Recent anuntata masura de stimulare a mediului de afaceri ce vizeaza un ajutor de stat pentru firmele care creeaza cel putin 20 de noi locuri de munca este in realitate "doar o jumatate de masura", care ar putea ajuta doar un numar foarte mic de antreprenori. Firmele care ar angaja fara sa isi permita sau fara ca piata sa o ceara un numar de 20 de salariati doar pentru a primi ajutorul de la stat ar fi inconstiente.

Potrivit ultimelor declaratii facute de premierul Victor Ponta ca urmare a negocierilor cu FMI, statul va plati jumatate din valoarea totala a cheltuielilor salariale aferente pentru firmele care creeaza minimum 20 locuri de munca, schema de ajutor de stat care isi propune sa stimuleze economia.

"Pentru companiile care creeaza minim 20 de locuri de munca, statul va plati jumatate din valoarea totala a cheltuielii salariale. Deci, nu e vorba de o scadere a impozitului sau a contributiilor sociale, e vorba de jumatate din cheltuiala salariala, din tot ce in limbajul comun inseamna salariul pe care il plateste angajatorul privat", a spus Ponta.

Consultantii fiscali sunt deocamdata sceptici cu privire la beneficiile masurii

Potrivit partenerului EY Romania Alexander Milcev, astfel de scheme de ajutor de stat au mai existat in Romania, dar, chiar daca pe termen scurt ar ajuta putin cifrele de somaj, structural nu se va schimba nimic in economie.

"O astfel de crestere bazata pe o masura care seamana cu un somaj platit de stat nu ar fi sanatoasa", subliniaza Milcev.

Schema de ajutor de stat a fost convenita ca Fondul Monetar International. Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat ca statul va suporta din costul salarial atat salariul net, cat si taxele aferente, iar schema de ajutor va fi valabila timp de sapte ani, cu incepere de la 1 iulie 2014.

Normele de aplicare vor fi prezentate la inceputul lunii aprilie, astfel incat sa fie posibile preinscrieri pana la 1 iulie.

Conform sistemului pregatit de autoritati, firmele vor achita intregul cost salarial pentru locurile de munca nou-create, dar vor deconta trimestrial jumatate din acest cost. Conditia, atat pentru firmele nou-infiintate, cat si pentru cele aflate deja in functiune, este sa fie create minimum 20 locuri de munca. Firmele care creeaza minimum 20 locuri de munca intr-un an pot apela la aceasta schema de ajutor si pe parcursul urmatorilor ani de aplicare a sistemului, in aceleasi conditii.

"Este o jumatate de masura in opinia mea, pentru ca, daca o firma angajeaza 20 de oameni peste noapte, doar pentru a beneficia de ajutorul de stat, inseamna ca este iresponsabila", sustine Florin Pogonaru, presedintele AOAR.

Tinand cont ca 90% dintre firmele inegistrate in Romania sunt microintreprinderi, adica au sub 10 angajati, masura se adreseaza cel putin teoretic firmelor medii si mari.

Pe de alta parte, managing partner-ul RSM Scot, Dan Schwartz, crede ca astfel de forme de stimulare a economiei nu vor reusi sa scoata la suprafata economia neagra, presupunand ca Guvernul ar fi avut in spate un rationament ce vizeaza convingerea antreprenorilor cu angajati la negru sa treaca in zona legala.

"Este aceeasi gandire pe care am observat-o la domnul Voinea in ceea ce priveste majorarea salariului minim. Si am vazut in acest caz ca, de cand a fost majorat salariul minim, numarul celor inregistrati ca angajati pe salariul minim a scazut. Inca o data observam ca inasprirea fiscalitatii nu duce la reducerea evaziunii", conchide Schwartz.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri