Statele care au introdus insolventa in cazul persoanelor fizice au facut-o intr-o perioada de crestere economica, nu pe timp de criza, a declarat Alexandru Paunescu, director adjunct al Directiei Juridice din BNR, care spune ca sunt mai multe dezavantaje pentru debitorul in insolventa decat avantaje.
"Acele state care au implementat procedura insolventei persoanelor fizice au facut-o in perioada de crestere economica, nu in plina criza. In opinia mea, ar trebui sa se puna mai mult accentul pe o informare completa asupra tuturor efectelor acestei proceduri pentru ca, pe langa avantajul suspendarii executari silite asupra bunurilor persoanei fizice, exista si o serie intreaga de dezavantaje", a afirmat Paunescu (foto), la un seminar pe tema insolventelor organizat de BNR, citat de Mediafax.

El a spus ca unul dintre cele mai importante elemente ale dreptului european privind insolventa persoanelor fizice se refera la intocmirea planului de plata a creantelor, care poate dura pana la cinci ani, iar sumele din plan pot fi purtatoare de dobanzi.

Pentru a putea respecta planul, toate veniturile debitorului sunt afectate, cu exceptia costurilor de intretinere a familiei, care sunt calculate pentru a asigura un nivel minim de trai. Tot in acest plan vor fi prevazute bunurile mobile si/sau imobile care vor fi vandute pentru acoperirea datoriilor.

Cele mai multe jurisdictii europene care au reglementat insolventa consumatorului au prevazut si posibilitatea ca prin plan sa se prevada si restrictii suplimentare, precum renuntarea la televizor, servicii prin cablu, computer sau concedii.

"O alta problema este cea a fidejusorilor care garanteaza creditele persoanelor juridice intr-un procent foarte mare pe piata romaneasca bancara. O alta este cum ar putea fi executate aceste garantii in caz de insolventa a garantului. In opinia mea, reglementarea acestei institutii, cel putin pentru moment, nu se impune si nu este oportuna din motive legate de contextul financiar actual. Criza financiara inca dainuie si situatia financiara a consumatorului si a intregului spectru financiar este sensibila", a mai spus Paunescu.

Autoritatile romane s-au angajat in fata FMI si CE sa nu adopte legea insolventei personale.

Pe de alta parte, Florin Motiu, secretar de stat in Ministerul Justitiei, considera ca este necesara o reglementare a insolventei persoanelor fizice, care ar trebui inclusa in noul Cod al insolventei pe care Ministerul de Justitie il pregateste.

"Parerea mea este ca trebuie sa avem si o asemenea reglementare, a insolventei persoanelor fizice. Opozitia care exista in acest moment in diferite medii este partial nejustificata, pentru ca printr-o colaborare a tuturor institutiilor si organismelor implicate in procesul de reglementare s-ar putea ajunge la o reglementare buna si eficienta si in aceasta privinta. Suntem printre putinele state, cred ca Ungaria nu mai are, insa, spre deosebire de Romania, Fondul Monetar International a impus Ungariei sa adopte o asemenea reglementare, pe cand noua deocamdata ne-a stopat-o", a spus Motiu.

Intrucat Ministerul Justitiei isi propune ca noul Cod sa fie adoptat de Parlament pana la sfarsitul anului sau inceputul anului viitor, cel mai probabil legea privind insolventa persoanelor fizice va fi adoptata separat, urmand ca pe viitor sa fie inclusa in Cod.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri