Partenerii de viata ai lucratorilor independenti - persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale - care colaboreaza la aceste activitati vor beneficia de protectie sociala, a decis Guvernul, transpunand in legislatia nationala o directiva europeana.

Astfel, Guvernul a decis in sedinta de miercuri modificarea in proiect de lege a unei ordonante din anul 2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, pe care Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism a propus-o spre dezbatere, noteaza Mediafax.

Ministrul delegat Maria Grapini doreste alinierea legislatiei interne la normele europene prevazute intr-o directiva din 2010, potrivit careia "in cazul in care intr-un stat membru exista un sistem de protectie sociala pentru lucratorii independenti, respectivul stat ia masurile necesare astfel incat sotia/sotul colaborator a/al lucratorului independent, respectiv a/al titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate sa poata beneficia de protectie sociala in conformitate cu dreptul intern", se arata intr-un comunicat al Departamentului pentru IMM-uri.

Directiva vizeaza cresterea economica, dar si reglementarea egalitatii de tratamente intre barbatii si femeile care desfasoara o activitate independenta.

"Avand in vedere participarea lor la activitatile intreprinderii familiale, sotiile/sotii, partenerele/partenerii de viata ale/ai lucratorilor independenti care au acces la un sistem de protectie sociala ar trebui sa aiba la randul lor dreptul de a beneficia de protectie sociala. Statele membre pot prevedea ca aceasta protectie sociala sa fie proportionala cu participarea la activitatile lucratorului independent si/sau cu nivelul contributiei", se mai spune in actul normativ european.

Legislatia interna in vigoare nu defineste aceasta categorie de beneficiari, iar autoritatile intentioneaza sa includa in termenii si expresiile definite de ordonanta si sotia/sotul colaborator a/al lucratorului independent, respectiv a/al titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri