Presedintele PSD Orsova, Constantin Popescu, a fost retinut de procurorii DNA, joi dimineata, in dosarul de coruptie in care au primit ordonante de retinere si presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu (PSD) si seful Inspectoratului Judetean de Politie, Stefan Ponea.

Constantin Popescu a parasit sediul central al DNA joi dimineata, fiind incatusat si dus in arestul Politiei Capitalei. In cursul zilei de joi, el urmeaza sa fie dus, alaturi de celelalte persoane retinute in acest dosar, la Curtea de Apel Bucuresti, cu propunerea de arestare preventiva.
Constantin Popescu, presedinte al filialei Orsova a PSD din anul 2011 si cunoscut drept un apropiat al presedintelui Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, detine societatea Floricola, care asigura serviciul public de alimentare cu apa si de canalizare in municipiul Orsova, printr-un contract de concesiune incheiat in 2006 pentru 25 de ani. De asemenea, firma asigura si salubrizarea la Orsova, tot in baza unui contract de concesiune pentru 25 de ani.

Surse din Consiliul Local Orsova au declarat corespondentului Mediafax ca acuzatiile aduse liderului PSD Orsova in acest dosar sunt legate de o achizitie de teren care se afla in domeniul public, in suprafata de peste 5.000 metri patrati, in zona Coramnic din Orsova. Astfel, Constantin Popescu ar fi cumparat acest teren la un pret de sapte euro metrul patrat, in conditiile in care pretul pietei in zona respectiva ar fi fost de peste 40 de euro metrul patrat. Tranzactia a fost aprobata de Consiliul Local Orsova.

Constantin Popescu este tatal lui Valentin Popescu, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Mehedinti, care este finul lui Adrian Duicu. In urma audierilor care au avut loc la DNA in noaptea de miercuri spre joi si care continua, in acest dosar de coruptie au fost retinuti si presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, si seful Inspectoratului Judetean de Politie.
Adrian Duicu si Stefan Ponea sunt acuzati ca ar fi determinat functionari publici sa numeasca si sa mentina apropiati ai acestora in functii de conducere in institutii publice si sa concesioneze terenuri din Orsova, la preturi convenabile.

Inspectorul sef al IPJ Mehedinti si presedintele Consiliului Judetean au fost audiati mai multe ore de procurorii anticoruptie, ambii primind ordonanta de retinere pentru 24 de ore. Joi dimineata, inainte de ora 7.00, Adrian Duicu a fost dus in arestul Politiei Capitalei, in timp ce Stefan Ponea a fost dus cu cinici ore inainte. Avocatul Marian Valon declara, joi dimineata, ca patru persoane pe care el le-a reprezentat la DNA sunt cercetate in libertate, printre acestea fiind secretarul judetului, Ladislau Mednyanszky, directorul televiziunii Tele2 Drobeta si managerului Spitalului Judetean din Drobeta-Turnu Severin, Doina Boruga.

Presedintele Consiliului Judetean Mehedinti si seful Inspectoratului de Politie al Judetului Mehedinti au fost ridicati si dusi la audieri la sediul DNA Central in urma perchezitiilor facute miercuri la sediile unor institutii si firme din Orsova, Drobeta-Turnu Severin si Craiova, intr-un dosar privind fapte de coruptie savarsite de functionari cu functii de conducere in plan local, in perioada 2012-2013 si in luna ianuarie 2014.
Procurorii au facut perchezitii la sediul CJ Mehedinti, la locuinta din Orsova a lui Adrian Duicu, la casa parintilor acestuia din comuna Toplet, judetul Caras-Severin, precum si la Hotelul Palace din Drobeta-Turnu Severin, detinut de familia lui. De asemenea, au fost perchezitionate sediul Primariei Drobeta-Turnu Severin, dar si locuinta din Orsova a sefului Politiei Judetene Mehedinti, comisar-sef Stefan Ponea, cunoscut drept un apropiat al lui Adrian Duicu, sediul Primariei Orsova, precum si firma Floricola, care furnizeaza serviciile de salubrizare si apa-canal din Orsova si care apartine presedintelui PSD Orsova, Constantin Popescu.

Alaturi de Duicu si Ponea, au fost ridicati de anchetatori si dusi la audieri la DNA central mai multi funtionari publici de la CJ Mehedinti, intre care secretarul judetului Ladislau Mednyanszky si seful Departamentului Resurse Umane, Silvia Socate, precum si liderul PSD Orsova, Constantin Popescu si fiul acestuia, Valentin Popescu. In acest dosar ar fi vizati si functionari de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Mehedinti si angajati ai Spitalului Judetean, unde miercuri au avut loc, de asemenea, perchezitii, managerul Spitalului Judetean din Drobeta Turnu Severin, Doina Boruga, fiind dusa si ea la audieri la DNA.

Surse judiciare afirmau ca mai multi sefi de deconcentrate din Mehedinti au fost audiati si ei in cursul zilei de miercuri de procurori, acestia fiind intrebati daca li s-a impus sa intervina pe langa anumiti agenti economici pentru a-i determina sa incheie contracte de sponsorizare si publicitate cu televiziunea Tele2 Drobeta, detinuta de una dintre firmele familiei Duicu. Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, miercuri, intr-un comunicat de presa, ca prin ordonanta a procurorilor de la Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie s-a dispus inceperea urmaririi penale in aceasta cauza, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, trafic de influenta, respectiv cumparare de influenta, folosirea, in orice mod, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Din probele administrate de procurori pana in prezent rezulta ca, in perioada 2012-2013 si in cursul lunii ianuarie 2014, "folosindu-se de influenta conferita de functiile publice detinute, doua persoane (Adrian Duicu si Stefan Ponea - n.r.) din doua institutii publice ale judetului Mehedinti au determinat functionari din cadrul unor institutii de interes public din acelasi judet sa indeplineasca acte de serviciu in favoarea intereselor personale ale celor doi sau ale apropiatilor (rude si patroni de societati comerciale de la care obtineau in schimb direct sau indirect foloase necuvenite)".

DNA preciza, in comunicatul citat, ca cele doua persoane au intervenit pentru a influenta "numiri si mentineri in functii de conducere la unele institutii publice sau numiri ale unor apropiati in functii de conducere". Acestia ar fi intervenit si pentru aprobarea scoaterii din domeniul public si concesionarea catre apropiati la un pret "convenabil", de suprafete de teren intravilan situate in centrul municipiului Orsova, in conditiile in care erau inscrise in cartea funciara a localitatii Orsova ca apartinand domeniului public al statului roman si astfel nu puteau fi trecute in domeniul privat si nici concesionate, a mai aratat DNA.

Totodata, cei doi si-ar fi folosit influenta pentru a determina "functionari de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Mehedinti sa deconteze catre anumite societati comerciale servicii medicale presupus neefectuate" sau pentru a determina unii agenti economici din Mehedinti "sa incheie contracte de publicitate sau sponsorizare, in conditii favorabile unui post de televiziune local". Acestia si-ar fi folosit influenta si pentru a permite unor persoane neautorizate sa aiba acces la informatii care, la acel moment, nu erau destinate publicitatii, "astfel incat anumiti agenti economici sa obtina folos necuvenit si conditii financiare avantajoase si impiedicarea altor agenti economici sa participe la o licitatie publica", fiind astfel dezavantajat Spitalul Judetean de Urgenta Drobeta-Turnu Severin, institutia publica beneficiara a bunurilor ce aveau sa fie dobandite prin achizitie publica, potrivit DNA.

Cei doi ar fi intervenit si pentru avantajarea unei anumite persoane prin furnizarea subiectelor la un concurs pentru ocuparea unei functii de sef serviciu la Consiliul Judetean Mehedinti, in detrimentul altor persoane. Surse judiciare au aratat ca la Mehedinti se formase o adevarata retea in care erau implicati functionari ai statului, rudele lor, oameni de afaceri, scopul fiind sa obtina ilegal bani publici. Una dintre metode era obtinerea banilor de la Casa de Asigurari de Sanatate. Astfel, firma familiei lui Adrian Duicu ar fi decontat examene RMN care in realitate nu fusesera facute niciodata.

Sursele citate au mai aratat ca presedintele Consiliului Judetean Mehedinti ar fi primit informatii care nu erau destinate publicitatii, pe care le folosea ca sa santajeze politicieni si oameni de afaceri prin televiziunea familiei sale, in care ajungeau sume importante de bani de la firmele favorizate, sub forma unor contracte de sponsorizare si publicitate. In acest dosar sunt vizate si mai multe firme de constructii din Drobeta-Turnu Severin care au contracte cu institutii publice locale, dar si cu Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN), mai precizau sursele judiciare. Intre aceste firme se afla Alpha Construct Sistem, apartinandu-i omului de afaceri Constantin Izvoranu, care are mai multe contracte de reabilitare si asfaltare de drumuri atat cu Consiliul Judetean Mehedinti, cat si cu Primaria Drobeta Turnu Severin.

Presa locala a relatat, de-a lungul anilor, despre afacerile derulate de presedintele CJ Mehedinti prin firme inregistrate pe numele sotiei, Mariana, si al mamei sale, Ana Duicu, care detin mai multe benzinarii in Drobeta Turnu Severin si in comuna natala - Toplet, precum si un hotel la iesirea din Drobete Turnu Severin, clinica medicala Romrad-RMN, care functioneaza in Policlinica Spitalului Judetean, dar si televiziunea Tele2 Drobeta. In mai 2012, cu o luna inaintea alegerilor locale, la care Adrian Duicu candida pentru functia de presedinte al CJ Mehedinti, din partea USL, Agentia Nationala de Integritate anunta ca acesta, care atunci era consilier judetean, a fost gasit incompatibil.
Potrivit ANI, Ioan Adrian Duicu a participat la deliberarea si adoptarea unei hotarari a Consiliului Judetean Mehedinti din 28 octombrie 2008, prin care a fost aprobata inchirierea unui teren, in suprafata de 250 de metri patrati, situat in incinta Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta-Turnu Severin catre SC Romrad-RMN SRL, precum si a unei hotarari din 31 august 2009, privind vanzarea a doua corpuri de proprietate din municipiu catre aceeasi societate, in conditiile in care el era asociat in cadrul firmei.

Ioan Adrian Duicu a fost consilier judetean in CJ Mehedinti din 27 iunie 2008, iar din 2 aprilie 2007 era asociat in cadrul SC Romrad-RMN SRL, preciza atunci ANI. In 21 mai 2012, Duicu a contestat raportul de evaluare al ANI, acesta cerand Curtii de Apel Craiova anularea actului. Dupa un an, in 21 mai 2013, Curtea de Apel Craiova i-a admis cererea si a dispus anularea raportului de evaluare al ANI, din 9 mai 2012. Decizia a fost contestata de ANI la instanta suprema, termenul de judecare fiind 18 noiembrie 2014.
Adrian Duicu este, din 2009, presedinte al PSD Mehedinti si secretar executiv al PSD la nivel national, precum si membru in Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri