Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca OUG privind certificatele verzi este in vigoare, asa cum a fost adoptata de Guvern, mentionand ca premierul Victor Ponta minte cand face declaratii contrare pe aceasta tema.

Seful statului a spus ca OUG este in vigoare, iar el, ca presedinte, a atacat legea de apropbare la CC pentru ca ar fi trebuit notificata Comisia Europeana, nu pentru vreo prevedere a Ordonantei, anunta Mediafax.
El a mai spus ca pretul energiei creste nu pentru ca legea de aprobare a OUG nu a fost promulgata, ci pentru ca premierul "Victor Viorel Ponta, plagiator si mincinos" mai adauga la fiecare litru de combusitbil niste bani de la 1 aprilie "pentru clientii politici".
Potrivit lui Basescu, ceea ce spune premeirul, ca nu e vigoare OUG, este ori minciuna, ori incompetenta, ori amandoua.
"Ceea ce psune premierul, ca OUG 57/2013 nu e vigoare ori e minciuna ori incompetenta, ori amandoua. Presedintele nu poate bloca aplicarea unei ordonante, numai Avocatul poporului o poate face. (..) Minte sau este profund incompetent", a spus presedintele.
Guvernul va emite o noua ordonanta privind reducerea cotei de certificate verzi daca presedintele Traian Basescu refuza in continuare sa promulge Legea de aprobare a unei ordonante similare aflata demult in Parlament, a anuntat premierul Victor Ponta.
"Solutia este sa trecem peste presedinte si sa aparam industria si consumatorii romani, eventual printr-o noua ordonanta daca domnia sa refuza in continuare promulgarea legii", a spus Ponta, in sedinta de guvern.
El a sustinut ca "cel mai mare pericol prin care trece Romania in 2014" este cel al "exploziei" preturilor la electricitate, deoarece presedintele a refuzat de doua ori promulagrea legii prin care cota certificatelor verzi este redusa, iar preturile raman astfel constante.
"Daca facem cum zice presedintele Basescu, toate facturile se maresc cu 50% pentru zona industriala - si vreau sa-mi anunt solidaritatea totala cu angajatii de la Alro, Sidex si alte companii - dar si pentru consumatorul casnic, tot cu 50%", a spus Ponta.
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca Legea certificatelor verzi este in Parlament si a fost retrimisa pentru ca trebuia sa vina un aviz de la Comisia Europeana, precizand ca nu are nimic impotriva sa fie promulgata imediat ce sunt indeplinite toate procedurile.
In replica, Guvernul a transmis un comunicat in care il acuza pe presedintele Traian Basescu de faptul ca a dezinformat opinia publica," in direct, fatis, voit si intr-un mod iresponsabil", in problema certificatelor verzi si arata ca Legea a fost votata de Parlament, dar a fost blocata de presedinte.
Potrivit Executivului, efectul acestei blocari este cresterea facturilor la energie electrica.
Asociatia Industriei Fotovoltaice din Romania a transmis, miercuri, un comunicat, in care arata ca certificatele verzi au fost reduse prin Hotararea de Guvern 994/2013 care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2014 si ca, pe cale de consecinta, de aproximativ trei luni, proiectele solare, eoliene si hidro intrate in sistem dupa 1 ianuarie 2014 beneficiaza deja de un numar redus de certificate verzi (3 certificate verzi pentru energia solara, 1,5 certificate verzi pentru energia eoliana si 2,3 certificate verzi pentru energia hidro pana in 10 MW).
In comunicat se mai arata ca Legea de aprobare a fost trimisa de presedinte la Curtea Constitutionala, deoarece nu s-a procedat in conformitate cu tratatele Uniunii Europene, fapt ce ar expune Romania la proceduri de infringement, si ca legea contestata nu are nicio legatura cu reducerea numarului de certificate verzi.
Sindicatele din industrie protesteaza miercuri la Curtea Constitutionala si joi in Piata Victoriei, pentru a cere solutionarea urgenta a ordonantei de urgenta privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxarii energiei electrice si a liberalizarii rapide a pretului la gaze naturale.
Anterior, premierul Victor Ponta a transmis sindicalistilor ca trebuie sa protesteze la Cotroceni, nu la Guvern, adaugand ca presedintele Basescu este cel care refuza promulgarea legii privind certificatele verzi si "submineaza", astfel, economia nationala si precizand ca este dispus sa protesteze si el la Cotroceni.
In 26 februarie, presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala in cazul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile.
Basescu a aratat in sesizarea de neconstitutionalitate trimisa Curtii Constitutionale ca, in opinia Comisiei Europene, procedura de notificare si pre-notificare, impusa de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, nu a fost respectata, fapt ce poate atrage declansarea unei proceduri de infringement impotriva Romaniei.
Presedintele a precizat ca OUG 57/2013, aprobata prin legea transmisa spre promulgare, modifica schema de ajutor de stat SA 33134 2011/N-RO.
"Guvernul Romaniei a emis aceasta Ordonanta de Urgenta in data de 4 iunie 2013, ea fiind publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea 335 din data de 7 iunie 2013, cu intrare in vigoare la data de 1 iulie 2013. Drept urmare, in data de 24 iunie 201,3 Comisia Europeana a transmis o scrisoare catre Reprezentanta Permanenta a Comisiei Europene, prin care precizeaza faptul ca nu a fost transmisa nicio prenotificare, in sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat", a aratat presedintele in sesizare.
Departamentul pentru Energie arata, dupa sesizarea CC, ca a respectat toate procedurile in relatia cu Comisia Europeana la modificarea legislatiei privind productia de energie regenerabila, precizand ca presedintele Traian Basescu nu a luat in calcul "date esentiale ale procesului de comunicare cu CE".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »


Setari Cookie-uri