Fondul de investitii britanica Insight Investment, cu active la nivel mondial de peste 270 mld. lire sterline, a achizitionat firma Agricom Borcea, care detine o ferma de 13.600 de hectare in Calarasi, in apropierea Dunarii.

Valoarea terenurilor agricole si a celorlalte active ale fermei - utilaje agricole sau infrastructura de depozitare si irigatii - se ridica la circa 30 de milioane de euro, a scris Ziarul Financiar.

Agricom Borcea are in proprietate 3.000 de hectare, iar restul de 10.600 de hectare sunt luate in arenda. Din aceste suprafete, 6.054 de hectare sunt arendate pe 49 de ani de la Agentia Domeniilor Statului (ADS) cu o redeventa la jumatate fata de cea medie de pe piata libera din prezent.

Vanzatorul din prezent al Agricom Borcea este firma cipriota Alisa Far­ming Enterprises, reprezentata de omul de afaceri american Richard Randag, ce a fost in trecut membru in consiliul de administratie al procesatorului de ulei Expur.

Insight Investment a inceput sa investeasca puternic in sectorul agricol din 2011. Fondul mai are ferme de 37.000 de vite si 500.000 de hectare de teren agricol in Australia si Noua Zeelanda. In Europa Centrala, fondul de investitii se focuseaza pe tari precum Polonia si Romania.

“Consideram ca domeniul agricol a devenit deosebit de interesant pentru investitii. Valoarea investitiilor in terenuri agricole se va dubla sau chiar tripla pana la finalul lui 2015 la peste 50 de miliarde de dolari”, a declarat Martin Davies, seful diviziei de investitii in agricultura din cadrul Insight Investment.

Valoarea terenurilor agricole din Romania a crescut cu 172% incepand cu anul 2007, insa in continuare tara noastra are unele dintre cele mai mici preturi de vanzare pentru un hectar de pamant. Astfel, in Romania poti achizitiona un hectar de teren arabil pentru 5.030 de dolari, nivel relativ comparabil cu cel din Suedia (5.213 dolari pe hectar), Brazilia (5.245 dolari/hectar) sau Polonia (5.685 dolari/hectar).

Spre comparatie, cele mai ieftine terenuri din Europa se gasesc in Rusia (1.140 dolari/hectar), Ucraina (1.152 dolari/hectar), Lituania (1.351 dolari/hectar), Letonia (1.411 dolari/hectar), Republica Moldova (1.722 dolari/hectar) si Slovacia (1.748 dolari/hectar).

Potrivit unei analize DTZ Echinox, in topul celor mai scumpe terenuri agricole din Romania se afla Ialomita – Slobozia unde un hectar se vinde cu 2.700 de euro, zona urmata de Timis – Arad (2.400 euro/hectar), Buzau – Ploiesti (2.350 euro/hectar) si Dolj – Oltenita (2.250 euro/hectar). Pretul este stabilit in functie de suprafata totala in proprietate, calitatea solului, prezenta sistemelor de irigatii.

La polul opus se situeaza terenurile din zone precum Deva, Mures, Cluj, Bistrita unde pretul pentru un hectar de pamant este cuprins intre 1.700 si 1.800 de euro.

Printre cei mai mari investitori straini se numara compania daneza Ingleby Company, controlata de familia Rausing, ce detine o suprafata agricola de peste 10.000 de hectare in zona de vest a tarii.

De asemenea, Germania, Portugalia si Italia se afla in topul investitiilor straine in terenuri agricole in Romania.

Din cele 14 milioane de hectare de teren arabil, aproape un milion au fost cumparate de astfel de companii cu actionariat strain.

Agricultura din Romania reprezinta o afacere de circa 20 de miliarde de euro pe an, a carei evolutie este dictata in mare parte de conditiile meteo. Aceasta piata contribuie cu 6,5-7% la Produsul Intern Brut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri