Perchezitii au loc, miercuri dimineata, la sediul Consiliului Judetean (CJ) Constanta si la locuinta sefului institutiei, Nicusor Constantinescu, intr-un dosar instrumentat de DNA, transmite Mediafax.

Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie, procurorii DNA - Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea, in perioada 2011-2013, a unor infractiuni asimilate celor de coruptie de catre functionari publici cu functii de conducere in plan local.

Astfel, miercuri dimineata, ca urmare a autorizarii de catre instanta competenta, au loc perchezitii in trei locatii din municipiul Constanta, intre care si doua sedii ale unor institutii publice.

"In acest moment, in cauza se efectueaza urmarirea penala prin raportare strict la fapte, nefiind inceputa urmarirea penala fata de vreo persoana", arata DNA.
Potrivit unor surse judiciare, perchezitiile au loc la sediul Consiliului Judetean Constanta si la locuinta lui Nicusor Constantinescu.
Procurorii beneficiaza de sprijinul SRI si al Brigadei Speciale de Interventie a Jandarmeriei.
In 15 ianuarie, presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost ridicat de procurorii anticoruptie din fata sediului institutiei si dus la audieri la DNA. In momentul in care a fost ridicat de anchetatori, Constantinescu a incercat sa se opuna si a refuzat sa fie urcat in masina anchetatorilor, el reclamand ca se face un abuz intrucat a fost emis mandatul de aducere fara ca el sa fie citat si sa semneze citatia.
Constantinescu a fost audiat atunci la DNA timp de aproximativ o ora si jumatate, iar la iesirea din sediul institutiei a declarat ca va face plangere la Parchet pentru modul in care a fost ridicat, "ca un animal", de catre procurorii DNA, pe care i-a acuzat de abuz si politie politica, el spunand ca este "jignitor" ce s-a intamplat.
Atunci, procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de Constantinescu, pentru sase infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinte deosebit de grave.
Din Rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca "exista date si indicii temeinice potrivit carora Nicusor Daniel Constantinescu si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta in sensul ca a dispus efectuarea unor plati nelegale in valoare totala de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)", arata DNA.
Procurorii DNA - Serviciul teritorial Constanta au anuntat, in 15 ianuarie, ca Nicusor Constantinescu are interdictia de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile.
O zi mai tarziu, Nicusor Constantinescu a depus o solicitare la DNA Constanta pentru intreruperea interdictiei de a parasi tara pentru 30 de zile, cerere acceptata de procurorii anticoruptie, care au decis ca acesta poate parasi tara pana in 30 ianuarie, respectiv pentru o perioada de 15 zile. Potrivit reprezentantilor DNA Constanta, Nicusor Constantinescu a primit acest drept deoarece a prezentat documente din care a reiesit ca sufera de o afectiune severa si este necesar sa mearga la tratament la o clinica din strainatate. Ulterior, masura de intrerupere a interdictiei de a parasi tara a fost prelungita cu doua zile fata de termenul initial.
Tot in 16 ianurie, Nicusor Constantinescu a solicitat Judecatoriei Constanta ridicarea interdictiei de a parasi tara pentru toata perioada de 30 de zile, pe motiv ca sufera de "o boala grava" si trebuie sa mearga la tratament in SUA, unde si-a facut programari la mai multe institute, el obtinand deja viza de la ambasada. In 17 ianuarie, solicitarea de ridicare a interdictiei de a parasi tara formulata de Nicusor Constantinescu a fost respinsa de Judecatoria Constanta, fara a mai exista o alta cale de atac.
Nicu?or Constantinescu a plecat in 23 ianuarie in Statele Unite ale Americii, la Spitalul Stanford din California, pentru investigatii medicale, el reintorcandu-se in tara in 30 februarie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri