Medierea si rolul de mediator au inceput sa devina cunoscute in Romania de cativa ani, dar reprezinta o solutie civilizata in tarile dezvoltate pentru a reduce timpul si costurile unui eventual litigiu solutionat in Instanta. wall-street.ro iti prezinta conditiile legale pe care trebuie sa le intrunesti pentru a deveni mediator si la ce cursuri de mediatori va puteti inscrie.

Potrivit lui Dascalu Andrei-Nicolae, specialist in mediere de detine un birou de mediator, pentru a putea profesa ca mediator trebuie indeplinite anumite conditii legale, si anume:

1. Mediatorul trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu. Asta inseamna, de fapt, ca mediatorul trebuie sa aiba capacitatea de a dobandi si exercita drepturi civile, dar si de a-si asuma si executa obligatii civile, prin incheierea de acte juridice.

2. Un mediator trebuie sa aiba studii superioare. Nu sunt necesare studii intr-o anumita specializare, ci doar dovada ca viitorul mediator a absolvit o facultate.

3. Orice mediator trebuie sa aiba o vechime in munca de cel putin 3 ani. Nici aici nu se solicita o vechime intr-un anumit domeniu de activitate, ci doar dovada vechimii in munca.

4. Mediatorul trebuie sa fie apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitati.

5. Ca mediator trebuie sa ai o buna reputatie si sa nu fi fost condamnat definitiv pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei.

6. Mediatorul trebuie sa absolve cursurile pentru formarea mediatorilor, in conditiile legii, sau un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditate conform legii si avizate de Consiliul de mediere.

Aceste cursuri sunt organizate de traineri specializati si sunt autorizate conform legii. In cadrul acestora, cursantii invata aspecte teoretice si practice privind legislatia in domeniu, modul de desfasurare si organizare a sedintelor de mediere, managementul conflictului, precum si anumite aspecte de comunicare verbala si non-verbala sau psihologie.

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti ofera cursuri de mediere, dar puteti gasi pe internet si alte cursuri autorizate sustinute de catre diversi traineri (1, 2, 3).

Persoana care a indeplinit toate elementele mentionate mai sus si a promovat examenul de intrare in profesie trebuie sa se autorizeze ca mediator la Consiliul de Mediere, pentru a putea profesa.

"Desigur ca, pentru a deveni un mediator profesionist, pe langa pasii esentiali enumerati mai sus, este necesar ca mediatorul sa participe la cursuri de formare continua, pentru a se familiariza cu anumite tipuri de conflicte. Si, nu in ultimul rand, vocatia si background-ul profesional al mediatorului vor influenta foarte mult calitatea serviciilor sale", a mai aratat Dascalu Andrei-Nicolae, specialist ce detine un birou de mediator.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri