Managerii spun ca principala cauza a intrarii in insolventa a companiilor pe care le conduc este scaderea consumului, in realitate insa cele mai frecvente cazuri se inregistreaza in primul rand in urma supraindatorarii si a unor decizii gresite ale managerilor.
"Desi scaderea consumului reprezinta principala cauza invocata de manageri, o analiza atenta arata ca aceasta se claseaza abia pe locul 3 intr-un clasament al motivelor reale, in timp ce pe locul doi se situeaza deciziile gresite ale echipei de management", se arata in comunicat al Casei de Insolventa Transilvania (CITR), conform Mediafax.

Scaderea consumului este o cauza specifica activitatii de comert, in timp ce lipsa de profitabilitate afecteaza mai curand productia.

CITR a realizat un studiu pe un esantion de companii de dimensiuni medii sau mari care au intrat in insolventa in ultimii doi ani, care arata ca 49% dintre companiile intrate in insolventa au ca principala cauza supraindatorarea. Greselile de management si scaderea consumului vin pe locurile doi si trei intr-un clasament al cauzelor insolventei si se regasesc fiecare in 43% dintre cazuri.

"La deschiderea procedurii de insolventa intocmim mereu un raport de analiza pentru a identifica principalele cauze care au generat situatia. In acest context, gestionand peste 650 de proceduri complexe in ultimii ani, am constatat ca sunt extrem de putine situatiile cand insolventa unei companii are o singura cauza. In cele mai multe cazuri este vorba despre un cumul de 2-3 factori care se suprapun si combina deciziile managementului cu circumstante externe", a declarat, intr-un comunicat, Rudolf Vizental, managing partner CITR.

In opinia sa, mai grav este insa ca echipele manageriale nu depisteaza ori nu admit situatia insolventei la timp.
"Din analiza noastra a reiesit ca peste 90% dintre companii au declarant insolventa la cel putin 18 luni dupa aparitia acestei stari. Acest fapt scade considerabil sansele de redresare ale companiei", a adaugat Vizental.

Alte cauze importante sunt pierderile continue in activitatea curenta, in 31% din cazuri, dar si efectele in lant ale unor dezechilibre, unde insolventa unei companii a avut impact direct asupra altora (5%). In 4% dintre situatii, pierderea principalului contract, concurenta neloiala, sau decesul actionarului majoritar au fost motivele principale care au dus la starea de insolventa a companiei.

De la declansarea crizei financiare, un numar de peste 90.000 de firme au intrat in insolventa in Romania, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, cele mai multe in constructii, comert, industria prelucratoare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri