Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a declarat joi, la iesirea de la DIICOT, ca are toate probele si argumentele prin care sa-si dovedeasca nevinovatia in raport de acuzatiile de subminare a economiei nationale si complot. De asemenea, Ovidiu Silaghi a spus la iesirea de la DNA ca a citit instiintarea de urmarire penala din dosarul in care este cercetat pentru trafic de influenta, dar deocamdata nu a vazut probele.

Adriean Videanu a stat aproximativ o ora in sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), unde anchetatorii i-au adus la cunostinta ca este urmarit penal pentru complot si subminarea economiei nationale, in legatura cu favorizarea intereselor firmei SC Interagro SA, a lui Ioan Niculae, informeaza Mediafax.

Fostul ministru al Economiei a spus ca, dupa discutia cu procurorii DIICOT, a inteles ca are toate argumentele si probele necesare dovedirii nevinovatiei sale in acest dosar, pe care le va inmana procurorilor pe parcursul anchetei.

Intrebat de ce a ajuns sa fie pus sub acuzare pentru astfel de fapte, devreme ce el sustine ca este nevinovat, Videanu a spus ca asa se intampla cand anchetatorii primesc informatii doar dintr-o singura directie. Videanu a precizat ca va reveni la DIICOT pentru a depune un memoriu, prin care sa combata acuzatiile procurorilor.

DIICOT a anuntat ca in 9 septembrie a fost inceputa urmarirea penala in cazul fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, pentru complot si subminarea economiei nationale.

Presedintele Traian Basescu a transmis, in 8 septembrie, ministrului Justitiei cererile de urmarie penala pentru Adriean Videanu si Ovidiu Silaghi.

Ce reactie a avut Silaghi dupa vizita la DNA?

Intrebat daca procurorii mentin acuzatia ca a primit 200.000 de euro de la Nelu Iordache pentru a interveni la persoane cu functii de decizie din CNADNR in sprijinul unui contract al firmei omului de afaceri, fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi a spus ca acuzatia este nefondata, pentru ca este absurd sa primeste bani ca sa rezreziliezi un contract care deja era reziliat.

De asemenea, intrebat daca a discutat cu procurorii despre o eventuala imunitate de care ar beneficia, Silaghi a raspuns: "Sunt membru al Parlamentului European din 5 septembrie, dar drept dovada, sunt aici cu dumneavoastra si dau declaratii".

Fostul ministru al Transporturilor a precizat ca a venit la DNA pentru ca doreste sa clarifice problema, pentru a termina "cat mai repede aceasta poveste".

Procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a solicitat in 6 septembrie presedintelui aviz pentru inceperea urmaririi penale a lui Ovidiu Silaghi.

Presedintele Traian Basescu a transmis, in 8 septembrie, ministrului Justitiei cererea de urmarie penala pentru Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta, fapte care ar fi fost savarsite cand acesta era ministru al Transporturilor. Cererea a fost transmisa DNA de procurorul general al Parchetului instantei supreme in 9 septembrie.

Seful DNA a cerut procurorului general sa sesizeze presedintele cu cererea de incepere a urmaririi penale impotriva fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, in conditiile in care acesta si-a dat demisia din Parlament si avizul nu mai putea fi dat de Camera Deputatilor, asa cum se solicitate in cererea din 19 august.

In 3 septembrie, liberalul Ovidiu Silaghi a demisionat din calitatea de deputat. Hotararea Camerei Deputatilor privind constatarea incetarii mandatului de deputat a lui Ovidiu Silaghi a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 568 din 6 septembrie.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, declara, in 3 septembrie, ca Ovidiu Silaghi si Eduard Hellvig au demisionat din Camera Deputatilor pentru a merge la Parlamentul European, ei completand astfel locurile vacantate de Cristian Busoi si Ramona Manescu.
Autoritatea Electorala Permanenta a transmis catre Parlamentul European notificarile pentru ocuparea de catre liberalii Eduard Hellvig si Ovidiu Silaghi a locurilor vacante de europarlamentari, inainte ca demisiile din Camera Deputatilor sa fie publicate in Monitorul Oficial. Cel mai probabil cei doi vor fi validati in functii la nivelul Parlamentului European la sedinta de luni, 9 septembrie, potrivit surselor citate de Mediafax.

Potrivit procurorilor, exista indicii si date temeinice potrivit carora, in cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, in calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de catre compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care sa lege Aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa. Silaghi i-ar fi promis in schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le incheiase cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA, structura aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor, si pentru ca platile intermediare sa fie facute intr-un termen rezonabil.

"Totodata, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeasi persoana suma de 200.000 de euro, pentru a-si exercita influenta asupra persoanelor cu functii de decizie din cadrul CNADNR SA in vederea anularii deciziei de reziliere a unui contract si pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte", au precizat procurorii DNA.

In acest dosar, in 5 septembrie, Directia Nationala Anticoruptie a inceput urmarirea penala fata de Remus Vasile Span, pentru complicitate la trafic de influenta, fiind acuzat ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Silaghi sa pretinda si sa primeasca 200.000 de euro si servicii de la Nelu Iordache, pentru a sprijini interesele firmei Romstrade in contractul cu CNADNR.

Omul de afaceri Nelu Iordache a dat o declaratie la DNA, in dosarul lui Ovidiu Silaghi, in care a sustinut ca i-ar fi dat acestuia 200.000 de euro, pentru a nu-i fi reziliate contractele, si ca fostul ministru al Transporturilor ar fi folosit un aparat de bruiaj contra interceptarilor.

"Cand am ajuns la Silaghi Ovidiu acasa, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, stia ca urmeaza sa vin la el si stia si de problema rezilierii (contractelor dintre Romstrade si CNADNR - n.r.). Inca inainte de a incepe discutia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. Dupa ce i-am spus pentru ce am venit, si i-am zis ca am banii la mine, precizandu-i si cuantumul sumei, mi-a zis ca este ok si m-a pus sa pun banii pe o masa din camera. In continuare, ne-am mutat in alta camera, unde era si SR (Remus Span, n.r.), unde Silaghi Ovidiu mi-a spus ca va lua legatura cu PM a doua zi dimineata pentru anularea rezilierii si am baut un pahar de vin. Intalnirea a durat aproximativ 40 minute", le-a declarat Iordache procurorilor anticoruptie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri