Wall-Street.ro continua seria de interviuri cu avocati de business despre bilantul anului 2013. Raspunde Adriana Gaspar, senior partener al casei de avocatura NNDKP.

"2014 va fi un an de asteptare, un an pe care ne-am dori luxul sa il putem ocoli. Desigur, avocatura de business si economia nu vor avea necesarmente o dinamica identica", spune Adriana Gaspar (foto), partener al casei de avocatura NNDKP.

In opinia sa, practicile propulsate in prim plan in conjunctura economica a anilor precedenti – litigiile si restructurarile (corporative si de credite), au continuat la un nivel inalt de intensitate si complexitate si in 2013. "Ca industrii, 2013 nu a facut decat sa confirme interesul prevalent al investitorilor pentru sectorul energetic si cel al agriculturii – o evolutie anticipata de mai multi ani, care se inscrie intr-o curba fireasca si intr-un context global."

Tonul reprezentantei NNDKP, una dintre cele mai puternice case de avocatura din Romania, este realist. "Cred ca 2013 a fost un an dinamic in sectorul de consultanta juridica, un an in care avocatii au investit multa munca si creativitate, dar, cum era asteptat, business-ul nu a putut construi decat putin. Nu s-a obtinut o crestere reala, ci un progres relativ si nu sunt pregatite conditiile pentru un 2014 mai lucrativ." La nivel regional, ea observa o tendinta de modificare a portofoliilor de clienti, cu tot mai multe afaceri locale, dezvoltate antreprenorial accesand servicii juridice din ce in ce mai complexe, mai sofisticate.

Foarte multi avocati vorbesc despre o presiune tot mai mare pe onorarii. Vor mai scadea onorariile in 2014 sau au atins un minim care va ramane un record? "In spatiul achizitiilor publice de servicii avocatiale, este reala aceasta presiune", constata Adriana Gaspar. "Clientii din sectorul privat, insa, au constatat ca politica de limitare a bugetelor pentru servicii juridice le-a adus, peste timp, pierderi sau costuri importante de remediere a erorilor si ca, sub un anumit nivel, onorariile reduse nu pot in mod realist sa sustina servicii avocatiale complexe." Prin urmare, casa de avocatura NNDKP anticipeaza o tendinta de renuntare a optimizarii serviciilor juridice la nivelul onorariului, in favoarea dimensionarii mai parcimonioase a cerintelor.

Citeste si NNDKP: 2013 a adus o stabilizare in M&A. Unele deal-uri pot fi amanate in 2014, an electoral

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri