Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) si Consiliul Investitorilor Straini (CIS) solicita Guvernului sa reduca impozitul local pe cladiri pentru firme, un sistem de redeventa stabil si competitiv in industria petroliera si sa sustina dezvoltarea serviciilor medicale private.

"Camera de Comert Americana in Romania si Consiliul Investitorilor Straini atrag atentia asupra efectelor generate de unele masuri fiscale prevazute in Scrisoarea de Angajament a Guvernului Romaniei catre Fondul Monetar International sau aflate pe agenda curenta a Guvernului, de natura sa afecteze stabilitatea si competitivitatea sistemului fiscal romanesc", se arata intr-un comunicat comun al celor doua organizatii, potrivit Mediafax.

AmCham si CIS au transmis Ministerului Finantelor Publice observatii si recomandari privind impozitul pe cladiri, redeventele pentru industria petroliera, contributia la fondul de sanatate pentru veniturile din chirii si extinderea bazei de impozitare pentru contributia la fondul pe pensii si reforma sistemului de sanatate.

Cele doua organizatii doresc revizuirea proiectului de modificare a Codului Fiscal pentru reducerea impozitului local pe cladiri pentru persoanele juridice, prin diminuarea intervalului de variatie a cotei de impozitare si prin revizuirea modului de calcul al bazei de impozitare, pentru a reflecta adecvat tipurile diferite de imobile si fluctuatia valorii de piata.

In ceea ce priveste redeventele pentru industria petroliera, AmCham si CIS sustin instituirea unui sistem de redevente stabil si competitiv, aplicat pe intreaga durata a concesiunii, motivand ca un astfel de sistem va aduce beneficii semnificative pentru Romania, precum o contributie importanta la asigurarea independentei si securitatii energetic, imbunatatirea balantei comerciale si de plati, cresterea PIB si crearea de noi locuri de munca.

Totodata, reprezentantii acestora apreciaza ca orice masura de largire a bazei de colectare a contributiei la fondul de sanatate ar trebui corelata cu introducerea noului pachet de servicii medicale de baza si ar trebui sa tina cont de plafonarea bazei de calcul la trei salarii medii brute pe economie, nu la cinci, asa cum prevede textul de lege in prezent.

In ceea ce priveste reforma sistemului de sanatate, solicitarile AmCham Romania si FIC vizeaza mecanismul de impunere a taxei pe consumul de medicamente (clawback), dar si recomandari pentru crearea unui mediu favorabil dezvoltarii serviciilor medicale private si a asigurarilor private de sanatate.

"Sustinerea dezvoltarii sistemelor de asigurari private de sanatate si a serviciilor medicale private trebuie sa fie vazuta ca una dintre solutiile viabile pentru rezolvarea problemelor actuale de finantare a sistemului de sanatate din Romania", a afirmat Daniel Anghel, co-presedinte al grupului de lucru pentru fiscalitate din cadrul FIC.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri