Piata de fuziuni si achizitii din Romania nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor de la inceputul anului si va atinge, in cel mai fericit caz, acelasi nivel din 2012, tranzactiile fiind afectate, printre altele, de lipsa de predictibilitate in domeniul fiscal si cel de reglementare, potrivit EY.

"Piata de fuziuni si achizitii nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor de la inceputul anului 2013, ramanand, in cel mai bun caz, la acelasi nivel cu 2012. Lipsa de predictibilitate a cadrului fiscal si de reglementare, precum si dificultatea atragerii de finantare bancara au influentat evolutia pietei. S-au remarcat in 2013 un numar de tranzactii importante in sectorul serviciilor financiare, in timp ce sectorul energiei, in particular cel al energiei regenerabile, a fost cel mai afectat de instabilitatea mediului de reglementare. Pentru 2014, piata fuziunilor si achizitiilor ar trebui sa reia tendinta de crestere, pe fondul imbunatatirii conditiilor de creditare si al recastigarii asteptate a statutului de tara cu rating investment grade", a declarat intr-un comunicat Bogdan Campianu, director executiv corporate finance, EY Romania.

Potrivit datelor anuntate anterior de EY Romania, anul trecut valoarea pietei de fuziuni si achizitii s-a dublat, la 788 milioane dolari, desi numarul trazactiilor s-a diminuat fata de 2011. Evolutia pietei din Romania este in linia cu cea inregistrata la nivel global, unde in pofida asteptarilor ca activitatea de fuziuni si achizitii sa intre intr-o faza de crestere sustenabila la inceputul acestui an, 2013 a marcat o scadere fara precedent, pentru al treilea an consecutiv.

Aceste scaderi pozitioneaza activitatea de fuziuni si achizitii la cel mai scazut nivel din ultimii opt ani. Conform analizei EY, activitatea globala de fuziuni si achizitii a scazut cu 6,2% fata de anul 2012, cu 37.257 de tranzactii anuntate in cursul anului, in valoare de 2.300 de miliarde de dolari, in scadere cu 6,3%, in pofida unor mega-tranzactii - cum ar fi Vodafone - Verizon, a treia cea mai mare tranzactie realizata vreodata.
Activitatea de fuziuni si achizitii a scazut la nivel global in majoritatea sectoarelor comparativ cu 2012. Doar sectoarele de energie si utilitati si cel de imobiliare au inregistrat cresteri ale volumelor de tranzactii. Cele mai mari scaderi au avut loc in sectorul metalurgic si de minerit, cu 27%, si in cel de petrol si gaze, cu 21%. Aceste rezultate nu sunt surprinzatoare avand in vedere nivelul activitatii de fuziuni si achizitii in aceste sectoare intre 2008 si 2010.

In ceea ce priveste valoarea, mega-tranzactiile au adus o crestere de 153% in sectorul de telecomunicatii, mai ales prin tranzactia Verizon-Vodafone, iar sectorul de media si divertisment a inregistrat o crestere de 33%. Sectorul de biotehnologie a inregistrat, de asemenea, o crestere de 32%. Tranzactiile din sectorul telecomunicatiilor au fost determinate de apetitul tot mai mare pentru solutiile in banda larga, pe masura ce operatorii se concentreaza pe oferta de servicii de date. Au avut loc, de asemenea, cateva tranzactii notabile intre sectoare, mai ales in zona de tehnologie, media si telecomunicatii, cum ar fi cumpararea diviziei de terminale mobile a Nokia de catre Microsoft si cumpararea Kabel Deutschland de catre Vodafone. Sectorul metalurgic si de minerit a inregistrat o scadere de 51% in termeni de valoare, in absenta oricaror tranzactii apropiate ca valoare de unele precum Glencore/Xstrata sau TNK/BP. Sectorul bancar si de piete de capital, care luase un oarecare avant in 2012 prin realinierea portofoliilor ca urmare a noilor masuri de reglementare, a inregistrat, de asemenea, o scadere semnificativa a valorii tranzactiilor in 2013.

"In pofida unui nou an sub semnul recesiunii pentru activitatea de fuziuni si achizitii, exista perspective reale de relansare a activitatii de tranzactionare in 2014. Peste o treime dintre corporatiile globale au in plan sa realizeze achizitii in anul urmator - o crestere semnificativa a apetitului pentru tranzactii comparativ cu cel inregistrat in aceeasi perioada din anul trecut. Exista deja semnale ca segmentul cel mai critic de tranzactii, si anume cel cu valori cuprinse intre 500 de milioane de dolari si 1 miliard de dolari, isi revine, acesta fiind considerat, cel mai adesea, un etalon pentru activitatea de fuziuni si achizitii in general. In cea de-a doua jumatate a anului 2013, a fost inregistrata o crestere medie lunara de 29% a volumului de tranzactii in acest segment si o crestere medie lunara de 26% a valorii tranzactiilor – cea mai mare crestere inregistrata din anul 2000 incoace, exceptand scurta revenire din 2010", se mentioneaza in comunicat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri