Vicepremierul Daniel Chitoiu, ministru de Finante, a declarat, joi, ca masura neimpozitarii profitului reinvestit se poate aplica din luna iulie, odata cu cea de scadere a CAS, daca aceasta nu va avea un impact bugetar negativ si dupa discutii pe aceasta tema in USL si cu FMI.

"Sunt analize, sunt calcule sa vedem care este impactul bugetar astfel incat, daca din calculele care se fac de Comisia Nationala de Prognoza, Directia de Economie, nu avem un impact bugetar negativ, putem sa o luam ca o masura de relansare economica, bineinteles dupa o decizie in USL, dupa o discutie cu FMI, cu Comisia Europeana", a spus Chitoiu, intrebat daca ia in calcul varianta neimpozitarii profitului reinvestit. El a precizat ca in acest moment nu se poate spune nici cum se va aplica, nici daca se va aplica de la o anumita data in 2014.

De altfel, Cosmin Marinescu, consilierul ministrului de Finante, justifica intr-un editorial masura de relaxare fiscala care ar potenta si mai mult capitalizarea mediului de afaceri.

"Dar o avem in vedere, o avem in discutie", a spus Chitoiu, conform Mediafax. Intrebat daca in vara s-ar putea aplica aceasta masura, concomitent cu reducerea CAS, Chitoiu a raspuns pozitiv.

"Da, se poate aplica, dar v-am mai spus si va repet: in functie de impactul bugetar calculat ca urmare a introducerii acestei masuri", a spus Chitoiu. El a aratat, pe de alta parte, ca reducerea contributiilor sociale cu cinci punte procentuale reprezinta un angajament politic trecut si in scrisoarea de intentie cu FMI si se va aplica cu 1 iulie 2014, in mod cert.

"Calculele pe care le-am facut la elaborarea bugetului ne permit ca reducerea CAS cu cinci puncte procentuale sa o implementam cu 1 iulie 2014. Amanarea cu trei luni a cresterii accizei cu 0,7 eurocenti, impactul bugetar estimat la 600 de milioane avem in vedere a-l recupera din imbunatatirea colectarii veniturilor si dintr-o incasare mai mare din impozitul pe constructiile speciale", a spus Chitoiu. El a aratat ca Romania are constructia bugetara facuta in asa fel incat sa nu se introduca nicio taxa noua.

Neimpozitarea profitului reinvestit are sustinerea PNL. O va obtine si pe a lui Ponta?

"Stiu de la premier ca nu este ostil ideii (neimpozitarea profitului reinvestit - n.r.), ca, daca s-ar putea, e deschis la o asemena masura. O masura liberala (...) dar asta nu inseamna ca e apanajul PNL. Cred ca si premierul ar fi bucuros sa o aplice, sa o negocieze - impreuna cu ministrul Finantelor - cu FMI. Speram si noi sa se poata", a spus Crin Antonescu, presedintele PNL.

Intrebat daca neimpozitarea profitului reinvestit s-ar putea aplica din iulie, odata cu reducerea CAS, Antonescu a precizat: "Sperantele noastre sunt ca rezultatele calculelor pe care domnul Chitoiu si colegii sai le fac sa ne spuna ca da".
Antonescu a mai spus ca scutirea de impozitul pe profitul reinvestit ar reprezenta un nou stimul pentru economie, alaturi de reducerea CAS, care va intra in vigoare la 1 iulie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri