Guvernul a decis ca, din 1 iulie, sa fie amanata acordarea unei parti din certificatele verzi catre investitorii in microhidrocentrale, centrale eoliene si fotovoltaice, masura urmand sa fie valabila pana in martie 2017, pentru centralele hidro si solare, si pana in 2018, pentru centralele eoliene.
Amanarea a fost decisa prin ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de marti, scrie Mediafax.

In proiectul initial, amanarea certificatelor pentru producatorii de energie in panouri fotovoltaice si cei in microhidrocentrale era calculata pana la 1 ianuarie 2017. Pentru producatorii de energie eoliana era prevazut acelasi termen, respectiv 1 ianuarie 2018.

Ordonanta de urgenta modifica si completeaza Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Potrivit Guvernului, ordonanta prevede amanarea temporara, incepand cu 1 iulie 2013, a acordarii unui numar de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (doua certificate verzi). In proiect era prevazut in acelasi timp ca pentru unitatile fotovoltaice vor fi acordate doar patru certificate.

In prezent, sunt acordate sase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsa in centrale fotovoltaice, doua certificate pentru energia produsa de turbine eoliene noi si trei certificate pentru energia hidro.

Ordonanta limiteaza acreditarea centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi pana la nivelul total anual al capacitatilor instalate in centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit in Planul National de Actiune in Domeniul Energiei Regenerabile, introduce obligatia pentru Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) de a reglementa prin cote anuale cantitatea de energie electrica din surse regenerabile care se va prelua in Sistemul Electroenergetic National, si stabileste monitorizarea semestriala a investitiilor de catre ANRE, ceea ce, in opinia Guvernului, va permite aplicarea imediata a mecanismului de ajustare a supracompensarii.

La inceputul sedintei de guvern, premierul Victor Ponta a aratat ca Guvernul este obligat sa adopte masuri privind sistemul de sustinere a energiei din surse regenerabile, astfel incat sa se ajunga la un pret al energiei sustenabil pentru populatie si industrie si pentru ca marile unitati producatoare sa nu isi "inchida portile".

Potrivit lui Ponta, Guvernul sprijina investitiile in domeniu, dar acestea trebuie sa respecte realitatile economice si sociale.

"Este important sa avem un pret la energie care sa asigure sustenabilitatea industriala, in primul rand. Avem mari unitati producatoare care, daca nu luam aceasta masura, practic au pierderi si inchid portile. Evident, vorbesc si de pretul pentru populatie. Incercam prin schema de ajutor, care de altfel este de foarte mult timp in dezbaterea publica, sa gasim linia de mijloc in care castiga si cei care investesc in energii regenerabile, dar mai ramane si o industrie si o populatie care sa consume acea energie, ca altfel o sa avem energie regenerabila si nu o sa mai aiba cine sa o consume, ca inchidem toate fabricile", a spus Ponta.

El a adaugat ca, in ultimii sapte ani, pretul la gazele naturale in Statele Unite ale Americii, pentru industrie, a scazut cu 66%, in timp ce in Europa a crescut cu 35%. De asemenea, la energie electrica, in SUA pretul a scazut cu 4%, iar in Europa a crescut cu 38%.

"Nu trebuie sa fii specialist in energie ca sa intelegi ca, atunci cand unii scad preturile cu 60% si altii le cresc cu 35%, probabil ca in Romania si in Europa, daca nu luam masuri, se vor inchide toate fabricile si o sa ramanem doar sa fim muzeu, eventual, al omenirii, ceea ce nu cred ca e bine nici pentru Romania, nici pentru Europa", a mai spus Ponta.

In urma cu doua saptamani, premierul a anuntat ca Guvernul va esalona subventiile pentru producatorii de energie regenerabila deoarece Romania are in prezent "cel mai generos" sistem de acordare a certificatelor verzi, pe care insa nu mai reuseste sa il sustina.

Nota de fundamentare a actului normativ precizeaza ca amanarea acordarii acestor certifiate verzi nu afecteaza obiectivul Romaniei ca in 2020 ponderea in consumul brut a energiei regenerabile sa fie de 24%.

"Cresterea accelerata a punerilor in functiune a centralelor electrice din surse regenerabile va avea un impact semnificativ in factura la consumatorul final, cu variatii pe termen scurt intre 60 lei/MWh si 100 lei/MWh, fiind astfel necesara luarea unor masuri care sa conduca la sistarea efectului de crestere necontrolata a preturilor la clientii finali de energie electrica in conditiile mentinerii competitivitatii sectorului industrial si predictibilitatii cadrului legislativ privind promovarea energiei electrice produse din surse regenerabile", se spune in nota.

Impactul in facturi in acest an al costurilor de achizitie de catre consumatori a certificatelor verzi este de aproximativ 53 lei/MWh.

Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de Guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

In prezent, energia regenerabila acopera aproximativ 8% din consumul final. Investitiile derulate in constructia de unitat de productie a energiei verzi depasesc 3 miliarde de euro, fiind realizate in principal de companii private.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri