand cu 1 februarie 2013.

Guvernul a estimat ca impozitele colectate astfel de la microintreprinderi ar aduce la buget 457 milioane de lei in acest an.
Potrivit Coface, numarul microintreprinderilor care au intrat in insolventa in ultimii doi ani a crescut anual cu 14,5%, peste avansul mediu la nivelul tuturor companiilor din economie care au intrat in incetare de plati, de pana in 10%.

De asemenea, ponderea firmelor mici in totalul insolventelor a urcat de la 78% in 2010 la 85% in 2012.

Coface estimeaza ca numarul microintreprinderilor aflate in insolventa va creste cu 20% in acest an, ca urmare a impozitului de 3% pe venit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri