Parlamentarul vizat in dosarul primarului Constantei este fratele acestuia, senatorul PSD Alexandru Mazare, cercetat pentru luare de mita dupa ce ar fi primit, si el, bani in contextul favorizarii firmei care a construit campusul de locuinte sociale "Henri Coanda", sustin surse judiciare.

Aceleasi surse au precizat miercuri ca Alexandru Mazare ar fi primit, intr-un cont off-shore, 40.000 de euro. Potrivit acelorasi surse, senatorul ar fi avut cunostinta de activitatea infractionala a fratelui sau si i-a oferit acestuia ajutorul.

Alexandru Mazare este parlamentar din 2004. Inaintea alegerii ca senator, el a fost deputat. Primarul Constantei, Radu Mazare, a fost adus miercuri dupa-amiaza, incatusat, la ICCJ, pentru judecarea propunerii de arestarea preventiva formulate de procurorii DNA, in dosarul in care edilul este acuzat ca a primit 175.000 de euro pentru a favoriza firma care a construit campusul "Henri Coanda".

Mazare a fost adus din arest cu o duba a Politiei care a ajuns la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) in jurul orei 16.15. In aceeasi sedinta a instantei va fi judecata si propunerea de arestare a celui care i-a dat lui Mazare cei 175.000 de euro.

Primarul Constantei, Radu Mazare, este acuzat de procurorii anticoruptie ca a luat mita 175.000 de euro de la un reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinte sociale "Henri Coanda", pentru a o ajuta pe aceasta sa castige licitatie si pentru a mari, ulterior, valoarea contractului.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a informat ca Radu Mazare este urmarit penal pentru luare de mita, iar Avraham Morgenstern, "reprezentant al unei societati comerciale", pentru dare de mita. Cei doi au fost retinuti marti seara, dupa audieri la sediul central al DNA.

In acelasi dosar ar fi vizat si un parlamentar, au declarat marti seara surse judiciare. Sursele citate nu au mentionat numele parlamentarului, dar au explicat in schimb ca, urmare a faptului ca in dosar este vizat si acesta, propunerile de arestare preventiva vor fi judecate de instanta suprema.

Potrivit ordonantelor de retinere, la inceputul anului 2011, primarul Radu Mazare a lansat Programul de construire locuinte modulare grupate in Campusul Social "Henri Coanda", aprobat prin hotarare a Consiliului Local al Municipiului Constanta, scrie Mediafax.

I-a remis primarului municipiului Constanta, Mazare Radu Stefan, suma totala de 175.000 de euro.

Pe fondul demararii acestui proiect, sustin anchetatorii, Avraham Morgenstern, in calitate de reprezentant al unei societati comerciale, a dorit sa isi asigure castigarea licitatiei ce urma sa fie organizata. "Astfel, in cursul anului 2011, (Morgenstern - n.r.) i-a remis primarului municipiului Constanta, Mazare Radu Stefan, suma totala de 175.000 de euro, pentru ca acesta sa-i faciliteze castigarea licitatiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro). Banii, primiti in mai multe transe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi apartinand unor societati off shore, conturi deschise la banci din strainatate, in jurisdictii cunoscute pentru conditiile restrictive privind cooperarea judiciara internationala in materie penala", arata DNA.

In schimbul acestor sume de bani, mai sustin procurorii, Mazare ar fi efectuat o serie de demersuri ce intrau in sarcina atributiilor sale de serviciu, cum ar fi initierea unor hotarari de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achizitie sau prin care a fost favorizata societatea comerciala reprezentata de Morgenstern.

Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de primarul Constantei, in favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea lui Morgenstern, a fost aprobata cresterea valorii contractului de achizitie cu suma de 3.722.910 lei fara TVA - circa 900.000 de euro, in urma unei hotarari a consiliului local, initiata de Mazare.

Am construit locuinte sociale la cel mai mic pret si uitati ce mi se intampla.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane, a mai precizat DNA. Dupa emiterea ordonantei de retinere, Mazare a fost scos incatusat din sediul DNA si urcat intr-o duba, pentru a fi dus in arest.

"Am construit locuinte sociale la cel mai mic pret si uitati ce mi se intampla", a spus primarul, la iesirea din sediul DNA. Intrebat daca dosarul in care a fost retinut este, in opinia lui, unul politic, el a raspuns afirmativ.

Radu Mazare a fost adus la sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de mascati, in jurul orei 15.00, el declarand ca aceasta actiune face parte din "sarba procurorilor" si ca era constient ca este cercetat inca din 2005. Intrebat daca ii este frica de puscarie, Radu Mazare a spus: "Nu mi-e frica de puscarie, doar de Dumnezeu".

Edilul a fost ridicat de mascati de pe terasa unui restaurant din parcul bucurestean Herastrau, de unde a fost dus la DNA. Cei care au mers sa il ridice pe Mazare i-au prezentat acestuia actele in baza carora are loc actiunea. Dupa ce a citit documentele, la masa, pe terasa restaurantului, Mazare a plecat insotit de mascati.

Procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, a declarat marti ca a fost inceputa urmarirea penala in dosarul in care au fost facute mai multe perchezitii, intre care si la locuinta primarului Radu Mazare, precizand ca aceasta cauza vizeaza fapte care intra in competenta Directiei.

"Este un dosar intrumentat de procurori din cadrul structurii centrale a Directiei Nationale Anticoruptie. In cursul diminetii s-au efectuat aproximaiv 12 perchezitii domiciliare la anumite persoane fizice si la o institutie publica", a spus Kovesi.

Procurorul sef al DNA nu a vrut sa precizeze care sunt acuzatiile existente in acest dosar, spunand doar ca obiectul dosarului vizeaza fapte care intra in competenta Directiei. Procurorii DNA au facut marti, timp de aproape noua ore, perchezitii la Primaria Constanta si la locuinta primarului Radu Mazare, intr-un dosar in care sunt vizate fapte de coruptie, au declarat surse judiciare.

Perchezitii la 12 adrese din Constanta, Bucuresti si Dambovita

DNA a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca procurorii fac perchezitii la 12 adrese din Constanta, Bucuresti si Dambovita, printre care si la sediul unei institutii publice, intr-un dosar in care se fac cercetari privind fapte de coruptie care ar fi fost comise, in 2011-2013, de functionari cu functii de conducere.

Si reprezentantii Primariei Constanta au transmis, marti dimineata, un comunicat de presa in care precizeaza ca perchezitiile facute de procurorii DNA la sediul institutiei vizeaza constructia cartierului de locuinte sociale din oras, anchetatorii solicitand documente legate de acest proiect.

"Documentele solicitate de procurori sunt pregatite si vor fi predate in scurt timp celor de la DNA", potrivit comunicatului transmis de Primaria Constanta. Perchezitiile s-au desfasurat in absenta lui Mazare, care se afla la Bucuresti.

Actiunea a vizat si vila din Mamaia a primarului, de unde mai multi anchetatori au iesit initial cu mai multe cutii cu documente, doua genti de voiaj si cu o unitate de calculator.

Primarul Constantei, Radu Mazare, spunea, in 24 martie, ca Directia Nationala Anticoruptie il vizeaza intr-o noua ancheta, privind modul in care a fost construit cartierul de locuinte sociale din oras, procurorii solicitand primariei mai multe documente legate de aceasta investitie, in valoare totala de sapte milioane euro.

Mazare este cercetat de DNA in trei dosare legate de retrocedari de terenuri, iar in 2008 a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, alaturi de alte persoane, tot intr-un dosar legat de retrocedari, acesta judecandu-se la Curtea de Apel Bucuresti.

Primaria Constanta a finalizat in vara anului trecut acest cartier de locuinte sociale, iar la inaugurarea ultimelor blocuri a fost prezent si premierul Victor Ponta. Cartierul este format din 17 blocuri, care au 906 locuinte - 339 de garsoniere, 396 de apartamente cu doua camere si 171 de apartamente cu trei camere. In cele 17 blocuri locuiesc aproximativ trei mii de persoane.

Valoarea totala a investitiei este de aproximativ 7 milioane de euro. Pe de alta parte, Agentia Nationala de Integritate (ANI) verifica declaratiile de avere ale lui Radu Mazare depuse de-a lungul ultimului mandat de primar al Constantei, au declarat tot marti surse apropiate anchetei.

Primarul Constantei are, potrivit ultimei declaratii de avere, un teren in Madagascar luat in concesiune cu unul dintre fratii sai, un apartament in Bucuresti, o salupa, aproape 300.000 de euro cash, actiuni la mai multe firme, totodata el imprumutand 600.000 euro unei persoane.

Sursa foto: AlexandruMazare.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri