Firmele care au de incasat bani din fonduri europene in baza contractelor de finantare semnate cu autoritatile ar putea beneficia de o amanare din partea Fiscului la plata impozitelor si taxelor, de maxim doi ani, in limita sumelor pe care le au de primit.
Contribuabilii care au de incasat sume certe, lichide si exigibile de la autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene in baza contractelor de finantare incheiate cu acestea pot solicita amanarea la plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat, administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sau transmise Fiscului pentru recuperare, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, informeaza Mediafax.

Documentul are in vedere deblocarea activitatii contribuabililor care au de recuperat bani din fonduri europene, intrucat acestia au pe de o parte de achitat impozite, taxe si contributii, iar pe de alta parte trebuie sa incaseze bani pentru care au depus cereri de rambursare, aflandu-se astfel in impas financiar.

Amanarea la plata a obligatiilor fiscale se va face in limita sumei pe care firmele o au de incasat din fonduri europene si in ordinea vechimii datoriilor la ANAF.

Aceasta facilitate nu va fi acordata companiilor aflate in procedura de insolventa sau de executare silita, prin poprirea sumelor de incasat de la autoritatile competente, si nici celor care au in derulare o esalonare la plata a datoriilor.

Pentru amanarea la plata, firmele trebuie sa depuna la ANAF o cerere de acordare a acestei facilitati, insotita de documentul in original emis de autoritatea competenta din care sa reiasa totalul sumei exigibile care trebuie rambursata firmei in cauza, actul fiind valabil 20 de zile de la emitere.

Autoritatea competenta trebuie sa elibereze acest document in cinci zile de la solicitare. Firma poate anexa la cererea de eliberare o notificare prin care renunta la dreptul de a percepe sau incasa dobanzi, penalitati sau accesorii aferente creantelor de incasat de la autoritatea competenta in cauza.

Firmele care renunta la aceste dobanzi nu vor mai fi obligate sa plateasca dobanzi, penalitati de intarziere si alte sume aferente obligatiilor fiscale principale amanate la plata, nici dobanzi pentru perioada de amanare a platilor. In caz contrar, acestea datoreaza dobanzi pentru fiecare zi a perioadei de amanare la plata, incepand cu data emiterii deciziei si pana la data stingerii datoriilor.

Contribuabilul poate depune una sau mai multe cereri de amanare la plata, de cate ori are nevoie, cu conditia sa se incadreze in limita sumei pe care o are de primit inapoi din fonduri europene.

Fiscul va solutiona cererea de amanare la plata in termen de 15 zile de la data depunerii acesteia, prin decizie de amanare la plata a obligatiilor fiscale principale si accesorii sau decizie de respingere, dupa caz.

Daca solicitarea este aprobata, ANAF va pune poprire pe sumele pe care autoritatea competenta le datoreaza contribuabilului, in limita obligatiilor fiscale amanate la plata.

Cand datoriile se platesc in totalitate, Fiscul trimite contribuabilului decizia de finalizare a amanarii la plata.

Dupa doi ani, amanarea datoriilor la plata inceteaza, daca nu sunt achitate in cadrul acestei perioade, caz in care contribuabilul datoreaza dobanzi, penalitati de intarziere sau accesorii pe intreaga perioada de amanare la plata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri