Cinci ani s-au scurs de la prabusirea bancii americane de investitii Lehman Brothers, iar onorariile legate de cel mai mare faliment din istoria Statelor Unite inca se tot aduna, scrie CNN Money.

Din septembrie 2008 si pana la inceputul acestei luni, mica armata de avocati, contabili si consultanti care au oferit asistenta in cadrul procesului au castigat nu mai putin de 2,2 miliarde de dolari, ceea ce face ca onorariile in cazul falimentului din 2001 al infamei companii de energie Enron - 793 mil. dolari - sa paleasca in comparatie.

In plus, fata de complexitatea acestui faliment, este faptul ca nu era planificat in cazul bancii americane de investitii, dar a survenit dupa ce guvernul Statelor Unite a refuzat sa salveze banca aflata in dificultate.

Lehman a iesit de sub protectia legii falimentului in luna martie a anului trecut, insa sarcina vanzarilor de active si plata creditorilor continua. Banca se afla in lichidare si a rambursat pana acum 47,2 miliarde de dolari, din totalul estimat de 80 de miliarde de dolari, fata de 308 mld. dolari solicitate.

Insa, acest proces va mai dura probabil in continuare multi ani, in contextul in care banca urmareste recuperarea finantarilor si lichidarea activelor aflate in portofoliu, care variaza de la instrumente derivate complexe la real estate si investitii de private equity.

Intre timp firma de consultanta, Alvarez & Marsal, specializata in administrarea falimentelor, care a preluat managementul Lehman dupa intrarea acesteia sub protectia legii falimentului, a obtinut in urma onorariilor peste 657 de milioane de dolari la sfarsitul lunii iulie 2013. Alvarez & Marsal avea o echipa de 160 de persoane care se ocupau de acest caz, in 2009, insa in prezent numarul acestora a scazut la 50.

De asemenea, firma de avocatura Gotshal & Manges, principalul consilier juridica al Lehman, a castigat peste 484 de milioane de dolari in onorarii, echivalent cu 1.000 de dolari per ora lucrata la acest caz. In total, peste 30 de firme de avocatura au particpat in timpul procesului de faliment sau de lichidare a bancii de investitii.

Alte zeci de banci s-au prabusit in fiecare an de la startul crizei. Urmare a crizei ipotecilor subprime Statele Unite, generate de caderea Lehman, au urmat pachete rasunatoare de salvare de la faliment pentru diverse entitati economice, cum ar fi General Motors, Fennie Mae si Freddie Mac sau AIG (cel mai mare asigurator la acea vreme din lume). In prezent, falimentul a cuprins si orasele americane cu istorie, precum Detroit, din cauza datoriilor uriase acumulate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri