Ambasadorul Frantei, Philippe Gustin, a declarat intr-un interviu ca regulile privind investitiile nu trebuie schimbate pentru ca "companiile au nevoie de aceasta stabilitate". El crede ca prezenta economica franceza in Romania este foarte puternica, dar ca unora dintre firme li s-a cerut mita, potrivit Mediafax.

„Aceste firme mari care s-au instalat aici au o singura preocupare, si repet asta tot timpul, stabilitatea institutiilor. Plus stabilitatea legislativa, reglementarile. Nu trebuie schimbate regulile. Regulile privind investitiile, regulile din domeniul dreptului social, regulile din domeniul dreptului fiscal. Companiile au nevoie de aceasta stabilitate”, a completat Philippe Gustin.

Trebuie mers si mai departe pentru a fi atacata coruptia cotidiana.

Diplomatul considera ca sunt progrese in Romania si ca actele de coruptie ale personalitatilor importante sunt pedepsite, doar ca, in opinia lui, „trebuie mers si mai departe pentru a fi atacata coruptia cotidiana, mica coruptie care exista in aceasta tara, dar si in alte tari. Nu e o caracteristica romaneasca. E mai degraba o caracteristica a tarilor din sudul Europei”.

Gustin a reamintit intr-un interviu ca multe firme franceze au nemultumiri in Romania si ca „unor firme li s-a intamplat” sa li se ceara mita. „Din nefericire, este cazul in toate tarile europene si, din nefericire, mai mult in Europa de Sud decat in Europa de Nord. Cred ca discursul marilor firme este mult mai simplu in raport cu cineva corupt. Marile firme spun: «detinem controlul, avem controlul intern, extern, nu putem face astfel de lucruri»”.

Ambasadorul crede ca firmele mari se descurca „destul de bine”, iar problema este la firmele mici cu o persoana sau doua care se deschid in provincie. „In general, este vorba si de aceasta birocratie pe care o vedem, de aceasta coruptie. Ce este important este continuarea luptei impotriva coruptiei, care este subiectul principal al stirilor, cu ministri, parlamentari care sunt urmariti si condamnati la inchisoare… Adevarata miza astazi este coruptia la toate nivelurile. Coruptia, spre exemplu, in cazul obtinerii unei diplome la universitate, coruptia in spitale, in sanatate, aceasta nu este perceputa. Cititi bine raportul Comisiei. Este foarte interesant. Europenii sunt intrebati asupra perceptiei referitoare la coruptie. Este tara lor corupta sau nu? Sunt elitele corupte sau nu? Viata de zi cu zi e corupta sau nu? Si aici este diferenta. Adica trebuie sa se puna capat coruptiei, in Romania, dar si nu numai in Romania”.

Ambasadorul Frantei spune ca prezenta economica franceza in Romnia este foarte puternica pentru ca multe firme mari au devenit companii romanesti foarte mari ca Dacia, GDF-Suez, Sanofi sau BRD.

Din nefericire, uneori in Romania este ca totul se opreste.

Pentru diminuarea coruptiei, Gustin recomanda ca institutiile statului sa aiba control asupra legalitatii, asupra autoritatilor locale si apoi un control bugetar, asa cum se intampla in Franta, unde controlul facut in special de Curtea de Conturi nu vizeaza decat 4-5% din actiuni. „Nu mai mult. Dar tintite bine: lucrarile publice, marile proiecte de infrastructura si se ajunge prin acest control la schimbarea obiceiurilor. Si acest mecanism de control, care exista si in Romania, trebuie dezvoltat de o maniera mult mai tintita. In discutii, inclusiv cu ministri insarcinati cu aceasta chestiune, am spus ca ideea nu este de a controla totul, pentru ca nu e posibil, ci de a controla lucruri sensibile, intr-un mod aleatoriu, sa fie o surpriza. Acesta e controlul. O zi verificam asta, maine controlam asta, poimaine asta si intr-un mod putin difuz. Daca vreti sa controlati totul, veti bloca totul. Veti bloca sistemul. Si ceea ce se intampla, din nefericire, uneori in Romania este ca totul se opreste. In proiecte, mai ales de infrastructura, se opreste, se blocheaza totul si asta nu e bine. Merg mai bine controalele aleatorii, bine tintite, decat controale generalizate care, in cele din urma, risca sa blocheze sistemul. Si mai ales trebuie formati tinerii, functionarii publici sa inteleaga schimbarile de mentalitate. E o actiune de lunga durata, dar care e pasionanta”, a explicat Philippe Gustin.

Sursa foto: Mediafax foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri