Wall-Street.ro continua seria de interviuri cu avocati de business despre bilantul anului 2013. Raspunde astazi Madalin-Irinel Niculeasa, coordonatorul societatii de avocatura Niculeasa Tax & Regulatory.

"Cred ca a trecut vreme vedetelor in avocatura. 2013 a fost anul migalei, muncii si agoniselii. Paharul s-a umplut picatura cu picatura in conditiile in care a existat cerere de servicii juridice dar pentru consolidare si intretinere si nu neaparat pentru expansiune. In aceste conditii nu cred ca a existat un domeniu anume care sa fi sarit in evidenta intr-un fel anume si mai degraba au iesit in evidenta munca, grija, atentia, concetrarea", afirma avocatul Madalin Niculeasa (foto).

Mai mult, crede fondatorul Niculeasa Tax & Regulatory, lipsa vedetelor a determinat si o „topire” a specializarii dintre avocati in conditiile in care clientii au cautat increderea si mai putin specializarea. In opinia sa, multi clienti prefera sa lucreze cu avocatul in care are incredere si nu neaparat cu cel specializat pe o anumita problema aceasta si intrucat un avocat cel putin mediu ca pregatire profesionala, cu intelepciunea dreptului si a vietii, poate nu foarte usor dar nici foarte greu sa asimileze nivelul de informatie necesar pentru a provoca valoare adaugata clientului. "Concluzionand, daca ar trebui sa pastrez raspunsul in limitele intrebarii as spune ca vedeta in 2013 a fost avocatul si nu un anumit domeniu de activitate, ceea ce este un progres deosebit pentru profesie."

In conditiile in care vorbim de o „piata a avocaturii” cu avocati pregatiti cel putin la nivel mediu in proportie de 20-25% succesul profesional este determinat de calitatile umane necesare unui bun profesionist: atentie, grija interesului, pregatire profesionala continua, etc. "In ciuda a ceea ce se crede diferenta este data de calitatile umane si nu de cele profesionale intrucat accederea in randul avocatilor care genereaza valoare adaugata pentru client se face pe baza calitatilor umane care incurajeaza evolutia profesionala continua", crede Madalin Niculeasa.

Care este principalul factor care va impacta avocatura de business? Madalin Niculeasa raspunde direct: "Modalitatea de acordare a proiectelor gestionate de stat afecteaza in continuare avocatura. Jocurile politice si afinitatea existenta intre profesionisti si mediul politic vor influenta mai departe avocatura. Lipsa de reactie a organelor profesiei fata de ceea ce se intampla in acest moment cu avocatii, cu gradul lor de profesionalizare." Din pacate, subliniaza juristul intervievat, statul are inca si consilieri juridici si avocati, aceasta in ciuda faptului ca din afacerile in care intra interesele sale ies cele mai neprotejate.

Au inovat avocatii in 2013? Niculeasa este de parere ca avocatura este zona in care inovatia sub forma creativitatii se manifesta in mod intrinsec in serviciile juridice oferite si nu in forma de prestare a serviciilor. "Sub acest aspect, astfel cum releva si studiul Thomson Reuters cu privire la inovatie, serviciile in general respectiv serviciile juridice in special nu au un grad de inovatie extrinseca deosebita. Creativitatea la avocati se manifesta prin solutia juridica oferita clientului."

Din aceeasi serie, citeste si interviul Avocatul Florian Nitu, Popovici Nitu & Asociatii: “If you pay peanuts, you get monkeys”

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri