Valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor insolvente in primul trimestru este de trei ori mai mare decat cea a firmelor care au intrat in incapacitate de plata in perioada similara a anul trecut, desi numarul cazurilor a scazut cu 10%, potrivit unei analize a Coface
Cifra de afaceri luata in calcul are la baza informatiile depuse la Ministerul Finantelor Publice pentru activitatea desfasurata in anul premergator intrarii in insolventa.

Astfel, cifra de afaceri medie pentru primul trimestru din acest an a fost de 2,9 milioane lei, iar cea aferenta primelor luni ale anului precedent de 931.000 de lei.

In primul trimestru al acestui an, s-au inregistrat 6.381 insolvente noi, in scadere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate in Buletinul Procedurilor de Insolventa.

Si din punct de vedere al numarului de angajati din companiile intrate in insolventa anul acesta s-a consemnat o crestere fata de anul trecut, de la 6,9 angajati media pe firma, la un numar mediu de 9,51 persoane.

In acelasi timp, desi gradul de indatorare al companiilor este mai mic in acest an, 98,63% fata de 132,85% in 2012, valoare medie a datoriilor a crescut la 2,9 milioane de lei, de la 2,2 milioane de lei in primul trimestru din 2012.

Chiar daca din punct de vedere numeric, ponderea firmelor mijlocii, mari si foarte mari a reprezentat doar 3-4% din totalul firmelor intrate in insolventa in primul trimestru din ultimii trei ani, ponderea cifrei de afaceri raportate de acestea in total afaceri a crescut semnificativ, de la 18% in 2011 si la 55% in 2012 la 66% in 2013.

Acelasi trend se poate observa si pentru ponderea datoriilor in functie de clasa de marime a firmelor insolvente. Astfel, ponderea datoriilor firmelor mijlocii, mari si foarte mari a crescut constant in ultimii trei ani, de la 16% in 2011 la 59% in 2013.

"Indicatorii financiari pentru firmele intrate in insolventa in primul trimestru din 2013 arata mai bine comparativ cu cei calculati pentru firmele intrate in insolventa in aceeasi perioada a ultimilor 4 ani. Acest lucru se poate explica prin cresterea ponderii firmelor insolvente mari si foarte mari (...) Astfel, se observa o crestere a calibrului firmelor intrate in insolventa in acest an, ceea ce a determinat cresterea mediilor cifrei de afaceri si a datoriilor, dar in acelasi timp scaderea ratei medii a pierderii, a indatorarii si a duratei de incasare a creantelor", se mentioneaza in studiu.

Datele Coface arata ca in primul trimestru 239 de firme cu afaceri de peste un milion de euro, au intrat in insolventa. din care 191 cu afaceri de 1-5 milioane de euro si 26 cu 5-10 milioane de euro vanzari.

In acelasi timp, 15 firme cu afaceri de 10-50 milioane de euro au intrat in insolventa, 4 cu un rulaj de 50-100 milioane de euro si trei cu peste 100 milioane de euro, cifra de afaceri.

Pentru al treilea an consecutiv, primele zece sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa raman neschimbate, singurele modificari fiind la nivel de ordine in cadrul topului, dar cu variatii de una, maxim doua pozitii.
Analizand evolutia cazurilor de insolventa pe rol in ultimii 5 ani, se observa o tendinta de consolidare a gradului de concentrare a volumelor in primele 3, respectiv 5 sectoare. Astfel, ponderea primelor 3 sectoare care au inregistrat cele mai multe dosare pe rol in insolventa in cifre absolute a variat in ultimii 5 ani intre 50%-54%, iar primele 5 sectoare intre 65% - 70%. Aceste ponderi nu sunt intamplatoare si sunt determinate de factori structurali precum distributia sectoriala a tuturor firmelor active la nivel national.

Constructiile, Horeca (hoteluri, restaurante si catering) si industria metalurgica sunt sectoarele cu cel mai ridicat nivel al insolventelor deschise in primul trimestru al anului curent raportat la numarul firmelor active. De mentionat, ca aceleasi sectoare au fost incluse in top 5 sectoare cu cele mai ridicate valori pentru acest indicator si pentru anul 2012, ceea ce indica persistenta unor probleme sistemice structurale.

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din primul trimestru nu a suferit modificari importante fata de situatia existenta in aceeasi perioada a anului anterior. Astfel, cele mai afectate trei zone din punctul de vedere al numarului de insolvente inregistrate in anul curent au fost Sud-Est, Sud si respectiv Nord-Vest, acestea concentrand aproximativ jumatate din totalul insolventelor inregistrate in perioada analizata.

Singurele zone in care numarul de insolvente a crescut fata de aceeasi perioada a anului anterior sunt Centru, Nord-Est si Sud-Est.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri