Seful departamentului de Corporate Finance & Investment Banking din cadrul BCR, Matei Filipidescu (foto), este optimist in ceea ce priveste listarile pe Bursa. Doar BCR isi propune sa aduca la cota Bursei cel putin 2-3 companii private anul viitor. Bancherul de investitii a detaliat cu ocazia unei intalniri cu jurnalistii "schimbarea de paradigma" a bancii si estimarile in ceea ce priveste piata de M&A.

Matei Filipidescu a explicat ca banca are acum o abordare holistica, in sensul ca departamentul de corporate finance coopereaza strans cu cel de creditare corporate pentru a evalua acel client, pentru a vedea ce perspective are afacerea, cum poate fi imbunatatita structura de capital si ce surse de finantare sunt recomandate.

Putem vorbi chiar de o schimbare de paradigma in cazul BCR, dupa cum spune bancherul de investitii, intrucat banca nu mai vrea cu orice pret sa faca o vanzare sau sa acorde un credit, ci ia in calcul mai multe produse, in functie de fiecare client.

"Putem sa ii propunem o fuziune non-cash, atragerea unui fond de investitii in actionariat sau atragerea de resurse printr-o listare la Bursa. Nu suntem acolo sa intermediem o tranzactie sau o listare, suntem acolo sa discutam cu toti clientii si sa le sustinem dezvoltarea", a afirmat Matei Filipidescu.

Specialistul BCR sustine ca incearca sa sustina cat mai mult piata de capital romaneasca, prin prezentarea listarii pe bursa ca o alternativa viabila de finantare, mai ales in conditiile in care antreprenorul vrea sa se dezvolte organic si sa atraga bani in companie printr-o majorare de capital.

"Este un moment bun sa iesi pe Bursa, mai ales dupa succesul Nuclearelectrica. Contextul international este si el bun, ca urmare a alegerilor din Germania", a precizat Filipidescu, in ziua in care prospectul Adeplast a fost aprobat de catre ASF.

In cazul Adeplast, BCR si-a unit fortele cu Intercapital Invest pentru a intermedia primul IPO privat de pe Bursa din ultimii cinci ani.

Cu toate ca antreprenorii romani sunt sceptici cand vine vorba de bursa, intrucat considera ca nu sunt destui investitori care sa subscrie, Filipidescu crede ca exista un "pool" de bani consistent si acesta este al fondurilor de pensii, care sunt dornice sa investeasca pe Bursa.

Pe de alta parte, Adeplast este un exemplu de "perla", intrucat este printre putinele companii din sectorul dificil al materialelor de constructii care a reusit sa creasca in medie cu 15% pe timp de criza si sa deschida noi centre de productie.

Perioada de glorie pe Bursa de abia incepe

Matei Filipidescu a dezvaluit faptul ca divizia de Corporate Finance & Investment Banking pe care o conduce are in plan cel putin 2-3 listari private in 2014.

Daca facem un exercitiu de imaginatie, in scenariul optimist in care fiecare mare broker de pe bursa va aduce cel putin 2 companii pe bursa in 2014, am putea avea cel mai bun an din istoria BVB, IPO-urile putand fi de doua ori mai numeroase intr-un an cat in toata existenta Bursei.

Filipidescu a explicat ca, desi este un target ambitios, este realizabil, in conditiile in care listarea pe Bursa este in prezent unul dintre primele produse recomandat clientilor BCR.

"Se schimba gandirea bancii. Daca vrei sa iti fie si tie bine (clientului - n.r.) si noua bine (banca - n.r.) iti putem finanta afacerea cu atat prin credite. Daca nu iti ajung banii, iti prezentam si alte produse: investitii de private equity, listarea pe Bursa sau fuziunea cu alt jucator", a povestit directorul BCR.

Divizia de Corporate Finance & Investment Banking a fost implicata in mai multe tranzactii pe Bursa in ultimii ani, printre care se numara vanzarea secundara de actiuni Transelectrica, delistarea Azomures si vanzarea pachetului majoritar la Pambac.

Incepand cu 2 octombrie BCR va derula impreuna cu Intercapital Invest oferta publica initiala a Adeplast, iar in noiembrie este asteptat IPO-ul Romgaz, un proiect in care BCR face parte din consortiul de listare.

Si piata de M&A (mai mult achizitii) este pe cale sa revina

Si in ceea ce priveste piata de fuziuni si achizitii, Filipidescu a dezvaluit ca departamentul sau are in derulare 5 tranzactii de achizitii, in valoare de un sfert de miliard de euro, in domenii precum consumer goods sau energie.

Este vorba si de companii din strainatate interesate sa preia firme locale, dar si achizitii intre business-uri romanesti. Desi nu a oferit mai multe detalii, directorul BCR a precizat ca la inceputul anului viitor s-ar putea concretiza 1-2 tranzactii.

Firmele dorite sunt cel mai probabil clienti pe partea de corporate ai BCR.

Filipidescu a mai spus ca se poarta discutii si cu fonduri de private equity, chiar daca interesul lor a scazut destul de mult fata de Romania.

"Fondurile de investitii cauta niste perle rare, care nu prea mai exista in Romania", subliniaza Matei Filipidescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri