Nuclearelectrica (SNN) a actionat in instanta Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pentru ca obliga compania sa livreze energie populatiei la un pret fixat de institutie, mai mic decat cel de pe piata.

Cererea de chemare in judecata a fost depusa de catre Nuclearelectrica joi, la Curtea de Apel Bucuresti, se arata intr-un comunicat al producatorului de energie, scrie Mediafax.

ANRE a decis anul trecut ca populatia va fi alimentata in regim reglementat doar cu energie furnizata de Nuclearelectrica si Hidroelectrica, fiind exclusi producatorii in termocentrale si unitati regenerabile.

Nuclearelectrica solicita instantei sa anuleze partial decizia ANRE privind aprobarea cantitatii de energie vandute prin contracte reglementate, precum și a pretului de livrare.

Totodata, compania cere ca ANRE sa recunoasca la calcularea pretului reglementat al energiei toate "elementele solicitate si justificate de Nuclearelectrica și care nu au fost luate in considerare de catre ANRE", se mai arata in comunicat.

Hidroelectrica este obligata de ANRE sa vanda in acest an energia catre populalatie la un pretul mediu de 115,2 lei/MWh, in timp ce Nuclearelectrica va trebui va trebui sa livreze la 145,88 lei/MWh, potrivit datelor ANRE.

Nuclearelectrica a vandut marti energie pe bursa de profil OPCOM pentru 171,28 lei pe MWh.

Președintele Consilului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca institutia pe care o conduce a inceput o investigatie privind modul in care ANRE a impus Hidroelectrica sa vanda energie populatiei, dupa ce productorul de energie si Fondul Proprietatea (FP) au reclamat ca tarifele sunt sub costul de productie.

Chiritoiu a mentionat ca Nuclearelectrica nu a depus la Consiliul Concurentei o plangere similara.

Hidroelectrica si Nuclearelectrica sunt controlate de stat, prin Departamentul pentru Energie. Cele doua companii asigura, impreuna, aproximativ 50% din necesarul de electricitate la nivel national.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri