Gruia Stoica a fost retinut, in aceasta seara, de procurorii anticoruptie, iar avocatul Doru Bostina, caruia omul de afaceri i-ar fi dat trei milioane de euro pentru a afla pretul cerut de CFR Marfa la o licitatie organizata de Complexul Energetic Oltenia, a primit interdictie de a parasi tara.

Stoica va fi prezentat Curtii de Apel Bucuresti, joi, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile, mai informeaza Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

Omul de afaceri Gruia Stoica i-a dat avocatului Doru Bostina trei milioane de euro, pentru a afla, prin intermediul acestuia, ce pret cere CFR Marfa la licitatia pentru transportarea carbunelui in beneficiul Complexului Energetic Oltenia, sustin procurorii anticoruptie.

DNA precizeaza ca Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), este urmarit penal pentru cumparare de influenta, iar avocatul Doru Bostina, din Baroul Bucuresti, pentru trafic de influenta.

Dosarul in care sunt vizati cei doi este legat de o licitatie pentru transportarea carbunelui, organizata de Complexul Energetic Oltenia din Targu Jiu.

Astfel, potrivit DNA, in mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA Targu Jiu a lansat public procedura de licitatie pentru incheierea acordului cadru si a contractelor subsecvente avand ca obiect "Servicii de transport feroviar de carbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Isalnita si sucursala Electrocentrale Turceni.

La 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitatii de participare la procedura de licitatie (cu depunerea in plic a ofertelor, organizata conform normelor interne ale autoritatii contractante) mai multor societati, intre care CFR Marfa SA si SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti. Licitatia avea ca obiect prestarea de servicii de transport de carbune pe o perioada de trei ani, incepand cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimata de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fara TVA.

Anchetatorii sustin ca "exista date si indicii temeinice potrivit carora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentand SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti, i-a oferit avocatului Bostina Doru-Catalin suma de 3.000.000 euro, in schimbul influentei pe care avocatul a lasat sa se creada ca o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al CFR Marfa SA (unul dintre competitori), in scopul divulgarii, de catre acesta din urma, cu incalcarea atributiilor de serviciu, a pretului pe care societatea pe care o conduce urma sa il ofere, in cadrul licitatiei".

Acest demers avea ca scop, potrivit DNA, depunerea de catre Grup Feroviar Roman a unei oferte cu un pret cat mai apropiat de cel propus de CFR Marfa, astfel incat profitul inregistrat pe parcursul derularii contractului sa fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate.
DNA mai informeaza, pe de alta parte, ca Gruia Stoica a refuzat sa se prezinte la audieri si, din acest motiv, a fost pus in executare mandatul de aducere a acestuia.

Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), a fost adus miercuri seara la sediul central al DNA, incatusat si escortat de politisti, pentru a-i fi aduse la cunostinta invinuirile.

La sediul DNA, procurorii a fost audiat, miercuri seara, si avocatul Doru Bostina.

Gruia Stoica ar fi mintit procurorii anticoruptie atunci cand le-a transmis acestora, legat de primirea citatiei pentru audieri, ca nu se afla in Bucuresti, pentru a nu se prezenta la DNA, acest fiind motivul pentru care el a fost ridicat in baza unui mandat de aducere.

Surse judiciare au declarat, potrivit Mediafax, ca Stoica a fost citat de procurorii DNA pentru a se prezenta la sediul Directiei, unde urmau sa-i fie aduse la cunostinta invinuirile din dosar.

Potrivit acelorasi surse, citatia a fost trimisa la adresa de domiciliu din Bucuresti a omului de afaceri, insa acesta nu s-a prezentat la audieri, motivand ca nu s-ar afla in Capitala. Sursele citate sustin ca Stoica i-ar fi mintit pe anchetatori cand le-a spus ca nu este acasa, DNA detinand dovezi in acest sens. In acest context, anchetatorii au hotarat emiterea unui mandat de aducere pe numele omului de afaceri.
Procurori ai Directiei Nationale Anticoruptie au descins anterior, tot miercuri, la Complexul Energetic Oltenia din Targu Jiu, de unde au ridicat mai multe documente depuse pentru o licitatie chiar cu o jumatate de ora inainte deschiderii ofertelor.

Conform unor surse din cadrul companiei energetice, procurorii anticoruptie au ridicat plicurile in care erau depuse ofertele CFR Marfa si ale Grupului Feroviar Roman, valoarea estimata a contractului fiind de circa 48 de milioane de euro.

Grupul controlat de Gruia Stoica a vrut anul trecut sa cumpere pachetul majoritar de actiuni al CFR Marfa, insa tranzactia nu s-a finalizat.
Vanzarea a 51% din CFR Marfa catre Grup Feroviar Roman nu a putut fi finalizata pana la termenul limita, 14 octombrie 2013, pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra tranzactiei.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri