Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat Senatului si, respectiv, sefului statului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian si, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot si subminarea economiei nationale.
Solicitarile au fost trimise Senatului si sefului statului de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in urma cererii primite de la seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Ministerul Public arata, intr-un comunicat de presa, ca solicitarile au fost trimise Senatorului si sefului statului "in conformitate cu dispozitiile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei si art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999 republicata, privind responsabilitatea ministeriala, precum si ale Deciziei Curtii Constitutionale nr. 270/2008".

"Faptele retinute in sarcina celor doi au fost savarsite in perioada in care aveau calitatea de ministru al economiei si formeaza obiectul unui dosar al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism", a precizat Ministerul Public.
Pun toate informatiile pe care le am la dispozitia DIICOT
Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a declarat, luni, ca a luat act de decizia DIICOT de a solicita inceperea urmaririi penale in cazul dosarului Romgaz, iar decizia sa este de a pune toate informatiile pe care le are la dispozitia DIICOT pentru clarificarea nevinovatiei sale.

Videanu a explicat ca el nu a semnat niciun ordin cat a fost ministru al Economiei, a semnat doua memorandumuri privind continuarea discountului la gaze, de la 40 de dolari la 30 de dolari.

El a mai spus ca decizia a fost la nivelul Guvernului, el facand propuneri in acest sens. "Cred ca decizia de oportunitate pe care a luat-o Guvernul, si nu eu singur, a fost o decizie corecta in acel moment si sunt pregatit sa prezint toate documentele pe care le am", a mai spus Videanu, potrivit Mediafax.

El a mai precizat ca principala preocupare a reprezentat-o conservarea locurilor de munca la nivel national si ca a considerat de datoria sa sa prezinte Guvernului continuarea acelei politici de aplicare a discounturilor.

Videanu a mai spus ca profitul Romgaz a fost din 2007 pana in 2009 de 3,2 miliarde de lei pe an, iar in 2010 de 3,5 miliarde de lei.
El a mai aratat ca la nivelul Guvernului si Ministerului nu s-a discutat de nicio companie care sa beneficieze de acest memorandum, reglementarile erau pentru "toti consumatorii care in sensul legii erau considerati interuptibili".
Nu este un caz de coruptie!
Ministrul Varujan Vosganian a declarat comentand cererea DIICOT in cazul sau, ca nu este vorba despre un caz de coruptie si ca procurorii nu ar trebui sa se pronunte asupra oportunitatii unor decizii economice.

El a spus, la o conferinta de presa la sediul central al PNL, ca daca ar fi fost un caz de coruptie, nu ar fi facut conferinta in partid, pentru ca tine foarte mult la demnitatea acestei formatiuni.

Potrivit lui Vosganian, procurorii s-au pronuntat legat de oportunitatea unor decizii economice si nu ar trebui sa faca acest lucru.
Procurorul sef al DIICOT a solicitat procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa sesizeze Senatul pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale impotriva lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei si membru al Guvernului in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, senator in actuala legislatura, ocupand si functia de ministru in cadrul Ministerului Economiei, pentru complot si subminarea economiei nationale, fapte comise in perioada in care avea calitatea de ministru al Economiei, se arata intr-un comunicat de presa de luni al DIICOT.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri