Fondurile europene alocate Romaniei pentru perioada 2014 si 2020 vor pune accentul pe companiile mici si mijlocii si foarte putin pe intreprinderile mari, a declarat Leonard Orban, partener al Orban Biris European Consultants, in cadrul conferintei "Antreprenor, caut finantare". Evenimentul este organizat de wall-street.ro cu sprijinul EY, Enterprise Investors si Erste Asset Management.

„ In viitorul exercitiu financiar vor exista insa o serie de restrictii, cea mai importanta fiind cea legata de eligibilitatea intreprinderilor in functie de dimensiunea acestora. Astfel, intreprinderile mari nu vor putea depune proiecte decat pentru proiecte de cercetare, dezvoltare si inovare (OT1) sau pentru eficienta energetica (OT4). Investitiile productive care au fost atat de populare in actuala perioada de programare pe POS CCE nu vor putea fi finantate decat pentru IMM-uri. Intreprinderile mari vor putea fi eligibile si pentru OT2 (ICT), dar doar in situatia in care proiectele implica si cooperari cu IMM-uri”, a explicat Orban.

El a afirmat ca in perioada 2014-2020 Romania va avea acces la fonduri europene de 28,9 miliarde de euro (fonduri de coeziune si pentru dezvoltare rurala) fata de 27,9 miliarde de euro (fonduri de coezeiune, pentru dezvoltare rurala si pentru piscicultura) in perioada 2007-2013.

In prezent, rata de absorbtie pentru fondurile de coeziune din perioada 2007-2013, fonduri in valoare de 19,7 miliarde de euro, este de 23,46%. De asemenea, platile interne catre beneficiari au ajuns la un procent de 30,77%.

„Rata de absorbtie este foarta scazuta din cauza capacitatii adminstrative foarte reduse, dar primul si cel mai important lucru este calitatea guvernantei care a fost foarte mult timp extrem de slaba”, a afirmat Leonard Orban.

Fostul ministru al Afacerilor Europene Leonard Orban a decis la inceputul acestui an sa se alature specialistilor din mediul privat si sa foloseasca expertiza in domeniul fondurilor europene din postura de partener al Orban Biris European Consultants. El a vorbit intr-un interviu acordat Wall-Street.ro despre decizia de a trece in tabara privatilor si despre planurile firmei pe care a fondat-o.

Orban a fost comisar european pentru Multilingvism, in perioada ianuarie 2007 si februarie 2010, pentru ca ulterior sa devina consilier prezidential pe probleme de afaceri europene si in cele din urma ministrul Afacerilor Europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri