Romania a urcat pana pe locul al doilea in topul tranzactiilor de M&A din Europa Centrala si de Est (ECE) in luna mai, valoarea totala a deal-urilor facute pe plan local ajungand la 139 milioane euro, potrivit unui raport al companiei specializata in fuziuni si achizitii BureauVan Dijk.
Primul loc este ocupat de Rusia, acolo unde valoarea fuziunilor si achizitiilor s-a ridicat la 12,8 miliarde euro. Cea mai mare parte a sumei a fost generata de listarea pe bursa a companiei de electricitate Rossiiskie Seti, IPO in valoare de putin peste 11 miliarde euro. Aceasta a fost cea mai mare tranzactie din regiune in intervalul analizat si a reprezentat jumatate din valoarea totala a pietei de M&A din ECE in luna mai.




In Romania, cel mai mare deal a fost reprezentat de vanzarea pachetului de 1,11% din Petrom (SNP) de catre Fondul Proprietatea (FP). Acesta a fost cel mai mare plasament privat realizat vreodata pe piata locala, Fondul reusind sa incaseze 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro). FP a vrut initial sa vanda 1,77% din actiunile Petrom, insa cererea nu a fost suficienta.

Tranzactia s-a aflat pe locul 9 in topul de luna aceasta.

Si achizitiile de actiuni BRD facute de britanicii de la Aberdeen Asset Management au intrat in top 20. Aberdeen Asset Management a ajuns saptamana trecuta la 5% din BRD, pachet evaluat la circa 21 milioane euro. Aberdeen a devenit astfel al doilea cel mai mare actionar al BRD, dupa grupul francez Societe Generale, care controleaza pachetul majoritar de 60,17%.



Tot luna aceasta, compania poloneza Ciech a vandut pachetul majoritar de actiuni (93%) pe care il detinea la Uzinele Sodice Govora catre societatea Janikowskie Zaklady Sodowe Janikosoda, tot din Polonia. Valoarea tranzactiei a fost de 37,8 milioane lei (8,8 milioane euro). Janikowskie Zaklady face parte din grupul Ciech.

Per ansamblu, valoarea fuziunilor si achizitiilor din ECE facute in mai a fost de 13,24 mld. euro, nivel aproape identic celui de luna trecuta.
Volumul deal-urilor de M&A a scazut insa puternic, de la 772 in aprilie, la 236 in mai.

Raportul este bazat pe datele provenite din urmatoarele tari: Albania, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri