Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a ales-o pe Iulia Motoc pentru functia de judecator la CEDO, dintre cele trei propuneri inainte de Romania.

Motoc a fost aleasa cu 132 de voturi "pentru", din 151 exprimate. Florin Streteanu a obtinut 7 voturi, iar Tudor Pantiru - 10 voturi, in timp ce doua au fost anulate, anunta Mediafax.

De altfel, candidatura Iuliei Motoc a fost sustinuta si de subcomisia pentru alegerea judecatorilor la CEDO. Subcomisia a decis, "cu o larga majoritate", sa sustina propunerea Iuliei Motoc, apreciind ca aceasta este "cea mai calificata candidatura" dintre cele inaintate de Romania, conform concluziilor acestui organism.

In 26 iunie, Comisiile juridice si pentru drepturile omului reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului au avizat negativ candidatura Iuliei Motoc pentru functia de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).
Ceilalti candidati, respectiv Bianca Gutan si Florin Streteanu, ca si candidatul de rezerva, Tudor Pantiru, au primit aviz pozitiv.

In cele din urma, Guvernul a inaintat Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei urmatoarele propuneri: Iulia Motoc, Florin Streteanu si Tudor Pantiru.

Inlocuirea Biancai Gutan cu Tudor Pantiru a fost facuta la propunerea Ministerului Justitiei.

"Decizia a fost luata in urma primirii de catre partea romana a avizului Grupului consultativ de experti pentru evaluarea listei nationale de propuneri pentru ocuparea functiei de judecator la CEDO cu privire la candidatii propusi de Romania. Astfel, Grupul consultativ a apreciat ca doi candidati (Iulia Antonella Motoc si Florin Streteanu) indeplinesc conditiile impuse de art. 21 alin. 1 din Conventie, in timp ce un al treilea candidat (Bianca Andrada Gutan) nu indeplineste aceste conditii", explica Ministerul Justitiei.

Articolul 21 din Conventia CEDO prevede, la alineatul 1, ca "judecatorii trebuie sa se bucure de cea mai inalta consideratie morala si sa intruneasca conditiile cerute pentru exercitarea unei inalte functiuni judiciare sau sa fie juristi avand o competenta recunoscuta".
Iulia Antoanella Motoc este judecator la Curtea Constitutionala din 2010, ea fiind desemnata de Senat, la propunerea PDL si a grupului independentilor. Motoc a absolvit in 1989 Facultatea de Drept din Bucuresti, iar, pentru putin timp, a activat ca procuror la Giurgiu, apoi timp de cinci ani a fost judecator la Judecatoria sectorului 2 Bucuresti. Este doctor in etica (Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Filosofie), doctor in drept international public (Universitatea "Paul Cezanne" Aix-Marseille), fiind profesor la Universitatea din Bucuresti, din 2002.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri