Romania a pierdut cel putin un an, 2012, in ceea ce priveste reformele fiscale, ca urmare a tensiunilor politice, a alegerilor parlamentare si a celor trei schimbari de premieri, a spus, intr-un interviu acordat wall-street.ro, Rene Schob, partener al firmei de consultanta si audit Adevaris. In tot acest timp gradul de colectare a avut de suferit.
"Pentru Romania, in opinia mea, 2012 a fost un an pierdut. Am avut trei premieri de-a lungul anului. Pana la urma, politica a fost in prim-plan si mai putin guvernarea economiei. Tinand cont ca au fost alegeri in noiembrie, in general un nou Guvern se instaleaza in 3-6 luni si de aceea putem spune ca am avut chiar unu-doi ani pierduti in Romania", a afirmat Rene Schob.

"Faptul ca stai la coada ore la rand pentru ca ceva sau cineva nu este disponibil, aceasta este de fapt birocratia"

In 2007, Romania statea mult mai prost la capitolul birocratie, isi aminteste Schob. Erau multe articole de lege care se publicau in acea perioada retroactiv, iar clientii trebuiau sa isi schimbe peste noapte facturile sau auditorii aveau probleme sa inteleaga toate aceste schimbari.

"Acum suntem intr-un mediu relativ stabil, chiar daca nu perfect, dar oricum este mult mult mai stabil decat in perioada dinaintea crizei", a spus Rene Schob.

Cel mai mare progres in materie de fiscalitate pe care Romania l-a facut in ultimii cinci ani tine de transmiterea documentelor in format electronic catre contribuabili.

"In Elvetia, eu comunic direct pe email cu oficiul fiscal de care apartin. Va dau exemplul certificatului de rezidenta fiscala care atesta faptul ca ai rezidenta fiscala in tara respectiva. In Romania, trebuie sa trimiti o multime de documente pentru obtinerea lui, in timp ce in Elvetia, daca vrei sa faci rost de acest certificat, tot ce trebuie sa faci este sa trimiti un email. In general, nu trebuie sa te prezinti acolo ca sa il obtii", povesteste partenerul Adevaris.

El recunoaste ca in calitate de antreprenor percepe birocratia romaneasca la un nivel destul de ridicat, fata de tara din care vin (Elvetia -n.r.) care este probabil cea mai dezvoltata din Europa in aceasta privinta, tinand cont ca in Elvetia poti chiar sa votezi online.

"Intotdeauna am zis ca in Romania ai nevoie de trei lucruri: in primul rand trebuie sa stii un avocat, in al doilea rand avocatul trebuie sa stie un notar, care sa iti aranjeze repede programarile, si in al treilea rand ai nevoie de un contabil. Fara aceste trei lucruri esti pierdut in Romania", a recunoscut Schob.

Pe o scara de la 1 la 10 (unde 1 este cel mai rau), este inca destul de probabil ca birocratia din Romania sa fie pe la 3-4, in opinia consultantului fiscal.

El considera ca Romania se confrunta inca cu problema formelor fara fond, in ceea ce priveste fiscalitatea, dar fondul (substanta) ar trebui sa castige si mentalitatile sa se transforme.

"Birocratia este creata prin modul in care autoritatile fac lucrurile sa mearga si nu prin ceea ce trebuie sa faci pentru a respecta legile. Faptul ca stai la coada ore la rand pentru ca ceva sau cineva nu este disponibil, aceasta este de fapt birocratia", subliniaza Rene Schob.

Pe langa reducerea birocratie, predictibilitatea este, in opinia consultantului fiscal, cel mai important element de care Romania are nevoie.



Elvetia a introdus in urma cu 20 de ani un sistem nou de management in sectorul public, care a ridicat cetateanul in calitate de client, schimband astfel fundamental mentalitatea autoritatilor, nu imediat, ci in cativa ani.

"Astfel, autoritatile fiscale din Elvetia te trateaza precum un client. Daca intarzie la o programare, spre exemplu, isi cer scuze pentru intarziere. Un astfel de comportament scade tensiunea dintre contribuabili si Fisc", precizeaza Schob, explicand faptul ca in Romania contribuabilul are sentimentul ca este tratat ca un evazionist.

Aceasta abordare a autoritatilor fiscale tensioneaza de la bun inceput orice dialog.

"In opinia mea, statul trebuie sa colaboreze mai bine cu contribuabilul, pentru ca in mod cert nu exista nicio companie in Romania care sa fie perfecta. Este valabil in orice tara. Daca respecti toate normele, mai mult ca sigur o sa pierzi clienti. Insa, abordarea actuala de a chestiona orice document transmis de catre o companie este contraproductiva. Nu vom merge inainte in felul acesta, ci din contra, contribuabilul se va teme sa mai intre in anumite situatii", a completat partenerul Adevaris.

O atitudine mai prietenoasa a Fiscului ar putea sa aiba un efect benefic asupra contribuabilului, care va fi predispus sa isi declare de bunavoie veniturile si in felul acesta statul isi va imbunatati gradul de colectare.

Investitorii care sunt de mult in Romania nu se mai plang de fiscalitate

"Clientii care sunt de cinci pana la zece ani in Romania nu se mai plang deloc cand este vorba de fiscalitate. S-au obisnuit cu ea si vad ca lucrurile se imbunatatesc. Insa sunt investitorii care de abia acum intra in Romania si care se minuneaza ca la sase ani de la aderarea in UE suntem inca la un nivel mult mai jos. Este o greseala din partea investitorilor, dar si statul trebuie sa isi puna aceasta problema. Investitorii straini noi considera ca lucrurile in Romania ar trebui sa mearga exact ca in tara de origine si vor imediat sa plece. Noi trebuie sa le explicam ca este alta societate, alt sistem politic, alt sistem fiscal si trebuie sa respecte unele diferente fata de UE. Este primul soc pe care un investitor strain il are cand vine in Romania", a mai spus Schob.

In concluzie, insa, predictibilitatea este aspectul cheie de care se plang investitorii straini si nu inteleg cum o lege se schimba peste noapte, dupa cum a fost cazul majorarii TVA.

"O reducere a TVA nu va fi posibila cel putin un an si jumatate de acum inainte"

Specialistul Adevaris crede ca nu s-a terminat criza in Europa si de aceea tarile nu pot inca sa reduca taxa pe valoarea adaugata (TVA).

"TVA este taxa cea mai usor de colectat cu impact imediat. In functie de tara, TVA se colecteaza lunar sau trimestrial asa ca daca cresti cota cu X procente si sistemul de colectare functioneaza bine, teoretic iti cresti veniturile cu acele X procente. Daca acum scazi cota de TVA, un stat nu ar mai incasa o portiune importanta de venituri si va fi pus in situatia sa taie costurile, sa creasca o alta taxa sau sa isi imbunatateasca gradul de colectare. Niciun stat european nu cred ca este in pozitia de a efectua o taiere a TVA", a explicat Schob.

El crede ca problema cotei de TVA este folosita de politicieni ca tema de dezbatere, dar in Romania, cata vreme gradul de colectare nu va creste, nu se va putea reduce TVA.

"Nu pot sa cred ca oamenii care au tendinta de a se afla in zona gri a economiei isi vor plati taxele doar pentru ca a fost redusa cota de TVA. Nu vad aceasta probabilitate in viitorul apropiat", a adaugat Rene Schob.

Despre eficienta taxarii: sa luam exemplul danezilor

Schob a evocat un studiu elvetian recent despre eficienta taxarii. "Oamenii sunt dispusi sa plateasca mai multe taxe daca vad ceea ce obtin in schimbul acestora. Un model in acest sens este Danemarca, care are printre cele mai mari taxe din Europa, dar unde oamenii sunt fericiti sa isi plateasca taxele. Ei stiu ca platesc taxe mari, dar daca se duc intr-un spital sunt tratati foarte bine, cu cea mai buna tehnologie, nu exista coruptie. In Romania, nu simti ca acest drum este facut din taxele platite de noi. Te intrebi, in schimb, de ce nu este construit cum trebuie acest drum. Trebuie ca autoritatile sa comunice mai bine cum folosesc aceste taxe si in acest fel se poate schimba si mentalitatea, iar contribuabilii ar putea sa nu mai incerce sa ocoleasca taxele", sustine Schob.

El avertizeaza insa ca mentalitatile nu se pot schimba fara un model in viata si aici Schob critica si abordarea presei, nu doar cea din Romania, care scoate in fata in general personajele negative foarte bogate.

"Ar trebui sa existe modelul unui roman bogat, care sa fie insa echitabil si corect. Daca am scoate in evidenta pe cineva care sa aiba succes in Romania si sa fie corect in acelasi timp, cred ca asta ar ajuta enorm la schimbarea mentalitatilor", afirma Rene Schob, care sustine ca probabil ar mai dura inca 6-7 ani pana s-ar putea ca gradul de colectare sa creasca doar pe baza transformarii mentalitatii contribuabililor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri