Firmele isi pot alege din 2014 anul fiscal corespunzator celui contabil pentru a elibera presiunea pe evidentele contabile, iar cheltuielile cu sponsorizarea neefectuate pana la finalul anului pot fi reportate, iar prevederile sunt incluse in cea mai recenta modificare a Codului Fiscal, in noiembrie, scrie Mediafax.

"Procesul de rescriere a Codului Fiscal va merge mai departe, am incercat sa extragem deocamdata acele lucruri care am simtit nevoia sa le implementam mai devreme, cel cu holdingurile si posibilitatea alegerii de catre firme a anului fiscal corespunzator anului contabil, care iarasi era o problema extrem de mare in economie si, desi exista aceasta posibilitate a agentilor economici de a schimba anul contabil, din punct de vedere fiscal trebuia sa ramana cu perioada fiscala ianuarie-decembrie, ceea ce ingreuna foarte mult evidentele contabile si era nevoie, pe de o parte de adaptarea soft-urilor, pe de alta parte ingreuna si analiza de control",a declarat Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice la o conferinta Deloitte pe teme fiscale.

Intrebat daca exista intentia Guvernului de a mai introduce pentru perioada urmatoare noi taxe si impozite sau de a opera modificari legislative in acest sens, el a spus ca nu crede ca vor mai fi mariri de cote anul viitor, in afara de impozitul pe constructii speciale si accizele la carburanti.

Pe de alta parte, Manolescu a precizat ca firmele vor avea posibilitatea sa reporteze cheltuielile cu sponsorizarile neefectuate pe final de an pentru perioadele urmatoare pentru a putea utiliza intergral aceasta facilitate fiscala.
"In practica, fiecare companie isi face calculele pe final de an si incearca sa-si foloseasca la maxim bugetul de sponsorizare, dar din cauza unor intarzieri in disponibilitatea datelor exista situatia in care acest lucru nu se putea face in totalitate, adica bugetul nu se putea utiliza in totalitate pentru ca ramanea mereu o rezerva, „nu fac sponsorizarea in decembrie pentru ca nu stiu cum inchid si decat sa raman cu o cheltuiala nedeductibila mai bine nu fac o sponsorizare. Exista posibilitatea sa se reporteze aceste sume in perioadele urmatoare, prin urmare se poate utiliza integral aceasta facilitate fiscala", a spus Manolescu.

Oficialul MFP a aratat ca rescrierea Codului Fiscal a fost finalizata, insa autoritatile au considerat ca nu este oportun sa lanseze in dezbatere Codul Fiscal intr-un termen scurt, cu intrare in vigoare de la 1 ianuarie 2014, mai ales ca in aceasta perioada au fost discutiile si negocierile cu Fondul Monetar International.

"Din rescriere a rezultat o reasezare a Codului in sensul incercarii unei grupari sau reorganizari a titlurilor care ar fi creat confuzie, pentru ca am incercat sa punem impozitele directe la un loc, impozitele indirecte la un loc, contributiile la un loc, cumva contributiile legate de impozitul pe venit sa le corelam. O intrare in vigoare intr-un termen scurt cred ca ar fi creat o confuzie", a mentionat Manolescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri