Wall-Street.ro continua seria de interviuri cu avocati de business despre bilantul anului 2013. Raspunde Cosmin Vasile, Managing Partner al casei de avocatura Zamfirescu Racoti & Partners.

A fost 2013 mai bun pentru avocatura de business? „Va raspund englezeste: not bad. Not bad at all. Senzatia mea este ca toti actorii principali lupta si reusesc sa isi pastreze pozitiile si cota de piata, operatiune nu tocmai usoara, in conditiile in care presiunea pe onorarii este intr-o continua crestere. Intrebarea care macina avocatii este pana unde si pana cand se va manifesta acest fenomen”, a declarat pentru wall-street.ro Cosmin Vasile (foto), Managing Partner al casei de avocatura Zamfirescu Racoti & Partners.

Foarte multi avocati vorbesc despre o presiune tot mai mare pe onorarii. Vor mai scadea onorariile in 2014? Asa este sau cel putin asa se simte din perspectiva avocatului Cosmin Vasile. „Sunt convins ca onorariile mai pot sa scada, insa nu vreau sa cad in capcana de a discuta la modul absolut general despre acest fenomen. Exista practici de dumping, exista onorarii ridicol de mici, se practica onorarii care nu pot amortiza nici munca staff-ului necalificat.”

Insa chiar daca numarul a crescut ingrijorator, Cosmin Vasile spune ca acest fenomen nu caracterizeaza piata in ansamblul sau. „La fel de adevarat este ca sunt numeroase firme de avocatura, printre care ne numaram si noi, care si-au pastrat politica de onorarii. Fidelizarea clientilor prin politica de onorarii sau pastrarea relatiei cu un client prin adaptarea la constrangerile bugetare sunt fenomene absolut normale, si in Romania, si pretutindeni. Cat timp vor exista clienti care spun: am nevoie de un avocat care ofera 2000 de euro pentru un mandat de 20.000 de euro, pentru ca mai mult nu poate plati, si avocati dispusi, din varii motive, sa accepte o atare oferta, fenomenul de care discutam va avea viata lunga.”

Piata avocaturii a pastrat un trend de usoara crestere, in timp ce pilonii care au sprijinit anii de boom s-au prabusit.

In opinia avocatului de la Zamfirescu Racoti & Partners, practicile vedeta ale anului 2013 au fost litigiile, insolventa, M&A, banking-ul si energia (ordinea enumerarii este una aleatorie). Le socoteste „vedeta” nu prin prisma faptului ca ar fi elemente de noutate raportat la anii anteriori, ci datorita numarului de cazuri, a valorii lor, a ponderii pe care il ocupa in portofoliile caselor de avocatura de business.

Cosmin Vasile are o remarca interesanta despre tendintele din avocatura: experienta ultimilor ani arata insa ca exista un resort nebanuit care ajuta piata avocaturii, anume puterea de a se adapta si reinventa. „spre deosebire de alte business-uri, piata avocaturii a pastrat un trend de usoara crestere, dupa care s-a stabilizat, in timp ce pilonii care au sprijinit anii de boom s-au prabusit. Real estate-ul s-a prabusit, insa nu ati vazut nicio firma de avocatura care avea real-estate-ul ca practica principala la pamant. Explicatia e simpla, insasi caderea acelei piete este cea care a dat de munca avocatilor, poate chiar mai mult decat initial (fiind insa vorba de alte specializari, alte domenii).”

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri