Cele mai recente modificari la Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala, operate ca de obicei prin ordonanta de urgenta si fara prea multe consultari, reusesc de aceasta data sa aduca si unele beneficii in contul contribuabililor din Romania. wall-street.ro iti prezinta cele mai noi modificari fiscale de care trebuie sa tineti cont.

Esti antreprenor, director financiar sau lucrezi in cadrul unui unui departament economic/financiar al unei organizatii si te intereseaza domeniul fiscalitatii? Participa la Conferinta "Fiscal" 2014. Inscrie-te gratuit aici. Daca vrei sa discuti cele mai recente modificari legislative, precum si evolutiile anticipate pe termen scurt si mediu, atunci trebuie sa participi la Conferinta "Fiscal 2014". Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici, iar 100 de cititori vor fi selectionati in functie de experienta si de interesul pentru zona de fiscalitate si vor fi anuntati ulterior prin email si telefon.

1. Reducerea dobanzilor de intarziere de la 0,4% la 0,3%.

"In cazul creantelor contribuabilului rezultate din anularea unui act administrativ fiscal prin care au fost stabilite obligatii fiscale de plata si care au fost stinse anterior anularii, contribuabilul este indreptatit la dobanda incepand cu ziua in care a operat stingerea creantei fiscale individualizate in actul administrativ anulat si pana in ziua restituirii sau compensarii creantei contribuabilului rezultate in urma anularii actului administrativ fiscal. Aceasta prevedere nu se aplica in situatia in care contribuabilul a solicitat acordarea de despagubiri, in conditiile art. 18 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in situatia prevazuta la art. 83 alin. (41)", se arata in textul de lege.

2. Certificarea declaratiilor fiscale nu mai este obligatorie pentru contribuabili. Conform celor mai recente modificari aduse Codului de procedura fiscala, certificarea declaratiilor fiscale va reprezenta totusi un criteriu de evaluare in analiza de risc efectuata de Fisc in scopul selectarii contribuabililor pentru inspectia fiscala.

Firmele au scapat astfel de cosmarul certificarii tuturor declaratiilor fiscale inainte de depunerea lor la Fisc, insa contribuabilii care nu vor sa aiba batai de capt cu inspectorii ANAF ar trebui sa se conformeze si sa isi certifice declaratiile. Cititi aici de ce aceasta masura va eficientiza activitatea ANAF pe termen mediu si lung.

3. Proprirea conturilor bancare se va face doar dupa 30 de zile de la emiterea somatiei. In acest caz, Fiscul avea obiceiul sa abuzeze si sa propreasca conturile unei firme si abia apoi sa emita somatiile.

"Pentru stingerea creantelor fiscale, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmariti prin poprire asupra sumelor din conturile bancare, prevederile alin. (5) aplicandu-se in mod corespunzator. In acest caz, prin exceptie de la art. 145 alin. (1), poprirea nu poate fi infiintata inainte de implinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicarii somatiei".

4. Se inmultesc mijloacele de proba pe care Fiscul le poate folosi pentru constatarea unor nereguli fiscale.

"Constituie proba orice element de fapt care serveste la constatarea unei stari de fapt fiscale, inclusiv inregistrari audiovideo, date si informatii aflate in orice mediu de stocare, precum si alte mijloace materiale de proba, care nu sunt interzise de lege. Pentru determinarea starii de fapt fiscale, organul fiscal, in conditiile legii, administreaza mijloace de proba, putand proceda la:
a)solicitarea informatiilor, de orice fel, din partea contribuabililor si a altor persoane;
b)solicitarea de expertize;
c)folosirea inscrisurilor;
d)efectuarea de cercetari la fata locului;
e)efectuarea, in conditiile legii, de controale curente, operative si inopinate sau controale tematice, dupa
caz".

5. Noi reguli privind controlul operativ si inopinat antifrauda. Ce trebuie sa stiti despre procedura pe care trebuie sa o respecte inspectorii fiscali:

"(1) Controlul operativ si inopinat se efectueaza de catre inspectorii antifrauda, cu exceptia celor din cadrul Directiei de combatere a fraudelor, in conditiile legii.
(2) Controlul operativ si inopinat se poate efectua si in scopul realizarii de operatiuni de control tematic care reprezinta activitatea de verificare prin care se urmareste constatarea, analizarea si evaluarea unui risc fiscal specific uneia sau mai multor activitati economice determinate.
(3) La inceperea controlului operativ si inopinat, inspectorul antifrauda este obligat sa prezinte contribuabilului legitimatia de control si ordinul de serviciu.
(4) Ori de cate ori controlul operativ si inopinat se efectueaza la sediul social sau la sediile secundare ale contribuabilului, acesta se consemneaza in registrul unic de control.
(5) La finalizarea controlului operativ si inopinat se incheie procese-verbale de control/acte de control, in conditiile legii"

6. Daca suma ceruta la rambursarile de TVA este mai mica de 45.000 lei, firma poate primi banii fara control.

Astfel, noile modificari precizeaza ca, daca valoarea decontului cu suma negativa solicitata la rambursare este mai mica de 45.000 lei, organul fiscal aproba rambursarea TVA fara control, sub rezerva efectuarii ulterioare a inspectiei fiscale.

Totusi, aceasta procedura de ramabursare fara control nu poate fi aplicata in cazul in care contribuabilul are inscrise in cazierul fiscal, fapte fiscale de natura infractiunilor. Rambursarea acestei sume fara control nu poate fi aprobata nici daca autoritatea fiscala detine elemente ca rambursarea este una necuvenita.

7. Acciza la bijuteriile din aur de peste 14 carate este de 2 euro/gram.

Astfel, Fiscul va taxa vanzarea bijuteriilor din aur de pana la 14 carate cu 1 euro pe gram, iar cele de peste 14 carate cu 2 euro pe gram. Tot 2 euro pe gram va fi si taxa in cazul bijuteriilor de platina sau platina combinat cu aur.

Totodata, motoarele iahturilor si altor nave si ambarcatiuni de agrement vor fi supuse unei accize de 10 euro pentru fiecare cal putere.

Daca vrei sa discuti cele mai recente modificari legislative, precum si evolutiile anticipate pe termen scurt si mediu, atunci trebuie sa participi la Conferinta "Fiscal 2014". Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici, iar 100 de cititori vor fi selectionati in functie de experienta si de interesul pentru zona de fiscalitate si vor fi anuntati ulterior prin email si telefon.

Pentru o mai buna intelegere a perceptiei mediului de business asupra fiscalitatii, te invitam sa completezi acest studiu realizat de KPMG, care va fi prezentat la Conferinta "Fiscal 2014":

1. Ce efecte credeti ca vor avea introducerea urmatoarelor masuri de stimulare economica: Impozitarea veniturilor persoanelor fizice (intre 8% si 16%)?

2. Ce efecte va avea, in opinia dumneavoastra, reducerea contributiei de asigurare sociala cu 5%?

3. Dar scutirea de impozit a profitului reinvestit?

4. Ce efecte credeti ca va avea introducerea legislatiei privind holdingurile, ca masura de stimulare economica lansata recent de autoritatile fiscale?

5. Dar efectele modificarii sistemului de calcul al penalitatilor, la procentul fix de 0,02%/zi de intarziere?

6. Ce efecte credeti ca a avut/vor avea urmatoarea masura introdusa de autoritatile fiscale: Impozitul pe constructii?

7. Dar efectele limitarii amortizarii fiscale pentru autovehicule (la 1,500 lei)?

8. Cat despre limitarea cheltuielilor cu combustibilul (la 50% pentru activitatile care nu sunt exclusiv in scop de business)?

9. Care sunt, in opinia dumneavoastra, cele mai impovaratoare taxe/impozite din perspectiva modului de calcul/poverii administrative?

10. Avand in vedere introducerea optiunii de a aplica sistemul TVA la incasare incepand cu 1 ianuarie 2014, ati renuntat la aplicarea acestuia in prezent?

11. In cazul in care vi s-ar rambursa TVA cu intarziere, ati lua in considerare solicitarea de dobanzi de intarziere din partea autoritatilor fiscale?


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri