Consiliul Concurentei a publicat Decizia nr. 19 din data de 08 mai 2013 prin care a respins plangerea distribuitorului de medicamente Relad International, formulata impotriva Roche Romania, filiala locala a producatorului international de produse farmaceutice si dispozitive medicale Hoffmann la Roche.
Plangerea a vizat un presupus abuz de pozitie dominanta al Roche Romania, care s-ar fi manifestat prin discriminarea distribuitorului Relad International, in contextul intentiei Roche Romania de a stopa exportul paralel de medicamente realizat de catre Relad International din Romania in alte tari ale Uniunii Europene.

„Dat fiind contextul crizei financiare dublat de masurile luate de autoritatile din Romania de a limita drastic pretul reglementat al medicamentelor, exportul paralel de medicamente a reprezentat una dintre principalele supape utilizate de catre distribuitorii de medicamente pentru a suplimenta veniturile in perioada de timp recenta”, se arata intr-un comunicat de presa al casei de avocatura Musat&Asociatii.

Ca atare, data fiind actualitatea si importanta problemei tratate, dar si avand in vedere faptul ca a reprezentat prima ocazie pentru Consiliul Concurentei de a se pronunta asupra abuzului de pozitie dominanta a unui producator de medicamente, aceasta decizie a Consiliului Concurentei a fost asteptata cu un real interes de intreaga piata, fiind vazuta ca un veritabil indrumar al relatiei producator-distribuitor, in contextul economic dat.

Baza analizei Consiliului Concurentei a fost constituita de modelul impus de jurispridenta comunitara in urma Hotararii Curtii Europene de Justitie in Cauzele reunite C-468/06 pana la C-478/06 (Glaxo), care prevede faptul ca o intreprindere care detine o pozitie dominanta pe piata relevanta a medicamentelor poate refuza sa onoreze comenzile supradimensionate ale distribuitorilor angro chiar si cu scopul de a impiedica exporturile paralele pe care acesti distribuitori angro le efectueaza dintr un anumit stat membru catre alte state membre.

„Prin Decizia sa ce insumeaza peste 180 de pagini, ce a finalizat o investigatie cu o durata de peste 2 ani, Consiliul Concurentei a realizat o analiza economica detaliata, in urma careia s-a demonstrat faptul ca Roche Romania si-a indeplinit in mod legal obligatiile de a aproviziona toti distribuitorii locali si piata locala, incetarea relatiilor comerciale cu Relad International survenind in urma datoriilor acumulate de catre distribuitor”, a precizat Anca Buta Musat (foto), reprezentantul legal al Roche Romania.

Relad International, a carui plangere a fost respinsa de Consiliul Concurentei, a fost asistat in aceasta cauza de societatea de avocatura Tuca, Zbarcea & Asociatii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri