Numarul insolventelor va creste in acest an cu 10%, ritm inregistrat si anul trecut, cand 23.665 de firme au intrat in incapacitate de plata, Romania raportand astfel cele mai multe astfel de cazuri din Europa Centrala, potrivit unui studiu al Coface
In total, in Europa Centrala au fost inregistrate anul trecut 72.630 de insolvente, in crestere cu 3,5% fata de 2011, cele mai multe in Romania si in Ungaria (22.840). In Bulgaria, 1.339 de firme au intrat in incapacitate de plata, in crestere cu 243,3% comparativ cu anul anterior, in Polonia au fost raportate 877 de insolvente, cu 21,3% mai multe fata de 2011, scrie Mediafax.

Doar in Serbia, Ucraina, Estonia si Letonia au fost consemnate scaderi ale numarului de firme care au ajuns in situatia de a nu-si mai putea plati datoriile.

In acelasi timp, Romania ocupa locul secund in Europa Centrala in functie de rata insolventelor, cu un procent de 5,67% din numarul total de firme active, respectiv 417.582. Prima pozitie este adjudecata de Serbia, unde ponderea insolventelor in total numar de firme active este de 7,93%.

"In Romania sustenabilitatea companiilor a fost erodata din cauza efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, a constrangerilor ridicate de finantare si a deteriorarii disciplinei de plata la nivelul intregii economii. Prin urmare, companiile prezinta un grad de vulnerabilitate mai ridicat din punctul de vedere al expunerii la socurile interne sau externe si al presiunii pentru cresterea lichiditatilor", se arata in studiu.

Pentru 2013, Coface estimeaza inrautatirea situatiei la nivelul regiunii analizate, astfel ca numarul insolventelor vor creste in majoritatea tarilor din regiunea central si est europeana.

"In Polonia in 2013 sunt asteptate efectele crizei globale. Acestea isi vor face simtite prezenta intr-o masura mult mai mare, inregistrand un nivel mai ridicat de insolvente. De asemenea, in Bulgaria, unde insolventa aproape s-a triplat in 2011-2012, este asteptata o noua crestere, iar in tari precum Ungaria, o crestere a numarului de proceduri de insolventa in 2013 nu poate fi exclusa. In Romania, numarul insolventelor va urma acelasi ritm de +10% in 2013", prognozeaza sursa citata.

Specialistii Coface mentioneaza ca in special vor intra in insolventa companii medii si mari, astfel ca nici numarul nu mai este relevant, ci ordinul de marime si impactul in economie.

"Zona central est-europeana sufera de la inceputul anului 2013 prin prisma evolutiei insolventelor si numarului de incidente de plata, astfel ca este nevoie mai mult ca oricand ca firmele sa caute solutii de management al riscului de credit si sa-si protejeze business-ul pentru a putea supravietui intr-un context european din ce in ce mai nesigur. Prognozele noastre in privinta riscului de credit este ca acesta s-a inrautatit in 2013 si aceasta perspectiva se va mentine si in perioada urmatoare", a declarat Contantin Coman, country manager Coface Romania.

Cel mai afectat sector in 2012 din zona analizata a fost cel al constructiilor, companiile avand de suferit din cauza programelor de austeritate si a lipsei investitiilor in locuintele private. Cu probleme similare s-au confruntat si industria manufacturiera, comertul cu amanuntul si comertul cu ridicata si distributie. Acesta din urma experimenteaza efectele negative ale ratelor ridicate ale somajului si scaderea cheltuielilor gospodariilor.

La polul opus, telecomunicatiile, educatia si sanatatea au fost cele mai putin afectate sectoare, inregistrand cele mai mici rate ale insolventelor in 2012.

Situatia din Romania este similara cu cea din Europa Centrala.

Coface mentioneaza ca datele despre companiile insolvente nu pot fi comparate in totalitate din cauza legislatiei diferite pentru fiecare tara in parte. Unele din acestea, cum ar fi statele baltice, au o lege a insolventei similara standardelor europene, in timp ce altele, cum ar fi Bulgaria sau Ucraina, au in continuare nevoie de reforme.

In Romania, in primele patru luni au intrat in insolventa aproape 6.000 de firme cu 5,46% mai multe fata de aceeasi perioada din 2012.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri