Anul 2013 a fost un an comparabil cu 2012, si in bune si in rele, spune Florian Nitu (foto), managing partner al casei de avocatura Popovici Nitu & Asociatii (PN&A).

In cele bune, el remarca elementele de macroeconomie care si-au vazut consolidarea, iar in ciuda unui amplu verbiaj public, sistemul fiscal ramane (deocamdata) stabil in componentele lui esentiale. In cele rele, turbulentele politice din 2012 au fost inlocuite de esecurile majoritatii proiectelor publice menite sa impulsioneze cresterea economica in 2013.

„Vedem, totusi, o tendinta de consolidare la nivel macroeconomic. Din pacate insa, o astfel de tendinta ar putea fi usor subminata de caracterul de an electoral al lui 2014”, afirma Florian Nitu.

Foarte multi avocati vorbesc despre o presiune tot mai mare pe onorarii. Vor mai scadea onorariile in 2014 sau au atins un minim care va ramane un record? Despre onorarii s-au scris carti, se fac training-uri, ba chiar exista la una din marile universitati americane un program de MBA dedicat structurarii onorariilor avocatiale. „Gasesc ca atitudinea unora dintre colegii nostri, care practica discount-urile sub cost, aplicate in mod programatic, a fost si este cel putin neinspirata. N-as vrea sa dezvolt mai mult, dar as incheia pe subiect cu unul dintre citatele pe care le-am auzit frecvent la avocati si manageri in piete mai mature si mai consolidate: „If you pay peanuts, you get monkeys”.

Care au fost practicile-vedeta de anul acesta in avocatura de business, care s-au remarcat fata de anii anteriori? „Fara indoiala, restructurarile corporative, preluarile de companii aflate in dificultate si consolidarile de active au fost activitatile definitorii pentru practicile de fuziuni si achizitii. Desigur, e greu de facut clasamente pe volume, insa ca pondere similara restructurarilor as mentiona litigiile si arbitrajele, cu o nota semnificativa pentru arbitrajele internationale”, spune Florian Nitu.

In plus, mai mult ca niciodata, asta si pe fundalul maturizarii unor dosare comerciale proeminente, cu o componenta de drept penal, au devenit o preocupare consistenta pentru majoritatea firmelor de avocati fully-fledged, asa zisele dosare de commercial/white collar crime, potrivit Popovici Nitu & Asociatii. „In fine, au ramas practici puternice/substantiale investitiile directe in sectoare cu potential organic de crestere precum agri-business sau FMGC, IT & Telecomunicatii, distributie si logistica.”

Care sunt principalii trei factori care vor impacta avocatura de business? In primul rand, spune Florian Nitu, contextul investitional (atat european, cat si regional) va fi cel care va dicta trendurile. Pe aceasta linie, apetitul investitional si interesul pentru Romania in 2014 vor fi influentate, cel putin notabil, de factori precum (a) rezolvarea unor probleme de ordin institutional in zona mediteraneana (b) evolutia geopolitica din Ungaria, (c) supraincalzirea economiei poloneze, (d) reculul asteptarilor fata de Croatia post aderare la Uniunea Europeana sau (e) pozitia Ucrainei fata de un potential proiect european. Toti acesti factori pot (re)directiona investitori noi catre o piata precum Romania sau, dimpotriva, ii pot tine mai departe de ea.

In al doilea rand, agenda publica romaneasca si proiectele economice guvernamentale vor putea face o diferenta semnificativa, mai ales atunci cand vorbim de (a) noi proiecte de listare la bursa ale companiilor nationale, (b) regimul subventiilor pentru proiecte de energie neconventionala, (c) decizia guvernamentala fata de proiecte precum Rosia Montana, explorari si exploatari ale gazelor de sist, (d) reluarea proiectul Reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda s.a.m.d.

In al treilea rand, consolidarea regimului fiscal. Romania a obisnuit o serie de investitori cu instrumentele necesare unei bune structurari a tranzactiilor, cu o fiscalitate relativ redusa si previzibila (cota unica), cat si cu un ansamblu de tratate de evitare a dublei impuneri favorabile investitiilor/castigurilor din investitii de capital. Orice schimbare adversa in aceasta zona va avea impact indirect si de durata. Garantia stabilitatii deopotriva va beneficia mediului de afaceri.

In aceeasi maniera, taxarea proprietatii, de la infrastructura pana la terenuri agricole, aflata acum in dezbatere publica, in situatia in care se aplica in mod neinspirat, ar putea sa afecteze fundamental dinamica tranzactiilor imobiliare.

Pe scurt, orice schimbare in aceste zone de fiscalitate, precum cota unica sau taxarea proprietatii in general, va afecta semnificativ mediul de afaceri si, prin aceasta, avocatura de business, crede Florian Nitu. Cat despre cel mai eficient si rapid mijloc de stimulare a investitiilor straine in Romania, acestea sunt programele guvernamentale. "Numai astfel bancile vor putea fi reangajate cu voie, iar in unele cazuri, de nevoie, in finantarea corporativa si abia apoi in stimularea consumului."

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri