Presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu (foto), si seful Inspectoratului de Politie al Judetului Mehedinti, Stefan Ponea, au fost retinuti, in noaptea de miercuri spre joi, pentru fapte de coruptie, potrivit unor surse judiciare.

Adrian Duicu si Stefan Ponea sunt acuzati ca ar fi determinat functionari publici sa numeasca si sa mentina apropiati ai acestora in functii de conducere in institutii publice si sa concesioneze terenuri din Orsova, la preturi convenabile. Inspectorul sef al IPJ Mehedinti si presedintele Consiliului Judetean au fost audiati mai multe ore de procurorii anticoruptie, ambii primind ordonanta de retinere pentru 24 de ore. Joi dimineata, inainte de ora 7.00, Adrian Duicu a fost dus in Arestul Politiei Capitalei, in timp ce Stefan Ponea a fost dus cu cinici ore inainte.

Duicu si Ponea urmeaza sa fie dusi, in cursul zilei de joi, in fata judecatorilor, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. Avocatul Marian Valon a declarat ca patru persoane pe care el le-a reprezentat la DNA sunt cercetate in libertate, printre acestea fiind secretarul judetului Ladislau Mednyanszky, directorul televiziunii Tele2 Drobeta si managerului Spitalului Judetean din Drobeta-Turnu Severin, Doina Boruga. El a precizat ca dintre persoanele audiate la DNA au fost retinuti doar Duicu si Ponea, scrie Mediafax.

Presedintele Consiliului Judetean Mehedinti si seful Inspectoratului de Politie al Judetului Mehedinti au fost ridicati si dusi la audieri la sediul DNA Central in urma perchezitiilor facute miercuri la sediile unor institutii si firme din Orsova, Drobeta-Turnu Severin si Craiova, intr-un dosar privind fapte de coruptie savarsite de functionari cu functii de conducere in plan local, in perioada 2012-2013 si in luna ianuarie 2014.

Perchezitii inclusiv la sediul Primariei Drobeta-Turnu Severin

Procurorii au facut perchezitii la sediul CJ Mehedinti, la locuinta din Orsova a lui Adrian Duicu, la casa parintilor acestuia din comuna Toplet, judetul Caras-Severin, precum si la Hotelul Palace din Drobeta-Turnu Severin, detinut de familia lui. De asemenea, au fost perchezitionate sediul Primariei Drobeta-Turnu Severin, dar si la locuinta din Orsova a sefului Politiei Judetene Mehedinti, comisar-sef Stefan Ponea, cunoscut drept un apropiat al lui Adrian Duicu, la sediul Primariei Orsova, precum si la firma Floricola, care furnizeaza serviciile de salubrizare si apa-canal din Orsova si care apartine presedintelui PSD Orsova, Constantin Popescu, al carui fiu, Valentin Popescu, director al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Mehedinti, il are ca nas pe Duicu.

Mai multi funtionari publici de la CJ Mehedinti, intre care secretarul judetului Ladislau Mednyanszky si sefa Departamentului Resurse Umane, Silvia Socate, au fost dusi la audieri in urma perchezitiilor facute la sediul institutiei. La DNA central ar fi fost audiati si seful PSD Orsova, Constantin Popescu, precum si fiul sau Valentin Popescu.

Surse judiciare au spus ca mai multi sefi de deconcentrate din Mehedinti au fost audiati in cursul zilei de miercuri de procurori, acestia fiind intrebati daca li s-a impus sa intervina pe langa anumiti agenti economici pentru a-i determina sa incheie contracte de sponsorizare si publicitate cu televiziunea Tele2 Drobeta, detinuta de una dintre firmele familiei Duicu.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca prin ordonanta a procurorilor de la Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie s-a dispus inceperea urmaririi penale in aceasta cauza, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, trafic de influenta, respectiv cumparare de influenta, folosirea, in orice mod, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Din probele administrate de procurori pana in prezent rezulta ca, in perioada 2012-2013 si in cursul lunii ianuarie 2014, "folosindu-se de influenta conferita de functiile publice detinute, doua persoane din doua institutii publice ale judetului Mehedinti au determinat functionari din cadrul unor institutii de interes public din acelasi judet sa indeplineasca acte de serviciu in favoarea intereselor personale ale celor doi sau ale apropiatilor (rude si patroni de societati comerciale de la care obtineau in schimb direct sau indirect foloase necuvenite)".

Surse judicare au declarat ca cele doua persoane vizate sunt presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, si seful Inspectoratului de Politie Mehedinti, Stefan Ponea. DNA a precizat, in comunicatul citat, ca cele doua persoane au intervenit pentru a influenta "numiri si mentineri in functii de conducere la unele institutii publice sau numiri ale unor apropiati in functii de conducere".

Concesionare de terenuri la preturi "convenabile" catre apropiati

Acestia ar fi intervenit si pentru aprobarea scoaterii din domeniul public si concesionarea catre apropiati la un pret "convenabil", de suprafete de teren intravilan situate in centrul municipiului Orsova, in conditiile in care erau inscrise in cartea funciara a localitatii Orsova ca apartinand domeniului public al statului roman si astfel nu puteau fi trecute in domeniul privat si nici concesionate, a mai aratat DNA.

Decontari suspecte la Casa de Asigurari de Sanatate Mehedinti

Totodata, cei doi si-ar fi folosit influenta pentru a determina "functionari de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Mehedinti sa deconteze catre anumite societati comerciale servicii medicale presupus neefectuate" sau pentru a determina unii agenti economici din Mehedinti "sa incheie contracte de publicitate sau sponsorizare, in conditii favorabile unui post de televiziune local".

Acestia si-ar fi folosit influenta si pentru a permite unor persoane neautorizate sa aiba acces la informatii care, la acel moment, nu erau destinate publicitatii, "astfel incat anumiti agenti economici sa obtina folos necuvenit si conditii financiare avantajoase si impiedicarea altor agenti economici sa participe la o licitatie publica", fiind astfel dezavantajat Spitalul Judetean de Urgenta Drobeta-Turnu Severin, institutia publica beneficiara a bunurilor ce aveau sa fie dobandite prin achizitie publica, potrivit DNA.

Cei doi ar fi intervenit si pentru avantajarea unei anumite persoane prin furnizarea subiectelor la un concurs pentru ocuparea unei functii de sef serviciu la Consiliul Judetean Mehedinti, in detrimentul altor persoane. Surse judiciare au aratat ca la Mehedinti se formase o adevarata retea in care erau implicati functionari ai statului, rudele lor, oameni de afaceri, scopul fiind sa obtina ilegal bani publici. Una dintre metode era obtinerea banilor de la Casa de Asigurari de Sanatate. Astfel, firma familiei lui Adrian Duicu ar fi decontat examene RMN care in realitate nu fusesera facute niciodata.

Santaj al unor oameni influenti

Sursele citate au mai aratat ca presedintele Consiliului Judetean Mehedinti ar fi primit informatii care nu erau destinate publicitatii, pe care le folosea ca sa santajeze politicieni si oameni de afaceri prin televiziunea familiei sale, in care ajungeau sume importante de bani de la firmele favorizate, sub forma unor contracte de sponsorizare si publicitate.

In acest dosar sunt vizate si mai multe firme de constructii din Drobeta-Turnu Severin care au contracte cu institutii publice locale, dar si cu Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN), au mai aratat sursele judiciare. Intre aceste firme se afla Alpha Construct Sistem, apartinandu-i omului de afaceri Constantin Izvoranu, care are mai multe contracte de reabilitare si asfaltare de drumuri atat cu Consiliul Judetean Mehedinti, cat si cu Primaria Drobeta Turnu Severin.

Conform surselor judiciare citate, in acest dosar ar fi vizati si functionari de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Mehedinti si angajati ai Spitalului Judetean, unde au avut loc, de asemenea, perchezitii. Totodata, anchetatorii au descins si la locuinta managerului Spitalului Judetean din Drobeta Turnu Severin, Doina Boruga. Surse judiciare au afirmat ca in acest dosar de coruptie ar fi in atentia anchetatorilor si judecatoarea Adina Ponea, sora sefului Politiei Mehedinti, care este presedinte al Sectiei de Contencios Administrativ si Fiscal de la Curtea de Apel Craiova, dar si procurorul Elisabeta Ponea, sotia comisarului-sef Stefan Ponea.

Duicu a impus primarilor din Mehedinti sa plateasca pentru "urari" difuzate la televiziunile sale

Presedintele CJ Mehedinti a impus, prin intermediari, tuturor primarilor din Mehedinti sa plateasca fiecare 600 de lei, inaintea sarbatorilor de iarna, pentru "urari" care aveau sa fie difuzate ca anunturi scrise pe "burtiera" ecranului, la doua posturi TV controlate de Adrian Duicu, potrivit DNA.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au retinut, joi, pe presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, pe inspector sef al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Mehedinti, Stefan Ponea, si pe omul de afaceri Constantin Popescu, presedintele PSD Orsova, urmand sa ceara judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti arestarea preventiva a acestora, pentru 30 de zile.

Potrivit ordonantei de efectuare a urmaririi penale, in luna decembrie 2013, inaintea sarbatorilor de iarna, Adrian Duicu si-ar fi folosit autoritatea si influenta ca presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Mehedinti si presedinte al PSD Mehedinti pentru a obtine foloase necuvenite pentru doua societati comerciale care opereaza, fiecare dintre ele, cate un post local de televiziune, "societati comerciale controlate in fapt de Duicu Ioan-Adrian".

"Folosul necuvenit obtinut de cele doua societati comerciale a constat in sumele de bani (aproximativ 60.000 lei) obtinute ca urmare a faptului ca Duicu Ioan-Adrian a impus, prin intermediari, tuturor primarilor si tuturor functionarilor publici cu functii de conducere de pe raza judetului Mehedinti, sa plateasca contravaloarea unor «urari» care aveau sa fie difuzate (sub forma unor anunturi scrise pe «burtiera» ecranului) la cele doua posturi de televiziune. Concret, fiecare persoana careia i s-a impus plata unor astfel de «urari» a trebuit sa plateasca suma de 600 lei", au scris procurorii in documentul citat.

Ulterior, in 16 ianuarie 2014 si in zilele urmatoare, Adrian Duicu i-ar fi solicitat unui director al unui post de televiziune locala, controlat in fapt de el, sa determine alte persoane sa-i ofere unei asistente de la Spitalul Judetean de Urgenta Mehedinti o suma de bani, in schimbul eliberarii unei adeverinte medicale si, totodata, sa filmeze cu o camera ascunsa momentul in care asistenta ar fi primit banii.

"Persoanele instigate au incercat sa ii dea asistentei suma de bani in vederea eliberarii unei adeverinte medicale, insa aceasta a refuzat sa primeasca banii", au precizat procurorii.

Duicu mai este acuzat de procurori DNA ca, in perioada mai - septembrie 2013, impreuna cu doi functionari publici, au permis unor reprezentanti ai unui furnizor de echipamente medicale si ai unei societatii de leasing accesul la informatii care, la acel moment, nu erau destinate publicitatii.

"Informatiile reprezentau intentia reprezentantilor Consiliului Judetean Mehedinti si ai Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta-Turnu Severin de a demara o procedura de achizitie publica, precum si datele tehnice si financiare preconizate pentru aceasta achizitie publica, iar accesul la ele a fost permis cu scopul de a obtine, pentru cei doi agenti economici mentionati, un folos necuvenit", sustin procurorii.

In acest fel, Duicu a urmarit sa impiedice alti agenti economici sa participe la licitatia publica ce avea sa fie organizata si, implicit, cei doi agenti economici "beneficiari ai informatiilor", sa incheie contractele de achizitie publica in conditii financiare avantajoase pentru acestia si, corelativ, dezavantajoase tehnic si financiar pentru autoritatea publica contractanta, respectiv Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta-Turnu Severin, beneficiara bunurilor ce aveau sa fie dobandite, si pentru Consiliul judetean Mehedinti, care urma sa asigure finantarea.

"«Oferta» stabilita pe baza informatiilor mentionate prevedea livrarea echipamentelor medicale de catre unul dintre agentii economici in schimbul sumei (stabilite unilateral de acest operator economic) de aproximativ 2.700.000 de euro si finantarea acestei achizitii publice printr-un contract de leasing, calitatea de finantator urmand sa o aiba cel de-al doilea agent economic; tot in mod unilateral agentii economici «beneficiari», au stabilit durata contractului de leasing (7 ani) si pretul ce avea sa fie incasat de societatea de leasing pentru aceasta finantare (anume de aproximativ 1.400.000 de euro)", au precizat procurorii in documentul citat.

Pe baza acestei "oferte" transmise de cei doi operatori economici si raspunzand "cerintelor" acestora, reprezentantii Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta-Turnu Severin au intocmit documentatia de atribuire, care a fost transmisa Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice si apoi publicata in SEAP, sistemul electronic de achizitii publice. Intrucat documentatia de atribuire publicata fusese "gresita", in sensul ca nu permitea si achizitionarea de servicii financiare, respectiv incheierea contractului de leasing, documentatia de atribuire a fost modificata si publicata din nou in SEAP.

"Date fiind conditiile tehnice si financiare stipulate in aceasta documentatie de atribuire (conditii stabilite in fapt de reprezentantii celor doi agenti economici si nu de Spitalul Judetean, institutia publica beneficiara ori de Consiliul judetean, autoritatea finantatoare), singura oferta a fost cea facuta de acesti doi agenti economici, oferta care a si fost declarata castigatoare", au mai aratat procurorii.

O alta acuzatie adusa lui Duicu de procurorii anticoruptie este aceea ca, in perioada martie-iunie 2013, ar fi determinat doi functionari publici din institutii din judetul Mehedinti sa isi indeplineasca atributiile de control in asa fel incat sa inceteze activitatea unui anumit operator economic, indiferent de conditiile in care acesta isi desfasura activitatea.

"Actiunea de instigare exercitata de catre Duicu Ioan-Adrian a avut ca urmare controale efectuate de doua institutii publice la operatorul economic mentionat, soldate cu aplicarea de sanctiuni pecuniare semnificative, in conditiile in care operatorul economic mentionat isi desfasura activitatea intr-un cadru legal", potrivit procurorilor.

La data de 4 aprilie 2013, Adrian Duicu, folosindu-se de autoritatea si influenta conferite de calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Mehedinti si de presedinte al PSD Mehedinti, a obtinut un folos necuvenit pentru unul din cei doi functionari, constand in efectuarea, in mod superficial, a unui control intern al institutiei in cadrul careia lucra respectivul functionar, in asa fel incat acesta sa nu fie sanctionat.

"In acest sens, Duicu Ioan-Adrian i-a solicitat sefului institutiei publice centrale (aflate in subordinea ministerului condus de un membru al partidului politic din care face parte si Duicu Ioan-Adrian) sa inceteze controlul intern care-l viza pe protejatul sau", au scris procurorii in ordonanta.

Mai mult, Duicu este acuzat si ca, in ianuarie 2014, ar fi determinat doua persoane din subordine sa ii puna la dispozitie unui protejat al sau subiectele pentru un concurs pentru ocuparea unei functii de sef serviciu la Consiliul Judetean Mehedinti.

"Avand subiectele de concurs, persoana in favoarea careia a actionat Duicu Ioan-Adrian a castigat concursul, in conditiile in care se inscrisesera si alte persoane", au mai aratat procurorii.

Sursa foto: Mediafax foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri