Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma (PSD), cercetat de procurorii anticoruptie pentru trafic de influenta, a fost retinut, iar miercuri va fi dus la instanta suprema cu propunerea de arestare preventiva, potrivit DNA.

Dupa ce a fost retinut de DNA pentru trafic de influenta, Cosma a fost dus, marti seara, la un spital din Ploiesti, dupa ce s-a simtit rau, in prezent fiind consultat de un medic cardiolog, transmite corespondentul Mediafax.

Conform unui comunicat al DNA, presedintele CJ Prahova a fost retinut pentru 24 de ore, pentru trafic de influenta, urmand ca miercuri sa fie dus la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile, avand in vedere calitatea de deputat a fiului sau, Vlad Alexandru, cercetat in acelasi dosar penal.
Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma (PSD), cercetat de procurorii anticoruptie pentru trafic de influenta, a fost audiat, marti, timp de peste trei ore la sediul DNA Ploiesti.
Mircea Cosma a fost scos din sediul DNA avand catuse la maini.
Intrebat de jurnalisti daca se considera vinovat, Mircea Cosma a raspuns: "Nu".
Tot marti, procurorii anticoruptie din Ploiesti l-au audiat, timp de peste doua ore, si pe fiul lui Cosma, deputatul PSD Vlad Cosma, care a parasit sediul institutiei in jurul orei 14.30.
Intr-un comunicat transmis marti, DNA preciza ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Ploiesti au dispus inceperea urmaririi penale in cazul deputatului Vlad Alexandru Cosma, pentru trafic de influenta (trei acte materiale), si al tatal acestuia, Mircea Cosma, presedinte al Consiliului Judetean Prahova, tot pentru trafic de influenta (trei acte materiale).
Conform sursei citate, in perioada 2012-2013 deputatul PSD Vlad Cosma ar fi pretins si primit de la mai multi reprezentanti ai unor societati comerciale, denuntatori in cauza, peste 4,4 milioane de lei.
"Din ordonanta de efectuare a urmaririi penale au rezultat indicii rezonabile ca inculpatul Cosma Vlad Alexandru, impreuna cu alta persoana apropiata, prin acte materiale repetate, a pretins si a primit, in perioada 2012 - 2013, de la mai multi reprezentanti ai unor societati comerciale, denuntatori in cauza, importante sume de bani (aproximativ 4.410.149,97 de lei) disimulate in contravaloarea unor lucrari subcontractate fictiv catre doua societati comerciale, pe care, in fapt, acestia le controlau. Sumele de bani au fost pretinse in schimbul interventiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judetean Prahova, pe langa care cei doi aveau influenta, respectiv presedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatal inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel incat societatile respective sa obtina de la institutia publica lucrari si servicii curente supraevaluate, de intretinere a drumurilor publice sau a drumurilor judetene pe timp de iarna, dar si decontarea, cu prioritate, a unor lucrari deja efectuate in temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentand «comisioanele» conform intelegerilor cu cei doi inculpati", arata procurorii DNA.
Conform sursei citate, lui Vlad Cosma i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, iar lui Mircea Cosma i-a fost adusa la cunostinta calitatea procesuala de suspect.
Surse judiciare declarau pentru ca presedintele CJ Prahova si fiul acestuia sunt vizati de procurorii anticoruptie in dosarul in care este arestat preventiv Razvan Alexe, denuntat pentru trafic de influenta de catre un om de afaceri care are contracte cu CJ Prahova. Alexe este cunoscut drept un apropiat al conducerii CJ Prahova si ca prieten al deputatului Vlad Cosma.
Fiul lui Mircea Cosma, Vlad Cosma, este deputat la primul mandat, ales in colegiul uninominal 8 Prahova, care include orasul Mizil, acelasi colegiu in care in 2008 a fost ales deputat Adrian Nastase. De altfel, Vlad Cosma a fost angajat la cabinetul parlamentar al lui Adrian Nastase in timpul mandatului acestuia.
Mircea Cosma se afla la cel de-al treilea mandat de presedinte al Consiliului Judetean Prahova. De asemenea, el este presedinte al filialei judetene a PSD din august 2009.
In urma cu o saptamana, procurorii DNA Ploiesti au ridicat mai multe documente de la sediul Consiliului Judetean Prahova, fiind pentru a doua oara in ultimele luni cand anchetatorii anticoruptie cer acte din partea acestei institutii.
Vicepresedintele CJ Prahova Laurentiu Rebega afirma ca anchetatorii au cerut mai multe fise de post ale unor angajati din directiile achizitii, economica si de patrimoniu din cadrul CJ Prahova. Rebega spunea, raspunzand unei intrebari, ca respectivele documente au fost cerute in acelasi dosar in care procurorii DNA au ridicat, in urma cu cateva saptamani, alte acte de la sediul CJ Prahova.
In 20 noiembrie 2013, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Ploiesti au stat peste cinci ore la sediul CJ Prahova, in biroul unuia dintre cei doi vicepresedinti, Sebastian Danielescu, unde au studiat mai multe documente, ei plecand de la sediul CJ Prahova cu trei cutii cu acte.
La acea data, vicepresedintele CJ Prahova Laurentiu Rebega declara ca procurorii au solicitat documente de la Serviciul Achizitii si Directia Economic din cadrul CJ Prahova privind achizitii publice facute de institutie in anii 2012 si 2013, acte in care apare numele firmei Star T&D, care are contracte cu CJ Prahova.
Patronul acestei firme, Ion Dumitru, l-a denuntat la DNA pe Razvan Alexe, un apropiat al conducerii PSD Prahova, pe care l-a acuzat de trafic de influenta cu un beneficiu de peste cinci milioane de lei, in acest dosar Alexe fiind arestat preventiv.
"In perioada 2012 - 2013, Alexe Razvan, lasand sa se creada ca are influenta asupra presedintelui Consiliului Judetean Prahova (Mircea Cosma - n.r.), a pretins si a primit de la administratorul unei societati comerciale - denuntator in cauza - sume de bani totalizand 5.204.005 de lei, disimulate in contravaloarea unor lucrari subcontractate fictiv de catre firma denuntatorului catre S.C. Marconstruct Company S.R.L. si neexecutate in realitate de S.C. Marconstruct Company S.R.L, ci de firma denuntatorului", se preciza intr-un comunicat al DNA.
De asemenea, Razvan Alexe este inculpat, alaturi de fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Pavaleanu si de alte persoane, in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro, prin achizitii si livrari de marfuri si servicii facute prin aproximativ 60 de societati comerciale din Bucuresti si judetul Prahova, unele de tip "fantoma”. In acelasi dosar sunt urmarite penale si firmele Marconstruct si Star T&D, alaturi de alte peste o suta de companii, intre care Parcul Industrial Ploiesti, detinut de Consiliul Judetean Prahova, Rosia Montana Gold Corporation si Tehnologica Radion.

Sursa foto: mediafaxfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri