La doar cateva saptamani dupa ce statul a testat reactia mediului de afaceri cu propunerea de a acorda o facilitate fiscala firmelor care creeaza minimum 20 de locuri de munca, noul Guvern a upgradat acum aceasta propunere, care de altfel era doar o jumatate de masura in opinia consultantilor fiscali, si a anuntat ca va plati toate costurile legate de angajarea studentilor din ani terminali de catre IMM-uri.

Astfel, potrivit declaratiilor facute de proaspatul ministrul delegat pentru IMM-uri, Florin Jianu, si de catre ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, statul va incuraja IMM-urile sa angajeze studentii in ani terminali, platindu-le atat pregatirea, cat si toate costurile legate de salarizarea acestora timp de un an.

Singurele detalii dezvaluite pana acum despre aceasta masura mentioneaza ca tinerii trebuie sa fie angajati timp de un an, iar IMM-urile au obligatia sa mentina postul ulterior inca 6 luni, dar nu neaparat si persoana.

"Vrem sa folosim banii pe zone unde proiectele se deruleaza cat mai simplu si pe termen cat mai scurt. Un exemplu ar fi un call dedicat IMM-urilor, pe care speram sa-l lansam in aprilie si care presupune angajarea de studenti in ani terminali, de catre intreprinderile mici si mijlocii. Astfel, studenti in ani terminali vor fi luati de IMM-uri, pregatiti, iar noi platim inclusiv pe partea de pregatire, dupa care ei trebuie sa fie angajati timp de un an. In acest an, noi vom suporta din bani europeni toate costurile legate de angajarea unei persoane, obligatia fiind dupa un an timp de sase luni sa fie mentinut postul, nu neaparat persoana", a spus Teodorovici.

Facilitatea pentru IMM-uri, o initiativa laudata de consultantii fiscali

In opinia consultantilor fiscali, orice initiativa care incurajeaza dezvoltarea zonei de IMM-uri, "motorul ce sta la baza oricarei economii sanatoase", este binevenita, dar la fel ca in cazul diferitelor proiecte cu intentii bune care pana la urma sfarsesc prost, statul trebuie sa aiba mare grija la cum redacteaza normele de aplicare pentru a nu lasa loc abuzurilor.

"Masura este de laudat cu atat mai mult cu cat un ajutor oferit acestor firme ar incuraja dezvoltarea spiritului antreprenorial. Tinerii care vor beneficia de sansa de a invata direct de la oameni de afaceri dinamici cu o abordare diferita de cea intalnita intr-o companie multinationala care de multe ori se blocheaza in proceduri birocratice si are o inertie mare. Iar rezultatele ar urma sa se vada in cativa ani cand acesti tineri vor deveni independenti facand pasul catre o afacere proprie", apreciaza Gabriel Sincu (foto dreapta), consultant in cadrul EY Romania.

Insa, ce se intampla atunci cand un antreprenor ar vrea sa acceseze aceasta facilitate pentru a-si usura putin situatia financiara, dar nu are nevoie de inca cativa angajati. El poate decide sa dea unii oameni afara si apoi sa ii angajeze pe alta firma si astfel pe a doua firma sa obtina facilitatea pentru IMM-uri. In acest caz, antreprenorul poate abuza de astfel de masuri, iar daca statul nu implementeaza corect un astfel de program impactul in ceea ce priveste stimularea angajarii tinerilor sau a cresterii economice va fi minim.

"Referitor la temerile tale legate de eventuale abuzuri, ele sunt intemeiate, dar atata vreme cat masura ar fi implementata corect nu ar trebui sa vedem astfel de situatii. Si cand spun asta ma bazez pe faptul ca astfel de conditii se aplica si in cazul ajutoarelor de stat pentru firmele mari unde obligatia este de a angaja oameni in plus fata de cei deja existenti in cadrul firmei, fiind efectuate verificari atente inainte de aprobarea dosarului", a mai explicat Gabriel Sincu.

Matei Dumitrescu: Facilitatea pentru IMM-uri este o masura perversa

Pe de alta parte, la fel ca in cazul primei masuri anuntate in urma cu mai bine de o luna, cand statul dorea sa plateasca jumatate din costurile cu munca pentru firmele care vroiau sa creeze minim 20 de locuri de munca, antreprenorii seriosi care nu urmareau sa abuzeze de astfel de masuri nu gasesc utila nici aceasta masura fiscala.

Matei Dumitrescu, investitor la Techangel, membru fondator la HUB Bucharest si partener la CosulDeLegume, sustine ca nu va angaja oameni in plus daca nu va fi nevoie de acest lucru si asa gandeste orice antreprenor serios.

"Un salariat il angajezi pentru ca ai nevoie de el, nu pentru ca ii plateste statul salariul. Este o masura perversa, intrucat se doreste atragerea mai multor bani la bugetele de pensii si de sanatate", a declarat, pentru wall-street.ro, Matei Dumitrescu (foto stanga).

Practic, statul ar vrea sa se foloseasca de fondurile europene pentru a mai face rost de niste bani la bugetele asigurarilor sociale.

Dumitrescu: Masura nu va facilita accesul tinerilor la piata muncii.

In plus, antreprenorul considra ca ajutorul pe care statul il va acorda IMM-urilor daca acestea vor angaja studenti fara experienta va fi nesemnificativ, pentru ca vorbim de salarii mici in cazul acestora.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri